Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Moje kumaki i ich akwaterrarium

AGAM
    Guest

Re: Moje kumaki i ich akwaterrarium

a co do wymiarów akwa to te podane w opsie to wymiary minimum i raczej nie dla 4 sztuk. Od bidy przejdzie, ale troche to ciasno wygląda :/ opis wymaga modernizacji :P postaram się wziąść za swoje stare opsiy w najbliższym czasie. Poza tym jeśli to faktycznie B.bombina, to one dorastają nieco większe niż orientalisy.

Krzych W.
    Guest

Proponuję zatem eksperyment z wanną...
    Jeśli zadowolone będą okupować powierzchnię odpowiadającą Twojemu akwa-terra - wygrałeś!
    Jeśli jednak będą eksplorować całą wannę wniosek jest prosty - wygrały kumaki.
    Wydaje mi się, że jedynie owady (i pewnie nie wszystkie) nie odczuwają dyskomfortu w niewoli.
    Nie odbieraj proszę moich wypowiedzi jako atak.

djtommi
    Guest

nie koniecznie panowie mlode b.orientalis sa jeszce nie wybarwione wiec jak saurus da dane co do wieku i wielkosci to bedize mozna stwierdzic, bo kolory dla mnei te dziwne ale z tego co widzialem u np. niemcow to tam tez maja dziwne kolory.a co do terra to brak naturalnosci ale ogole nie jest brzydkie

AGAM
    Guest

pisze, że są prawie dorosłe, zresztą to widać po kształcie.

Saurus
    Guest

Dlaczego mowicie, ze to nie orientalis? Zapytam jeszcze znajomego skad je ma, ale watpie, zeby mnie oszukal. Poza tym, szukajac zdjec przez google natknalem sie na roznie ubarwione orientalis. Wydaje mi sie, ze na tej podstawie nie mozna w 100 % rozpoznac gatunku (zwlaszcza ze zdjecia, gdy kolory nie wychodza dokladnie takie, jakie sa).

AGAM
    Guest

wiem, dlatego móie że nie mamy 100% pewności, ale wole Ci powiedzieć co widze, żebyś mógł sie upewnić.

Saurus
    Guest

aha, wymiary z opisu te 30x15 cm powierzchni sa minimalne- jesli juz mowimy o wymiarach, moje akwaterrarium ma powierzchnie 35x25 cm, a wysokosc tez ok. 25, wiec nie jest to minimum z opisu. Kiedys pewnie zmienie im na wieksze (jeszcze takie 5 cm szersze i 15 cm glebsze sie zmiesci w tym miejscu).

djtommi
    Guest

no przy moim 60x40x30(dlugXszerXwys) to jednak male Ci wyszlo a w moim dopioer moga ise wybawic. no fakt widac ze sa duze. z obserwacji u swoich to kolor zalezy o otoczenia lecz jak maja jasne i zielone to powinny miec kolor mocno zielony. Lepiej sprawdz choc po ich barwie moge poweidziec ze na serio to nie musza byc orientalisy tym bardizej ze wydaja sie o duzo wieksze i szersze od orientalisow jak widziales moje to widac od razu ze moje sa waskie dosyc, a tez sa juz prawie dorosle a juz od dawna chalasuja.

Saurus
    Guest

Mam je od dzisiaj, nie wiem, jak zmienia sie kolory. Moze je dopiero uslysze jak sie na dobre zaaklimatyzuja. Zobaczymy.

A co do wielkosci- u mnie tylko jeden jest taki szeroki, reszta drobniejsza. teraz maja moze z 4 cm, nie mierzylem.

Wiadomość zmieniona (22-05-05 20:02)

josetsu
    Guest

jak dla mnie to to terra jest sorry za wyrazenie tandetne-minimum wkladu pracy i widac efekty! jak to ktos skomentowal wyzej czlowiek tez w celi przezyje ale czuc sie komfortowo nie bedzie!! postaraj sie lepiej o dwa razy wieksze t6erra i urzadz je jakos "naturalniej"! dla nie jest ono stanowczo za ale-tam sobie mzesz karliki szponiaste trymac
    pozdrawiam i nie uznaj tego za atak

Uprawnienia umieszczania postów