Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal

dr Robert
    Guest

Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal

Chciałbym zwrócić się do administratorów strony o usuwanie postów w których oferowane są gatunki płazów i gadów występujące w Polsce Wszystkie gatunki są pod ochroną i ich przetrzymywanie bez odpowiednich zezwoleń jest zabronione przez prawo. Oczywiście jeśli ktoś znajdzie chore, pokaleczone zwierzę i przetrzyma go do odzyskania zdrowia tragedia się nie stanie. Ale oferowanie do sprzedaży krajowych gatunków moze mieć fatalne skutki. Nie chodzi o ten jeden egzemplarz żmiji czy padalca, chodzi o to, że pozwalanie na publikowanie takich ofert może zachęcić wielu ludzi do ich wyłapywania. Tolerowaniem takiego stanu rzeczy samo "forum" wystawia sobie złą opinię.

El Shuya
    Guest

Re: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal

POPIERAM W 100%

Ja również!

Popieram!!

popieram, ale jeżeli ktoś sprzedaje żmije która była trzymana w niewoli od małego to co ma wypuścić na wolność nie oszukujmy się wiadomo że nie przeżyje więc uważam że to jest na miejscu zresztą takich postów prawie nie ma typy sprzedam zwinkę albo rzekotkę zieloną itp.

Pozdrawiam

Ps. jeżeli takie posty znajdziecie, w których jest wyraźnie zawarte że osoba chce sprzedać osobnika złapanego w naturze to kliknijcie email a taki post zostanie na pewno usunięty.

Przy takich osobnikach chowanych legalnie , powinien znaleść się zeskanowany akt prawny jako zalącznik do posta.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nie dość że jadowite to chronione> Wszyscy, chcemy czy nie chcemy musimy przestrzegać norm prawa - dla własnego bezpieczeństwa. Jeśli na forum publicznym ktoś propaguje działania sprzeczne z prawem - to źle wróży samemu forum. (

"....popieram, ale ......." - przykro mi Serpent ale tu nie mam miejsca na jakiekolwiek "ale" - przytoczony przez Ciebie argument jest od dawna stosowanym kiepskim argumentem złych ogrodów zoologicznych. Dobre - odwrotnie usiłują zajmować się reintrodukcją (powrotem do natury)gatunków zagrożonych.

Nook
    Guest

Re: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale

> Chciałbym zwrócić się do administratorów strony o usuwanie
    > postów w których oferowane są gatunki płazów i gadów
    > występujące w Polsce Wszystkie gatunki są pod ochroną i ich
    > przetrzymywanie bez odpowiednich zezwoleń jest zabronione
    > przez prawo. Oczywiście jeśli ktoś znajdzie chore,
    > pokaleczone zwierzę i przetrzyma go do odzyskania zdrowia
    > tragedia się nie stanie. Ale oferowanie do sprzedaży
    > krajowych gatunków moze mieć fatalne skutki. Nie chodzi o ten
    > jeden egzemplarz żmiji czy padalca, chodzi o to, że
    > pozwalanie na publikowanie takich ofert może zachęcić wielu
    > ludzi do ich wyłapywania. Tolerowaniem takiego stanu rzeczy
    > samo "forum" wystawia sobie złą opinię.

Jakbym dostał na maila informacje to bym zaczął działać juz wczoraj (mam remont od kilku dni i calkowity brak dostępu do komputera).
    Rozumiem że to budzi straszne oburzenie ale bez przesady 1-dniowe spoznienie to nie jest nic wielkiego a ja nie jestem automatem (w dodatku którego praca budzi wszechstronne oburzenie), zostawić forum na kilka dni i od razu jazda))

Tak widziałem jedną ofertę (Mael ?), właśnie poszła do kosza (a autor otrzymał ostrzeżenie ponieważ po przeglądnieciu ostanich 50 postow tylko w jego postach padały oferty dot sprzedarzy polskich gadów).
    Skandal to jeszcze nie jest, jednemu uzytkownikowi udało się uniknąć kary), od dawnia nie było żadnych ofert sprzedaży polskich gadów (czy płazów)

I prosze pisać na priv bo w chwili obecnej nie mam jak zagladac na forum

El Shuya
    Guest

Sam rozmnożyłem ż.błotne w zeszłym roku i nawet nie próbuje ich sprzedać ba nawet nie mogę ich wypuścić tu w polsce bo jak się dowiedziałem zanieczyścił bym genetycznie polską populacje więc prawdopodobnie młode pojadą do grecji tam z kąd przybyli ich rodzice(już w tym roku)

yyy a co to znaczy "zanieczyścił bym genetycznie polską populacje " przecież to ten sam gat.

Uprawnienia umieszczania postów