Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Co to za gatunek chrząszcza???

Mnemic
    Guest

Re: Co to za gatunek chrząszcza???

bohater z ciebie ja niestety nie wiem co to za chrzaszcz

Predator
    Guest

oczywiście że to Oryctes nasicoonis Rochatyniec nososorżec, na 100%, miałem duzo doczynienia z tymi chrząszczami. Są przepiękne, jedne z najpiękniejszych polskich chrząszczy.
    2 - 2,5 cm to dosyć mało, ale to różnie bywa z chrząszczami, ich rozmiary różnią sią, zależą od sposobu odżywiania larwy, czy jadła dużo, itp, trudno sugerować się rozmiarami przy oznaczaniu chrząszczy, 0,5 - 1 cm róznicy nic nie zmienia w przypadku większych gatunków.
    Noga mu nie odrośnie, dorosłe chrząszcze nie regenerują utraconych części ciała.
    O jakie informacje ci konkretnie chodzi? hodowli, czy fakty z natury?

Mike
    Guest

Niestety nie będzie obiecanych zdjęć ponieważ nie udało mi się skombinować cyfrówki A chrząszcz niestety już padł drugiego dnia wieczorem... widocznie mrówki zabardzo go poturbowały Akurat musiał paść wtedy gdy już chciałem go wypuścic... :/

A co do jego rozmiarów.... to bardzo przepraszam za moje oko Ale osobnik, którego znalazłem mierzy DOKŁADNIE 4cm

Zachowam sobie jego resztki na pamiątke, bo naprawde spodobał mi się, a przyznam się iż z takim chrząszczem spotkałem się poraz pierwszy

Dziękuję wielkie wszystkim za odpowiedzi i wszelkie informacje!

Uprawnienia umieszczania postów