Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wentylacja

Wentylacja

Powiedzcie mi czy wentylacja zrobiona w sposób taki jak schemat w załączniku jest ok? Z góry dziex

tomala58
    Guest

Re: Wentylacja

Tak jest ok

lepszym rozwiazaniem sa otowry wentylacyjne umieszczone na: przedniej i bocznej sciance, gornej i bocznej, albo tylniej o bocznej (jednak trzeba uwazac zeby nie zrobic przeciagu!!!)

ppeter
    Guest

Cześc
    Sam buduję terrarium i od początku jednym z ważniejszych rzeczy było prawidłowe rozmieszczenie otworów wentylacyjnych. Wentylacja powinna być rozmieszczonana na dwóch scianakch. Najlepiej na górnej i bocznej (lub przedniej).

wiesz, to nie bedzie moje pierwsze, samodzielnie wykonane terra... Doskonale wiem jak powinna byc rozmieszczona wentylacja. Jednak takie rozwiązanie jakie tutaj umieściłem zobaczyłem stosunkowo niedawno i zastanawiam sie czy bedzie ok, i wychodzi na to że jest to poproawne, jednak zostane przy bardziej rozpowszechnionych metodach, tj. siatka wentylacyjna na bpocznej ścianie i na górze

Antoni Wróbel
    Guest

Jeżeli jeszcze można... Wg mnie nie do końca jest ok. Najlepszym rozwiązaniem ułożenia otworów wentylacyjnych, jest umieszczenie jednego na ścianie bocznej (ze strony oświetlanej lub podgrzewanej inaczej), a drugiego na suficie, tuż przy rogu tej ściany, na której jest pierwszy otwór (ewentualnie otworzenie całego sufitu).
    Taką opcje uważam za najlepszą z uwagi na występującę w przyrodzie zjawisko konwekcji. Polega ono na unoszeniu się warstw ciepłego powietrza do góry (unosi się ono, ponieważ, jako, że jest podgrzane, ma mniejszą gęstość niż powietrze o "normalnej" temperaturze). Zgodnie z tym, podgrzane przez żarówkę powietrze, unosi się do góry i szybko opuszcza terrarium (w przypadku narysowanej przez Ciebie wentylacji trudniej mu opuścić pojemnik), pozostawiając miejsce, które jest natychmiastowo wypełniane przez świeże, wpadające bokiem powietrze wewnątrz.

Pozdrawiam

No własnie, dlatego jak zobaczyłem ten schemat to nie byłem do końca pewny czy to ma jakikolwiek sens (stąd mój post na ten temat). Wentylacje zrobie właśnie tak jak mówisz

a ja wiem skad wziales ten rysunek! ze stronki eublepharis.republika, sasasasasa

ja mam u siebie w ponad 1000l terra taką jak jest na schemacie i jest OK!!!

Uprawnienia umieszczania postów