Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal

--->Mimi<---
    Guest

Re: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal

No racja. Ja się nie znam ale trochę głupie się to wydaje .... w końcu nie wszystkie zwierzęta chronione musza pochodzić z odłowu w naturze....

Calkowity zakaz sprzedarzy chronionych gatunków niezależnie od tego czy się urodził na wolniości czy w niewoli jest beznadziejnym i najprostszym wyjściem z sytuacji.....

ale inny podgatunek, przystosowany do życia w odmiennym klimacie

Nie tylko to polskie prawo jest głupie z powodu pewnych niedomówień ale jednak istnieje. Podobnie jak zakaz przetrzymywania i hodowli zwierząt niebezpiecznych.

Tak to prawda to niedopuszczalne żeby ludzie łapali polskie chronione gatunki płazów i gadów , i jeszcze na dodatek próbowali ciągnąć z tego jakieś korzyści finansowe sprzedając je forum, to niedorzeczne.

El Shuya
    Guest

Dokładnie co osłabiło by naszą rodzimą populację(tzn mogło by)

El Shuya
    Guest

Ale gdyby niektórzy się do niego stosowali to byłby skuteczny.

nikt to nie wyłapuje zwierząt chronionych i nie sprzedaje! (więc niewiem czemu takie posądzenia) jeden temat taki był który został już usuniety proponuję zakończyć juz ten wątek.

Pozdrawiam

--->Mimi<---
    Guest

Skuteczny fakt nawet bardzo tylko czemu wybrali takie rozwiązanie kosztem hodowców? Dlatego że było najprostrze!

skandal

> No racja. Ja się nie znam ale trochę głupie się to wydaje
    > .... w końcu nie wszystkie zwierzęta chronione musza
    > pochodzić z odłowu w naturze....

Rozumiem, ze masz na mysli te, ktore sie wykluly z ziarnka maku, czy cos takiego, bo przeciez nie te, ktorych rodzice zostali schwytani na wolnosci odlowieni i wykorzystani jako reproduktorzy... Prawo o zakazie niepokojenia, chwytania, zabijania i handlu niektorymi europejskimi gadami nie dotyczy jedynie Polski i nie jest jedynie polskim wymyslem. Tak samo jest np w W.Brytani czy innych krajach europejskich.

dr Robert
    Guest

Szanowni administratorzy, gdyby chodziło jedynie o usunięcie postu pisałbym na priva. Chodzi mi, jak zwykle, o wywołanie dyskusji. Tak jak napisałem, nie chodzi mi szczególnie o los tego jednego zwierzaka, ale o precedens polegający na oferowaniu do sprzedaży krajowych zwierząt z odłowu. To może zachęcić do wyłapywania krajowych gatunków. Na pierwszy rzut oka, a często i na drugi, trudno poznać pochodzenie zwierzaka. O konsekwencjach wypuszczania osobników pochodzących spoza Polski pisałem w temacie "Lacerta lepida i Lacerta viridis" w dziale "jaszczurki".
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...093&t=6093&v=f

Najlepszym wyjściem jest unikanie przywożenia i kupowania gatunków, które również u nas występują. Jeżeli potem się znudzą nie zostaną wówczas wypuszczone lub sprzedane, a i fauna kraju z którego je wywieziono też nie dozna uszczerbku. Zresztą prawo europejskie chroni gatunki występujące w Europie. Jeżeli już sie kupiło lub przywiozło jakis gatunek to, jak nam się znudził, najlepiej oddać go do dobrego ogrodu zoologicznego.
    Co do polskiego prawa w tym względzie, to uważam, ze jest dobre w odróżnieniu np. od niemieckiego czy czeskiego, które zezwala na hodowlę krajowych gatunków. W Niemczech jest tak, że można hodować krajowe gatunki, trzeba mieć na nie papiery, a zwierzęta muszą pochodzić z hodowli, a nie z odłowu. Ale w takiej sytuacji właściwie nikt nie ma kontroli nad tym co się hoduje, a przedmiotem handlu sa de facto papiery, bo przecież nikt nie rozpozna osobników z hodowli i z odłowu. Prowadzi to do ogromnych nadużyć. W Polsce uzyskanie zezwolenia na hodowlę jest bardzo trudne. Prowadząc badania sam zwracałem się kiedyś z wnioskiem o zezwolenie na hodowlę jaszczurki zwinki, a otrzymałem jedynie zezwolenie na okresowe przetrzymywanie tego gatunku. Natomiast chęć hodowli amatorskich czyli "chcę mieć bo mi się podoba" to żaden argument aby uzyskać zezwolenie. Moim zdaniem nie ma co narzekać na prawo, ale się do niego dostosować bo nie jest złe. Nie przyjmuję argumentacji, że prawo jest złe bo nie pozwala mi "bawić się" żmija czy jaszczurką.

Uprawnienia umieszczania postów