-
Re: Rejestracja właścicieli!
>Ja nie i mam na to argument. Sprawy opłat etc. wybuchają tylko
>po spektakularnych pogryzieniach. Przez pozostałą część roku
>mało kogo to obchodzi. A ściągalność dotychczasowych podatków
>za psy chyba nie jest zbyt wysoka.
Zgadza sie obecny podatek jest smieszna suma ale zobacz co stalo sie u naszych niemieckich kolegow. Tam za psa (moze zle to przeliteruje - nie znam niemieckiego :-) haupfhunda do ktorych zalicza sie nawet miniature e. bull terriera i s.b.t.-stafika placi sie chorendalne sumy i nikt nawet nie pisnie. Im wiekszy land tym wieksza suma.... a czemu by nie
>To nie ironia, ale fakty. Ja naprawdę nie muszę mieć w wśród
>bliskich zabitego przez psy, aby sobie uzmysłowić co wtedy mogą
>czuć najbliżsi ofiary.
Tyle osob ginie w katastrofach drogowych... Zakazac produkcji samochodow? Zwiazki kynologiczne organizuja wystawy. Przejdz sie na jakas i postaraj sie poglaskac 20cm pinczerka (mysle ze wiesz jaki bedzie skutek? podejdz do psa amstafa (tak psa nie suki.. suki sa milsze.. lepiej trzymaja sie domu.. sa karniejsze) nawet takiego 3-6letniego psa poklep go i.... i mysle ze zalize cie na smierc Ich bojowosc nie jest mityczna jak pisze wiekszosc ksiazek bo to bajki. Moze jest czesciowo stlumiona ale na pewno nawet jezeli jest to w b. rzadkim przypadku kieruje sie do ludzi.
>A co do styczności to chyba każdy w jakimś stopniu styka się z
>tymi rasami. Przynajmniej raz w tygodniu stykam się osobiście i
>przez parę godzin z Tosa Inu - rasą całkowicie zakazaną w Anglii.
Tosa jest psem o raczej naturze indywidualisty... podobnie jak bandogi, ca de bou, mastify ect. Nie jest to pies tak wylewny jak ast czy apbt mimo to jezeli czlowiek decyduje sie na cos takiego powinien byc swiadom ze przyjmuje na siebie odpowiedzialnosc i ze lubi taka psychike psa.
>Ale czy tendencję do agresji taki mieszaniec dziedziczy po spanielu
>czy po pitbulu. Ja się skłaniam do tego, że po rasie bardziej bojowej.
Po rasie bojowej dostaje predyspozycje (budowa szczeki, masa ciala, zwinnosc..) tendencje a raczej wyuczona agresje najczesciej z nauk 'wlasciciela'.
>Nie zgadzam się. Gdyby zagryziono mi kogoś bliskiego to naprawdę >drugorzędne znaczenie miałoby dla mnie wysokość odszkodowania czy >dożywocie dla właściciela.
Jezeli po jednym czy dwoch wypadkach (a tyle juz chyba bylo prawda?) wlasciciele psow osadzeni byli by za morderstwo z uzyciem broni czy cos w tym stylu (nie znam sie na prawie.. to raczej moja pani i to za jakies 4lata :-) mysle ze kazdy nastepny zastanowil by sie puszczajac psa samopas ew. (co u nas chyba jeszcze nie mialo przypadkow..) szczucia kogos psem. Z tego co ogladam w TV wiekszosc z tych ludzi zrobila by sobie krzywde pijac kolejnego mula i potykajac sie na progu.
>Ja bym chciał, żeby do tego w ogóle nie doszło. Dlatego jestem za >całkowitym zakazem hodowli ras niebezpiecznych.
Tak? A kto ma ustalac niby ta liste? Czy moze +/- pierwsze lepsze psy powyzej 40cm i biada przerosnietym jamniczkom?
>Tak, całkowita eliminacja pewnych ras i mieszańców z tymi rasami. >Najlepiej zrobić rejestr przypadków groźnych pogryzień i na tej >podstawie ustalić ranking. Tak jak w innych krajach pierwszy krok to >obowiązkowa sterylizacja i zakaz importu. Rasy stopniowo wymrą.
>Kwestia co to jest mieszaniec i które mieszańce to są kwestie >techniczne, a nie merytoryczne.
Wszystko tu jest kwestia techniczna nie merytoryczna tyle ze my niestety az takich 'technikow' nie mamy do ustalania list i pierwsza z nich wyszla w ten sposob ze z trzech ras na niej nie mielismy ani sztuki w polsce
Pogryzienia? Najwieksza ilosc to roteweilery bo byly kiedys na topie. Mysle ze jak by siegnac do lat wstecz byly by to spaniele, jamniki a duzo duzo wczesniej pekinczyki czyli to co bylo na topie. Fakt pekinczyk czy jamnik nie odgryzie komus reki ale to juz jak wspominalem tylko egzekwowanie kar (ogolnie jestem za rozrywaniem konmi na placu w srodku miasta i puszczaniu tego w tv o godz.17:00 do obiadu tak zeby nastepny pamietal ze to czy tamto jest be
Bez urazy ale mysle ze skoro sedzia kynoloiczny zeby stac sie sedzia musi wyprowdzic jakas rase, dobrze jak championa to i ktos kto bedzie ta liste ustalal musial by i tez wiedziec conieco i conieco widziec.
Niestety mysle ze tak nie bedzie i skonczy sie to na...... PODATKACH
pozdrawiam
-
Oczywiście jest teoria i praktyka. I złym praktykowaniem można obrzdzić każdą teorię. Przepisy sobie i życie sobie. Ale żeby w ogóle dyskutować o prawie niestety trzeba raczej unikać argumentów związanych z "niewykonalnością" ich stosowania, bo musielibyśmy w ogóle zlikwidować prawo. A teraz do polemiki:
">To nie ironia, ale fakty. Ja naprawdę nie muszę mieć w wśród
>bliskich zabitego przez psy, aby sobie uzmysłowić co wtedy mogą
>czuć najbliżsi ofiary.
Tyle osob ginie w katastrofach drogowych... Zakazac produkcji samochodow?"
To demagogiczne. Wiadomo, że nie do zrealizowania. Może ograniczyć prędkość i egzekwować. Zlikwidować łapówkarstwo policji. Będzie bezpieczniej.
"Zwiazki kynologiczne organizuja wystawy. Przejdz sie na jakas i postaraj sie poglaskac 20cm pinczerka (mysle ze wiesz jaki bedzie skutek? podejdz do psa amstafa (tak psa nie suki.. suki sa milsze.. lepiej trzymaja sie domu.. sa karniejsze) nawet takiego 3-6letniego psa poklep go i.... i mysle ze zalize cie na smierc Ich bojowosc nie jest mityczna jak pisze wiekszosc ksiazek bo to bajki. Moze jest czesciowo stlumiona ale na pewno nawet jezeli jest to w b. rzadkim przypadku kieruje sie do ludzi."
Pewnie prawda. nie chcę dyskutować o konkretnych rasach, bo się nie znam. Ale na pewno wiem, że są pewne rasy lub mieszańce bardziej skłonne do agresji a inne mniej.
">A co do styczności to chyba każdy w jakimś stopniu styka się z
>tymi rasami. Przynajmniej raz w tygodniu stykam się osobiście i
>przez parę godzin z Tosa Inu - rasą całkowicie zakazaną w Anglii.
Tosa jest psem o raczej naturze indywidualisty... podobnie jak bandogi, ca de bou, mastify ect. Nie jest to pies tak wylewny jak ast czy apbt mimo to jezeli czlowiek decyduje sie na cos takiego powinien byc swiadom ze przyjmuje na siebie odpowiedzialnosc i ze lubi taka psychike psa."
Zaczynam się niepokoić. Ten osobnik jest jak baranek, ale co w nim drzemie ??? Jest wielkości niedźwiedzia !
">Ale czy tendencję do agresji taki mieszaniec dziedziczy po spanielu
>czy po pitbulu. Ja się skłaniam do tego, że po rasie bardziej bojowej.
Po rasie bojowej dostaje predyspozycje (budowa szczeki, masa ciala, zwinnosc..) tendencje a raczej wyuczona agresje najczesciej z nauk 'wlasciciela'."
Więc może eliminować mieszańce ?
">Tak, całkowita eliminacja pewnych ras i mieszańców z tymi rasami. >Najlepiej zrobić rejestr przypadków groźnych pogryzień i na tej >podstawie ustalić ranking. Tak jak w innych krajach pierwszy krok to >obowiązkowa sterylizacja i zakaz importu. Rasy stopniowo wymrą.
>Kwestia co to jest mieszaniec i które mieszańce to są kwestie >techniczne, a nie merytoryczne.
Wszystko tu jest kwestia techniczna nie merytoryczna tyle ze my niestety az takich 'technikow' nie mamy do ustalania list i pierwsza z nich wyszla w ten sposob ze z trzech ras na niej nie mielismy ani sztuki w polsce "
To kompromitacja przygotowujących takie projekty, ale to nie kompromituje samego pomysłu tylko idiotów którzy to przygotowują.
"Pogryzienia? Najwieksza ilosc to roteweilery bo byly kiedys na topie. Mysle ze jak by siegnac do lat wstecz byly by to spaniele, jamniki a duzo duzo wczesniej pekinczyki czyli to co bylo na topie. Fakt pekinczyk czy jamnik nie odgryzie komus reki ale to juz jak wspominalem tylko egzekwowanie kar (ogolnie jestem za rozrywaniem konmi na placu w srodku miasta i puszczaniu tego w tv o godz.17:00 do obiadu tak zeby nastepny pamietal ze to czy tamto jest be
Bez urazy ale mysle ze skoro sedzia kynoloiczny zeby stac sie sedzia musi wyprowdzic jakas rase, dobrze jak championa to i ktos kto bedzie ta liste ustalal musial by i tez wiedziec conieco i conieco widziec. "
Myślę o groźnych przypadkach pogryzień. Przypuszczam, że kynolodzy bojkotują takie projekty, stąd biorą się za nie różni domorośli specjaliści. Tzw. "kynologiczna góra" żyjąca z promowania ras, wystaw, etc. musiałaby bowiem zrezygnować z czasem z niektórych ras, a im mniej ras tym mniej kasy.
-
-
Ja uważam że właściciele zwierząt niebezpiecznych powinni podlegac rejestracji. Obojetnie czy chodzi o psy, węże czy pająki.
Odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez zwierzę powinien ponosić jego własciciel.... Obojętnie czy chodzi o kupe na chodniku, czy o pogryzienie "ze skutkiem śmiertelnym".
Kary powinny byc wysokie i egzekwowane (pies zrobi kupe na chodniku a wlasciciel nie sprzatnie to mandat i to taki, zeby wlasciciel wolal sprzatac golymi rekami niz drugi raz placic - mysle ze uderzenie w najczulsza czesc ciala wielu ludzi (czyi portfel) byloby skuteczne jak nic innego.
Są rasy psow agresywnych ale wiele zalezy od wlasciciela (bardzo wiele...) psy te powinny przechodzic obowiazkowo przeszkolenie - a jesli nie sa w stanie dac się ulozyc - niestety ale powinny byc usypiane....
Nie mozna wprowadzac zadnych idiotycznych zakazow po prowadzi to do powstania podziemia i tylko utrwala korupcję. Im mniej takich zakazow tym mniej okazji do placenia lapowek......
Ludzie i tak beda hodowali to co chca chodowac, trzeba dac im na to sznase - zeby mozna bylo robic to jawnie i legalnie. Z prawa do tego powinny wynikac tez obowiazki i odpowiedzialnosc.
Uprawnienia umieszczania postów