-
Re: www.leopardgecko.strona.pl
z takim mysleniem to niedłguo będą ludzie trzymać legwany zielone 100x60x100 a gekony lamparcie w słoiku
Powiem tyle, dla mnie terrarystyka to przedewszystkim obcowanie z przyrodą, zapewnienie zwierzakowi warunków podobnych do naturalnych. Czy wam sprawia przyjemnosć jak gekon podejdzie do miski i upoluje prawie nie ruszającego się mażćniaka? Mi nie. Osobiście wole patrzeć jak gekon czai się za świerszcze, ćmą czy pasikonikiem. A taki plankton łąkowy nic nie kosztuje!!!!! Czyli bardziej się opłaca niż mączniki czyż nie?
Reszte napisałm RobertM i w 100% go popieram!!!
-
Ja sie nie pytalem czym jest dla Ciebie terrarystyka. Tylko jak rozróznic ktory gekon jest szczescliwszy, jest w lepszej kondycji psychicznej ?? ;]
pozdro
-
Moja wcześniejsza wypowiedź to taka mała refleksja :]
-
Azzurreeuss napisał(a):
>
> Widzialem w tych skrzynkach kryjowke z ziemia... a wiec maja
> mozliwosc schowac sie i pokopac.
Na pewno tam sobie poszaleją
. Proponuje zamknąć się na 5 lat w pudełku 3x2 metry.
>
> Ale jak poznac po gekonach z hodowli hoobystycznej i z hodowli
> powiedzmy komercyjnej; ktorych potrzeby psychiczne zostaly
> zaspokojone?? jak to zmierzyc ktory jest szczęśliwszy i w
> lepszej kondycji psychicznej?? bo ja zabardzo nie widze miedzy
> takimi gekami roznicy ;]
Raczej trudno oczekiwać uśmiechu po gekonie. Ale brak mimiki nie oznacza, że jest on przedmiotem. Coraz więcej wiemy o biologii w tym etologii i ekologii poszczególnych gatunków i wiemy na podstawie obserwacji w przyrodzie co takie zwierzęta robią. Podobnie jak inne kręgowce mają rozbudowaną także psychike i choc wiemy o tym jeszcze niezbyt wiele to na pewno nie wynika z tego, że komfort życia zapewnia im ściana z plastiku lub szkła po której całą noc i przez całe życie próbują się wydostać. Zwierzęta potrzebują różnorodnej aktywności, które może zapewnić tylko odpowiednio wyposażone terrarium, odpowiednio podany pokarm. Można zobaczyć w jakich warunkach były trzymane niedźwiedzie w zoo Wrocław we Wrocławiu jeszcze po wojnie i pojechać do Plzna i zobaczyć jak żyją na 5-cio hektarowej połaci lasu. To jest właściwa tendencja wynikająca z dostrzegania potrzeb zwierzat. Nie coraz mniejsze i puste klatki, ale coraz większe i bardziej zróżnicowane wybiegi. Dokładnie to samo dotyczy gadów.
-
Ja myślę nawet że niejest tam tak jak na fotach. Naprawdę myślicie że te biedne gekony mają tą miseczkę z ziemią?? Myślę że niechcialo by się naszemu szanownemu hodowcy w tym howie klatkowym kurczaków wymieniać go jakby np. gekon załatwił się tam. Jak napisałem w moim poprzednim poscie wogóle się niemyśli o zwierzętach tylko o ''grubych ogonach'' ''świetnej odmianie'' ''chęci rozmnażania'' co jest poprostu smutne i żal mi tych zwierząt poprostu.
-
Opieram się na aktualnych danych z bazy EMBL w Heidelbergu.
To fakt że bałagan w systematyce był i chyba zawsze będzie - kardynalnym przykładem są spory odnośnie podziału świata żywego na królestwa...
-
No cóż, to co nazywamy odtwarzaniem środowiska naturalnego bywa różnie interpretowane, wystarczy przejrzeć zdjęcia terrariów dla gekonów w dziale zdjęcia - generalnie ja uważam że róznica między plastikowymi roślinami i tłem z pianki poliueratonewej pomalowanej akrylem, tudzież podłożem z kostki kokosowej ma mniej więcej tyle wspólnego ze środowiskiem naturalnym co "Nasz Dziennik" lub "Wyborcza".
Moje stanowisko wobec tego typu wystroju wnętrz wyraziłem dosyć jasno w opisie urządzenia terrarium na stronie www.gekonlamparci.com
Odnośnie podejścia Konrada to przyjął on startegię renomowanych hodowców zagranicznych - minimum kosztów, minimum przestrzeni, maksimum efektów - gekony zyja, wygladają zdrowo, daja liczne i piękne potomstwo w rekordowo krótkim czasie.
Nie popieram tego typu rozwiazania, ale je rozumiem i myslę, że osiągnięcia hodowlane je znakomicie usprawiedliwiają, zwłaszcza, że z owym "środowiskiem naturalnym" i jego naśladowaniem bywa różnie.
Nie jestem tez zwolennikiem karmienia maczniakami, chociaż jest to nienajgorszy pokarm i spokojnie moze stanowic podstawę diety - tu nie zgodze sie z Konradem odnośnie instynktów łowczych. Gekony karmione mączniakami i innym pokarmem z miski mocno się rozleniwiają (z drugiej strony, patrząc na to z perspektywy hodowcy na dużą skalę, sa mniej ruchliwe, więc "tracą" mniej energii i szybciej rosną)
Co do cen, to proponuje zajrzeć na UrbanGecko, A&Mgecko, Abbey czy tez strony Raya Hine'a i Rona Trempera....
-
Bardzo ciekawa dyskusja! Powiem tylko tyle, że niepotrzebna! Pan Konrad jest hodowca nie od dziś! Od wielu lat hoduje gekony, które są zdrowe i piękne! Co do warunków: higieniczne, łatwość sprzątania, za czym idzie zdrowie gekona!! Co do diety to każdy ma swoja „szkołę” Konrad karmi mączniakami i oseskami , ja karmie świerszczami , mączniakami i oseskami, inni hodowcy tylko świerszczami najważniejsze jest zdrowie gekona ,a ja nie widzę żeby gekony Konrada były w złej kondycji wręcz przeciwnie!! Naprawdę nieraz należy się zastanowić, że w USA czy też Francji , Holandii są osoby, które hodują gekony lamparcie od wielu pokoleń i są to gekony zdrowe i piękne! Wydaje mi się, że lepiej brać przykład i postępować według ich doświadczenia a nie zaczynać od podstaw i cofać się w czasie w taki sposób Polscy hodowcy zawsze będą w tyle! To, że lubicie mieć ładne terra to wasza prywatna sprawa Konrad woli piękne i zdrowe gekony i ja to podzielam! Ja sam mam 2 terraria tak zwane "pokazowe" reszta to RACK i jestem z tego bardzo zadowolony, bo gekony naprawdę rosną wspaniale! Jeśli chodzi o ceny ja wiem, że w Polsce nie zarabia się „kosmosów”, ale te gekony to są rarytasy i naprawdę w dobrej cenie dla porównania cennik mojego idola Craiga Stewart’a http://www.theurbangecko.com/mainpag...ilability.html . Naprawdę Konrad jest bardzo dobrym hodowcą i jeśli nastawienie Polaków do hodowców gekonów lamaprcich używających RACKS systemu będzie takie to skończy się przystosowywanie cen do Polskich zarobków i przeciętny hodowca będzie mógł pomarzyć o odmianie gekona lamparciego! Weźcie pod uwagę, że właśnie hodowcy, którzy trzymają gekony w ten sposób poprzez selekcje stworzą nowe odmiany barwne na przykład TANGERIN TORNADO 
Jak widać na zdjęciach ze strony Craiga Stewart’a
gekony są trzymane w RACKS systemie i myślę, że więcej dodawać nie trzeba! Jak ktoś jeszcze nierozumnie tego to trudno!

Pozdrowienia GREJFRUT
Ps: A jeśli chodzi o wypowiedź brevis’a to zastanów się! Wymienione przez Ciebie ''grubych ogonach'' ''świetnej odmianie'' ''chęci rozmnażania'' są oznakami że gekony mają idealne warunki! Nic dodać nic ująć!
-
a tak na marginesie Grejfrut ile gekonów urodziło się w Twojej "hodowli" ?
-
Jesli dyskusja niepotrzebna to po co zabierać w niej głos ? Zwłaszcza jeśli się za bardzo nie rozumie czego ona dotyczy. Nie dotyczy ona kwestionowania "przyrostów", "checi rozmnażania, "higieny", "łatwości sprzatania". Wszystko to znamy z ferm świń, kurczaków i... jak się okazuje gekonów. Ten sam język i ta sama pogarda dla potrzeb życiowych zwierząt. Może warto dowiedzieć się jak spędzają czas te te "gekony piekne i zdrowe". Doświadczenie proste, wystarczy wrzucić takiego do plastikowego pojemniczka i zarwać jedną noc. Czy to jest humanitarne ?
Uprawnienia umieszczania postów