-
Re: skandal
Oferowanie takich gadów na sprzedaż bez odpowiednich zezwoleń jest łamaniem prawa - to fakt. Prawo to zostało złamane na tym forum, więc jeżeli redakcja się z tym nie zgadza, to żaden remont nie powinien być wytłumaczeniem na opóźnioną reakcję. Albo sie pilnuje serwisu, albo nie. Nikt nie powinien wymagać tego od jednej osoby, bo to żeczywiście byłoby nadludzkie, ale w takim razie może jacyś zmiennicy??
Pozrawiam
mysza
-
No widzisz to swiadczy o tym że nie tylko w Polsce prawo jest niedojebane.
Chodzi o to ze kiedyś ktos złapał czy pare osób złapalo jakies przykładowo zaskrońce i się stało to bylo dawno itp. teraz te zaskrońce mają swoje potomstwo a to potomstwo dalsze potomstwo itd. A to że ktos sprzedaje własnie te zaskrońce które już od dawna sa trzymane i urodzone w niewoli to w żadnym wypaku nie ma wpływu na ich populacje na wolnosci!
Lepiej by było wprowadzić zakaz sprzedarzy zwierzat chronionych złapanych w środowisku naturalnym i łapania ich ze srodowiska naturalnego i dopilnowac aby zakaz był przestrzegany (od tego chyba jest CITIES żeby oznaczać te które osobniki są nabyte prawnie..... a nie z odłowu naturalnego)
A takto sobie ułatwili sprawę i poprostu nie mozna ogólnie handlowac zwierzakami chronionymi i tyle......
(!!!!!!)
-
Nie da się odróżnić zwierzęcia z niewoli od tego z natury. Wyglądaja identycznie, a CITES nie ma z tym nic wspólnego.
-
Bo z zwierzętyami chronionymi powinno być tak ze jak masz samice z Cities to młode tez masz z cities! A zwierzetom z odłowu cities się nie da założyć tak powinno byc ale tak nie jest)
I po wszystkim!!!!!!! jak ma się cities to zwierze ok a jak nie to z odłowu!
Czy to co proponuję jest takie trudne do zrozumienia?
Zresztą co za różnica itak zostanie tak jest.
-
również nie popieram sprzedaży zwierząt krajowych a tym bardziej takich które pochodzą z odłowu.
-
Mimi nie mieszaj ))
Żaden polski gatunek nie jest na listach CITES dlatego nie ma co tu gadać o CITES. A zwierzęta chronione i nie podlegające pod konwencję CITES według mnie nie mogą mieć papierów legalności dla celów hodowli amatorskich, bo pole do nadużyć jest ogromne. Np. Mam zarejestrowana parę jaszczurek żyworodnych i nie chca mi się rozmnażać. Łapię więc ze srodowiska 6 małych żyworódek, zapraszam urzędowego lekarza weterynarii i mówię, ze właśnie sie urodziły i je rejestruję. Przy obcych gatunkach jest to trudniejsze, ale przy krajowych w mojej opinii byłoby masowe wyłapywanie naszych gatunków.
-
Na to już chyba dr Robert odpowiedział: nie da się udowodnić, że te młode urodziła akurat twoja "citesowa" samica, a nie złapałaś ich w naturze. Po co dawać pole do nadużyć i umożliwiać "przekręty"?
-
Re: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal
dr Robert napisał(a):
>
> Szanowni administratorzy, gdyby chodziło jedynie o usunięcie
> postu pisałbym na priva. Chodzi mi, jak zwykle, o wywołanie
> dyskusji. Tak jak napisałem, nie chodzi mi szczególnie o los
> tego jednego zwierzaka, ale o precedens polegający na
> oferowaniu do sprzedaży krajowych zwierząt z odłowu. To może
> zachęcić do wyłapywania krajowych gatunków. Na pierwszy rzut
> oka, a często i na drugi, trudno poznać pochodzenie
> zwierzaka. O konsekwencjach wypuszczania osobników
> pochodzących spoza Polski pisałem w temacie "Lacerta lepida i
> Lacerta viridis" w dziale "jaszczurki".
> http://terrarium.com.pl/forum/read.p...093&t=6093&v=f
Rozumiem o co chodzi i jestem za (poprostu ktoś z moder. przegapił ten post), a i ostatnio coraz więcej osób (gł. dzieciaków) zauwazyłem że interesuje się naszymi polskimi gadami i płazami io mysle ze dyskusja tutaj nic nie da trzeba by poważniej zadziałać..
-
wakacje, dzieci i owady....
A ja proponuje male dzieci w okresie wakacyjnym wiazac i umieszczac w jakichs magazynach, do czasu,az zaby sie schowaja....i ich nadgorliwe mamusie tez-sprobujcie takiej zwrocic uwage ze jej pociecha zneca sie nad biednym plazem! Tak samo nalezy postapic ze studentami bio.univ.gda- albo z prowadzacym zajecia terenowe?-no, rzucamy sie na wszystkie biedne kozki i biegacze, bo bez nich nie zaliczymy terenowek... wszyscy piszecie o handlu gadami i plazami, a zainteresowal sie ktos plazami na jezdni w porze godowej? Terrarysci do boju-edukacja dzieci sasiadow w waszych rekach!
Mam propozycje-staly dzial owady, plazy i gady chronione w polsce- bedzie szansa ze terrarysci dowiedza sie troche o krajowej faunie i nie bedzie wymowek "nie wiedzialalem"...wiem ze sa ksiazki, ale.... "slowo pisane do mnie nie przemawia, blizszy organizm to monitor...
Ps> w dziale owady:"oswietlenie dla biegacza" - jest to tam jeszcze?
Ps2 pozdr. bio.univ.gda.-wierze ze gabloty maja gleboka funkcje dydaktyczna i Matka Natura wybaczy....(z pokora)
Uprawnienia umieszczania postów