-
Re: SADYSTYCZNA TERRARYSTYKA......?
U myszy nie konicznie samce są kanibalami. Moja samica rozerwała na szczępy i zjadła swojego potomka. Również u chomików nie jest powiedziane że muszą walczyć i zabijać potomstwo. Mój kolega hodował razem spore stadko chomików syryjskich i one wcale nie byly agresywne (choć przyznaję że to się rzadko zdarza). Poza tym jak Adrian wspomniał - hodował szczura. Nie jest więc dla niego obojętne czy patrzy na śmierć zwierzęcia podobnego do tego, które kiedyś bardzo lubił, czy innego stworzenia. Ja sam hodowałem i dalej hoduje gryzonie które bardzo lubią, a więc moje uprzedzenia są uzasadnione, natomiast wybaczcie ale do rybek się nie przywiązuje... Zresztą nie każdy ma dostęp do mrożonych gryzoni. Dla mnie najbliższy sklep który je oferuje to Biofil, a przesyłka kosztowałaby mnie jednorazowo 50zł, podobnie zresztą jak benzyna na dojazd tam. A ryby muszę podawać żywe (co jak wspomniałem wcale mnie nie cieszy) gdyż moja nerodia nie chce jeść czegoś co się nie rusza, a ja nie mam zamiary jej głodować w wieku 3-miesięcy. Zresztą nie jest to dla mnie takie wygodne gdyż najtańsza odpowiednia rybka dla mojego węża to danio kosztujący 1zł. Poza tym, to że ktoż podaje węzowi myszy, nie znaczy że za kilka lat zacznie mordować ludzi - to porównanie do hitlera było głupie i obrażające... Ja sam gryzoni nie podaje ale chciałbym to kiedyś robić, gdyż węże mnie fascynują. Jeżeli będzie inna możliwość na pewno z niej korzystam. Co do karmienia owadami, to zwykle przed podaniem je uśmiercam, ale nie wszystkie zwierzeta chcą je w takim stanie spożywać (no. pająk, czy gekon).
Patrzenie na śmierć jakiej kolwiek istoty na pewno mie nie podnieca. Ale robi to polowanie drapieznika... Taki widok jest fascynujący i pouczający.
A czy w ogóle wąż znęca się nad myszą? Przecież to nie taki sadysta jak kot! A więc wszyscy któzy mają koty sa nie zdrowi na umyśle gdyż te często polują i znęcają się nad ofiarami. Wąż po prostu dusi i zjada. (oczywiście to tylko taki przykłąd, gdyż sam mam bardzo łownego kota).
Uprawnienia umieszczania postów