Hmmm... pogrzebałem w swoim archiwum i znalazłem kilkanaście fajnych fotek, które chyba powinny się znaleźć na tym forum.
Historia jest krótka. Ponad rok temu zajmowałem się pasożytami żab wodnych w ramach parazytologii środowiskowej. Przy okazji tych ciekawych zajęć cyknąłem odrobinę zdjęć. Niestety przez ten czas moja znajomość nazewnictwa trochę wyparowała i nie jestem już pewien oznaczeń (opisuję je wg. moich odręcznych rysunków i notatek).
Wpierw mały przegląd przywr. Wszystkie zostały zebrane z 5 osobników żaby wodnej (Rana esculenta complex). Samo stworzenie tych preparatów to oddzielna i śmierdząca historia... czasem ciężka i brutalna (co widać po uszkodzeniach). Miłego oglądania
Pleurogenes claviger (?) Widać świetnie wypreparowany układ rozrodczy i dwie przyssawki.
Haematoloechus variegatus - pełznący układ rozrodczy
Opisthioglyphe rastellus
Codonocephalus urniger - to bydle było prawie wszędzie, nawet w mięśniach.
Halipegus ovocaudatus (?) - tu dobrze widać przyssawkę gębową i brzuszną.
Prosotocus confusus - przyłapane 'in copulo' (ale i tak obojnaki)
Pleurogenoides medians (?)
Cysty przywr - tu chyba w rozbabranej wątrobie... głowy nie dam
I specjał... kolcogłów (już nie przywra) - Acanthocephalus ranae. Wyciągnięta z jelita cienkiego.
"Ryj"
Wypełniona jajami macica.
W prawie całej okazałości...
Było tego znacznie więcej (pomijając pierwotniaki, metacerkarie itp.), w niemal każdym organie coś ciekawego. Słowem, płazy mają bogate życie wewnętrzne
Thanks to ImageShack for Free Image Hosting