Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Plistospilota guineensis w pozycji odstraszajacej

Saurus
    Guest

Plistospilota guineensis w pozycji odstraszajacej

Jest wielka i grozna (ma bardzo duze skrzydla, wiec naprawde robi wrazenie na zywo):

I bonus: Empusa fasciata przygotowana do szuszenia (suszona byla w piekarniku w temp. 50 * C, niestety strasznie stracila kolory ):

Wiadomość zmieniona (18-08-05 18:35)

Mnemic
    Guest

Re: Plistospilota guineensis w pozycji odstraszajacej

ma ladnie ubarwione skrzydelka moja gastrica tez bedzie takie miec ? jestem poczatkujacy i mam 6 modliszek L4 ktore kupilem na allegro ak byly jescze L1
    a tak szcerze to ta druga...... przykry widok...

lizard13
    Guest

fajnie to wygląda. fajne jest zwłaszcza drugie zdjęcie.

ps.sory za ewentualne błędy ortograficzne

bysiu
    Guest

Mnemic, skrzydła gastrici są bez pasków i wzorków niestety

Dark Raptor
    Guest

Świetne kolory skrzydeł, a gałąź pochodzi chyba z akacji :>

Hmmmm.... zastanawiam się, czy nie lepiej zastosować klasyczną metodę preparacji jak przy straszykach. Być może wstępne, długotrwałe mrożenie okazu pozwoli na zachowanie kolorów. Przy preparowaniu owadów nigdy nie bawiłem się w piekarnik.

Saurus
    Guest

Dark- juz predzej z Robinii akacjowej, u nas chyba cos takiego jak prawdziwa akacja nie rosnie? Galaz wzieta pierwsza lepsza z podworka ususzona
    Co do preparacji- stosowalem sie do opisu z www.modliszki.com. Mrozenie utrwala barwniki?

Dark Raptor
    Guest

Fakt, złapałem się na starą sztuczkę botaników :>... albo jeszcze lepiej "Grochodrzew pospolity".

Wiem, że metodę tę stosuje się dla prostoskrzydłych i ważek. Tak zachowane owady znacznie lepiej zachowują barwnik. Jednak mrozić trzeba je przez 2 - 3 tygodnie i oczywiście jest problem z późniejszą "relaksacją" takiego okazu.
    Mnie na szczęście problem ten praktycznie nie dotyczy

Saurus
    Guest

Czyli wlasciwie zeby obyc sie bez problemu z rozpinaniem okazu mozna rozpiac go przed zamrozeniem. A jak potem suszyc? Na sloncu nie mozna, bo straci od razu kolory, nie mam w domu czegos takiego jak ciemne, cieple i suche pomieszczenie Moze po prostu w nizszej temperaturze w piekarniku byloby dobrze. No to za jakis miesiac lub dwa wyprobuje na samcu S. viridis mrozenie- dluzej na pewno nie pozyje
    No, ty to masz dobrze- twardy i gruby chitynowy pancerz nie traci tak koloru, poza tym chyba okaz "suszy sie sam"?

Snapek
    Guest

Fajowa Empusa Plistospilota zreszta tez ladna.
    Ale cie nastraszyc chciala.

Dark Raptor
    Guest

Przez "suszenie" rozumiem zawsze trzymanie okazu w warunkach pokojowych. Z modlichami i straszykami jest zawsze jeden problem - odwłok. Faktycznie, jego opróżnienie i odpowiednie wstawienie miękkiej, ale już rozpiętej modliszki może coś dać. Nie zaszkodzi spróbować.

Co do chrząszczy.
    Mi wystarczy kawałek pianki/styropianu i kilka szpilek Na słońcu nigdy nic nie zostawiam. Wystarczy suche pomieszczenie, ewentualnie lekki przewiew.
    Niektóre chrząszcze tracą jednak barwy, zwłaszcza po kontakcie z agresywnymi środkami, jak octan etylu, aceton itp.). Nie zawsze udaje się zachować kolory nawet zwykłym mrożeniem. Dla różnych rodzin powstały różne techniki preparacji. Nie wspomnę tu już o ryjkowcach pokrytych łuskami, które odpadają przy najmniejszym dotyku :-/

Uprawnienia umieszczania postów