Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dark Raptor - do Ciebie przyjacielu :D

Mieszany widok

Silent_Dragon
    Guest

Dark Raptor - do Ciebie przyjacielu :D

Witam
    Pytanie głownie do Dark Raptora. Co to jest?? Znalazlem to, a raczej przylecialo do mnie na dzialce która leży na mazurach w lesie. Moja Ciocia potraktowała go kapciem, ale nic mu nie jest
    Co to jest , czym to sie karmi i czy jest pod ochroną ?? Dzieki za pomoc. Na razie siedzi w pudełku i ma kawałek pomidora ale nie je.

Ps. To latało ok. godz. 22:00.

Pozdrawiam

Mimi
    Guest

Re: Dark Raptor - do Ciebie przyjacielu :D

Pytanie wprawdzie do Dark Raptora, ale moim zdaniem jest to rohatyniec nosorozec.

Goblin
    Guest

Wydaje mi sie ze to Oryctes nasicornis ale niech Dark skorektuje jesli sie myle...

djtommi
    Guest

dark jutro bedzie to sie wypowie ale chyba nie ma tu watpliwosci nikt ladny okazik jak duzy jest??

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Ma ponad 4 cm długosci bez nog. A co on je?? Jest pod ochroną?? bo w google mało jest :/

Pomidora, ogótka i jabłka nie chce

Pozdrawiam

Saurus
    Guest

Nie jest pod ochrona, jada prochno drzew- mysle ze generalnie raczej lisciastych, daj mu np. brzoze, chyba to zje- ale nie jestem pewien czy np. akurat brzoze

Dark Raptor
    Guest

Witam

Potwierdzam. Samiec O. nasicornis (ostatnio jest wysyp tego na forum i już nie potrzeba do niego specjalisty

Nie jest chroniony. Rozwija się w próchnie drzew liściastych (najlepsze wierzby, topole, dęby). Mogą być też butwiejące liście i trociny (drzew liściastych).

W razie pytań, na necie powinienem być jutro.

Foxtrott
    Guest

imago też odżywiają się drewnem??

Crabro
    Guest

Witam! Ja swoje rochatyńce karmię owocami - bananami, truskawkami, brzoskwinią i jabłkiem. Póki co mają się bardzo dobrze. O ile mi wiadomo próchnem żywią się larwy a dorosłe słodkimi owocami.
    pozdrawiam
    Crabro

cyclosternum
    Guest

a ja cos takiego ostatno znalazłem na stacji benzynowej we Wrocławiu ;/ nie wiem co on tam robił :|

Uprawnienia umieszczania postów