-
Re: skolokolacja na suficie :D
Nie polecam Alipes ani subspinipes 'Mai Chau'.
subspinipes 'Malaysian' ma dość łagodny temerament, sp. China też jest 'łagodna'. Ethomsitgmus trigonopodus też tak nie cieka po terra :P Kupuj co tam znajdziesz :P Jak już pisałem Alipes sp. S. subspinipes 'Mai Chau" są dośc nerwowe.
Z resztą, niech ktoś z większym bagażem życiowym się wypowie :P
Greg
-
Z mojego doswiadczenia wynika, ze wszystkie skolopendry sa tak samo agresywne. Oczywiscie inaczej sa agresywne maluch a inaczej dorosle, jednak bez podzialu na gatunki. Glownym kryterium przy wyborze gatunku wiec powinna byc cena oraz osiagane rozmiary. Gigantea rzeczywiscie jest duza, nie najwieksza :P ale duza. Wiaze sie z tym duza ilosc jadu oraz potrzeba duzej przestrzeni zyciowej. Scolopendra morsitans zas duza nie jest, ale za to zdecydowanie latwiej jest jej sie przecisnac przez jakas szparke i uciec. Wszystkie skolopendry sa jednakowo szybkie. Jezeli wydaje sie ze skolopendra porusza sie wolno, to tylko dlatego ze tak wlasnie chce a nie ze nie jest w stanie poruszac sie wolniej.
Podsumowujac, sa to zwierzaki dla osob obytych z tematem 'szybkich, niebezpiecznych i nieprzewidywalnych' stawonogow. W przeciwienstwie do ptasznikow, nie ma skolopendry ze slabszym jadem, spokojniejszej i wolniejszej... Dlatego w czasie ich hodowli nie ma miejsca na bledy.
-
foty jak zwykle fajne.
a co mi się jeszcze podoba - fajne masz terra ;D co w nim było wcześniej ?! ;P moze moje ok 200szt N.cinerea co ?!
-
Szymon, powiem Ci, że porównując mutilansy albo subspinipes (malaysia) do Alipes ja odczuwam różnicę. Jak przekładałem mutilansy do nowego pojemniak to mi spokojnie, wolno (jak na skolo oczywiście) spacerowały po przykryciu pudełka, tak samo w nowym lokum, żadnej jazdy. Z koleji pamiętam przeprowadzkę Alipes :P Ten rattlesnake sound i skolo zapierniczająca na około terra, to była jazda. Chociaż, może wydają się groźniejsze właśnie przez tą osobliwą grzechotkę.
A co do błędów, zdażają się każdemu, (o zgrozo nawet mi:P) Chociaż, mam więcej szczęścia niż rozumu:P Taka moja rada dla początkujących jeszcze, skolopendry są mistrzyniami w ucieczkach, dalej mam schiza, że jak mi coś za bardzo hałasuje to wstaje w środku nocy i sprawdzam czy wszystko gra:P Skolo są bardzo wytrwałe w szukaniu dziury w całym, słyszałęm o przypadkach, że wspinały się po silikonie w rogu terra. A z uciekinierem nie ma zartów..
-
Ale chyba szybkie ptaszniki sa bardziej nieprzewidywalne niz skolopendry no nie?? Skolopendry nie skaczą nie robią gwałtownych ruchów, chociaż jak narazie mam dwa ptaszniki (za niedlugo bede mial 3) nie mam zadnych problemow, moze i nie sa bardzo agresywne, ale przyznam ze cambridgei jest dosyc szybki i jak narazie mi nie uciekl, nie biore na rece bo po co? W kazdym razie jak sa takie niebezpieczne to sobie odpuszcze ( no bo po co obawiac sie swoich zwierzakow) justGreg jakbym jakas skole kupował to bede sie do ciebie zwracal o rady oki? bo zbyt wiele w necie o hodowli nie znalazlem, sa to zwierzeta takie "niepoznane".
Pozdrawiam!
-
coprawda nie skaczą , ale robią bardzo gwałtowne ruchy !! Mi nie raz scolopendra wbiegła na pęsete przy sprzataniu !! NIe chodza po scianach ale trzeba bardzo uwazac!
-
Wiesz, co innego się obawiać, co innego czuć respekt.. pokaz mi choć jednego hodowcy wyrośniętego murinusa czy podobnego zwierzaka który nie czuje przed nim respektu :P
Przy skolo trzeba zachować maksymalne środki ostrożności, tak jak pisze Obcy, są bardzo nieprzewidywalne i do piero przy nich poznasz co to znaczy gwałtowny ruch
Greg
Ps: co do skolopytań to wal śmiało, bede odpowiadał wedle moich kompetencji
-
Niee, mały słoń afrykański, ale mi padł bo miał trombocytopenię :P
Greg
Uprawnienia umieszczania postów