Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Moje kumaki i ich akwaterrarium

djtommi
    Guest

Re: Moje kumaki i ich akwaterrarium

ok uwaznie przestudiowalem fotki b.bombina i b.variegata i jak dla mnei to ta pierwsza jest i raczej nie mozliwe zeby byla to orientalis. najwieksza roznica jest wyglad brzucha, i masywnosc ciala a pozatym z tego co widzialem u "odmian barwnych" to nie ma takiej odmiany zeby kumak byl tak jasny. Wiec stawiam na b.bombina niestety...

BZYK
    Guest

Też mówie ze to B. bombina i u mnie można je było kupić za 4 złote.

Saurus
    Guest

To co mam z nimi zrobic? 100% pewnosci e to B. bombina i tak nie ma, wiec ich nie wypuszcze, bo moga nie przezyc (i tak nie zyja na tych terenach chyba), nie sprzedam mlodych bo nie bede wiedzial co to- co mam robic? :|

BZYK
    Guest

Ja mam pewność 99.9 %. Rzeczywiscie jest problem bo jesli je trzymasz to jest to nie zgodne z prawem.

AGAM
    Guest

Dokłądnie :/ ale wypuścić też nie powinieneś, chyba, że dowiesz się skąd konkretnie są. W przeciwnym razie oddaj je do jakiejś placówki, albo trzymaj do śmierci tylko bez rozmnażania.

djtommi
    Guest

a nie mozesz przycisnac sprzedawcy zeby powiedzial CI co to jest?? gdzie kupowales??

Saurus
    Guest

Zapytam skad je ma, to moj znajomy. Bede sie z nim widzial dopiero w niedziele. Nie wiecie, czy w bibliotece znajde klucz do oznaczania plazow po wygladzie, czy moze byc z tym problem?

djtommi
    Guest

cos o polskich plazach znajdziesz moze bedzie tam opisany dokladny wyglad.

Saurus
    Guest

Ale ja musze porownac te 2 gatunki raczej, bo nie wiadomo co to tak naprawde jest.

Saurus
    Guest

I wciaz nie wiem, skad ta wasza pewnosc- znalazlem strone z opisami roznych kumakow- bylo tam napisane, ze Bombina bombina osiaga maksymalnie 4 cm, a dzis mierzylem moje- maja prawie 5.

Uprawnienia umieszczania postów