-
Re: SADYSTYCZNA TERRARYSTYKA......?
Eh w czym problem.
Przestawcie się na padlinożerców. Jest takich zwierząt trochę.
-
Zapraszam do lektury nie tylko dla mnie podawanie żywych zwerząt karmowych jest wątpliwe moralnie. http://terrarium.com.pl/artykuly/rozne.php?id=1
-
Fryta powiedzial ważną rzecz , mrożonki są dużo gorsze od zywego pokarmu , i od razu widac kto jak sie zna na rzeczy , jak chcecie to podawajcie ludzie martwy pokarm ,tylko szkoda ze przez waszą głupote jakiś zwierzak moze zachorowac , bo ktos ma obiekcje do zywienia w taki czy inny sposob. Nie chcesz dawać zywych myszy to kup sobie psa i temat karmienia zostawa dla ludzi ktorzy wiedzą co dobre dla węży.
-
No i co miales na mysli Lukasz ? (link)
Pozwolisz ze zacytuje conieco z tego linka :
"Sprawa nie jest jednak tak oczywista jak się wydaje. Często wąż uśmierca znacznie sprawniej, szybciej i niejako "bardziej humanitarnie", niż czyniłby to człowiek. "
"Tak na marginesie- zwierzęta dostępne w sklepach jako zamrożone, są zabijane szybko i efektownie, zazwyczaj przez stosowanie odpowiedniego gazu (np. tlenku węgla). "
"Nie wszyscy wiedza jak "humanitarnie" zabić mysz czy szczura. Jedna z technik polega na silnym uchwycie tuż za głową zwierzęcia, przy jednoczesnym energicznym pociągnięciu za ogon. Powoduje to przerwanie rdzenia kręgowego i stosunkowo szybką śmierć zwierzęcia. Innym sposobem jest złapanie gryzonia za ogon i silne uderzenie jego głowa o twardy przedmiot. Istotna uwaga- jeżeli już musimy zabić gryzonia należy czynić to możliwie szybko i zdecydowanie. Brak zdecydowania przy opisywanych czynnościach powoduje tylko dodatkowe cierpienia zwierzęcia."
Popre tu pyliusa :
cyt :" bo ktos ma obiekcje do zywienia w taki czy inny sposob. Nie chcesz dawać zywych myszy to kup sobie psa i temat karmienia zostawa dla ludzi ktorzy wiedzą co dobre dla węży."
Ciebie tez moznaby dokarmiac dozylnie, bylo by to bardziej humanitarne wobec zjadanych przez Ciebie zwierzat i roslin.
Ale czy pasowaloby Ci takie zarcie ?????????
Weze tez zostaw w spokoju i pozwol zeby mogly jesc to, i tak jak to stworzyla natura.
-
"Tak jak stworzyła natura" - też mi argument. Jakbyś nie wiedział, to natura nie stworzyła, ona dalej tworzy, proces ewolucji trwa...
-
argument lepszy od wielu innych
BTW czy inteligentny czlowiek (o katolikach nie wspomne) moze byc darwinista ????????????????????
to bezsens
-
Chodzi mi o to, że dalsza kontynuacja tego tematu mija się moim zdaniem z celem. Mój post miał Ci (Wam) uświadomić, że nie ma jednej słusznej strony tego problemu, bo każdy może sobie wyszukiwać kolejne argumenty potwierdzające w jego mniemaniu najsłuszniejszy pogląd.
-
Zgadzam sie, skończmy to wreszcie. Są dwie drogi i wszystko, każdy wybierze to co mu bardziej pasuje. Dalsze spory nie wnoszą już nic do meritum. Może błędem było zamieszczenie tego linku ale wydawało mi sie że zamiast matolić sie nad tematem powinniśmy troszeczke dokładniej przeglądać serwis, a nie wypisywać żeczy które już kiedyś ktoś tu napisał.
-
Pylius - lepiej nie wyjeżdżaj z Frudem - bo może się wydać dlaczego chodujesz węże i lubisz patrzeć jak pożera słabsze istoty
:-))
-
Uprawnienia umieszczania postów