-
Re: Zawod- kierunek po gimnazjum!!!
Chcesz być wetem? To nie idz do technikum, po nim jesteś 'tylko' technikiem weterynarii, czyli przynieśm, podaj, pozamataj w lecznicy :]
Chcesz byc lekarzem, to Ci radzę idź do LO z wysokim poziomem biologii i chemii, a potem wypruwaj na studia. 5,5roku trwaja w trkacie wybierasz specjalizację, po 2lub3 roku bodajże, i jest też spec. "choroby zwierząt egzotycznych". Tak w ramach informacji weterynaria jest tylko w Warszawie - SGGW, Wrocław i Lublin - AR i olsztynie - Uniwerek. Egzaminy są ciężkie, w latach ubiegłych przypadało spokojnie 10os/miejsce. Są to studia cholernie cięzkie, jestem na 1szym roku w Wawce, po 1szym semestrze wyleciało 85os/200 ;] Po 2gim myślę do 100 dojdzie ;] Więc łatwo nie jest. Tak dodam, przereklamowana medycyna (lekarski) jest o wiele łatwiejszy od wety :]
Jakbys mial jakiekolwiek pytania to wal na priv
Pozdrawiam. Greg
-
-
jak to mowi rektor katedry chemii na sggw. weterynarja jest trudniejsza bo kotek czy piesek CI nei powie co go boli.
-
To i ja doloze pare swoich slow. Pierwsze slysze o specjalizacjach na studiach. No chyba ze cos sie zmienilo od czsu gdy ja je skonczylem. Co do przedmiotu choroby zwierzat egzotycznych to powoli pojawiaja sie i rozwiaja takie przedmioty na poszczegolnych uczelniach. Ale jesli chcesz uczyc sie tylko o gadach na weterynarii to wybij to sobie z glowy bo tak nigdy nie bedzie na tych studiach. Przez pierwsze 2 lata sleczysz nad ksiazkami i zakuwasz przedioty ogolne takie jak anatomia, chemia, fizyka, biochemia, histologia, i pare innych, dopiero na 3 roku masz jakikolwiek kontakt ze zwierzetami (zywymi) i uwierz mi nie sa to gady :-)))). Co do wyboru szkoly to rzeczywiscie technikum weterynaryjne nie jest dobrym wyborem bo jest to przezytek starej ery i powoli sa one zamykane jesli ich jeszcze nie zamkneli. W okolicy katowic nie ma technikum. Jest albo bylo we Wrzesni. A co do trudnosci studiow to jest ciezko ale bez przesady, napewno nie sa to studia ktore trzeba przeczekac ale da sie przezyc jesli sie wlozy w to troche pracy.
-
A bachor... yyyyy noworodek, czy niemowlak Ci powie?
A dorośli pacjenci kłamią!!!!!
-
to może co można robić w przyszłości związanego z gadami lub terrarystyką bo tak sie zastanawiamy z Dawidptasznik i nie możemy dojśąć do wniosku jaką szkołe wybrać po gim
-
Heh,weterynaria tez ma swoją wage,zwierzęta to przynajmniej ciekawe są ,a ludzie,no cóz"nawóz historii".Jakos nie wierze żeby lekarze zbyt sie przejmowali obiektami swojej pracy,mysle ze to taki sposób podejscia jak hodowcy mają do zwierzaczków.Tyle że "skórke" mozna opchnąć w zakładzie pogrzebowym.
I niech nikt nie mówi o "etosie" pracy lekarskiej,bo to było dobre w czasach Doktora Judyma.A teraz każdy uczy sie po to żeby kase kosic z biednych "robaczków bożych"
co "pana dochtora" z nabożnym szacunkiem traktują,bo im życie przedłuży albo nie.W zależności ile kaski mają.Leczenie zwierzaków przynajmniej ma jakis sens,a ludzi nie zabardzo.I tak za dużo ich jest na świecie.
-
Tylko LO i kierunek Biologiczno chemiczny! Potem można isc na studia zwiazane ze zwierzakami np. biologia, weterynaria. Po gimnazjum to jedyny rozsadny wybór, jesli ma sie zamiar robic cos sensownego zwiazanego ze zwierzakami. I koniecznie biol-chem! Nie sama biologia! Wiem z własnego doświadczenia, bo sam poszedłem do klasy biologicznej , bez rozszerzonej chemi i błagalismy dyrekcje na kolanach po pierwszej klasie, zeby nam tej chemi dołozyli w następnych latach! Wszystkie uczelnie prowadzace kierunki przyrodnicze wymagaja na nie bowiem zdanej biologii i chemi na maturze na poziomie rozszerzonym, co wcale nie jest takie proste! Po prostu z sama biologia w liceum daleko nie zajedziesz, nawet na biologie wymagaja zdanej biologii i chemii lub fizyki.
Życze powodzenia w dostawaniu sie do liceum, a mi życzcie powodzenia na maturce, która zbliża sie wielgachnymi krokami! ;-/
-
Matiik powodzenia na maturce!!!
POZDRO
Uprawnienia umieszczania postów