-
Re: Moje kumaki i ich akwaterrarium
ok uwaznie przestudiowalem fotki b.bombina i b.variegata i jak dla mnei to ta pierwsza jest i raczej nie mozliwe zeby byla to orientalis. najwieksza roznica jest wyglad brzucha, i masywnosc ciala a pozatym z tego co widzialem u "odmian barwnych" to nie ma takiej odmiany zeby kumak byl tak jasny. Wiec stawiam na b.bombina niestety...
-
Też mówie ze to B. bombina i u mnie można je było kupić za 4 złote.
-
To co mam z nimi zrobic? 100% pewnosci e to B. bombina i tak nie ma, wiec ich nie wypuszcze, bo moga nie przezyc (i tak nie zyja na tych terenach chyba), nie sprzedam mlodych bo nie bede wiedzial co to- co mam robic? :|
-
Ja mam pewność 99.9 %. Rzeczywiscie jest problem bo jesli je trzymasz to jest to nie zgodne z prawem.
-
Dokłądnie :/ ale wypuścić też nie powinieneś, chyba, że dowiesz się skąd konkretnie są. W przeciwnym razie oddaj je do jakiejś placówki, albo trzymaj do śmierci tylko bez rozmnażania.
-
a nie mozesz przycisnac sprzedawcy zeby powiedzial CI co to jest?? gdzie kupowales??
-
Zapytam skad je ma, to moj znajomy. Bede sie z nim widzial dopiero w niedziele. Nie wiecie, czy w bibliotece znajde klucz do oznaczania plazow po wygladzie, czy moze byc z tym problem?
-
cos o polskich plazach znajdziesz moze bedzie tam opisany dokladny wyglad.
-
Ale ja musze porownac te 2 gatunki raczej, bo nie wiadomo co to tak naprawde jest.
-
I wciaz nie wiem, skad ta wasza pewnosc- znalazlem strone z opisami roznych kumakow- bylo tam napisane, ze Bombina bombina osiaga maksymalnie 4 cm, a dzis mierzylem moje- maja prawie 5.
Uprawnienia umieszczania postów