-
Co to za gatunek jaszczurki?
Jaszczurke ta sfotografowalem w rodzimym lesie. Jaki to gatunek?
-
Re: Co to za gatunek jaszczurki?
na pewno jest to zwinka lub żyworódka ale nie powiem Ci dokładnie która bo nie znam się na wyglądzie gadów z polskiej herpetofauny
-
to chyba jakas polska jaszczurka zwinka
-
Jaszczurka żyworodna na 100%.
-
potwierdzam widzialem zyworodna i tak wygladala ;]
-
hahah ciekawe jak poznaliscie jaki to gatunek jak ten osobnik na zdj.jest tuz tuz przed linieniem wiec wogole nie widac rysunku a bez tego troszke trudno rozpoznac viviparia od agilis
-
mowie ze tak wyglada zyworodna a jesli cos tam jeszcze wyglada identycznie to niewiem ...
-
Zwinka ma w ubarwieniu rowniez zielony kolor, wiec poznac latwo.
-
Saurus zwinka ma w kolorystyce zielona barwe ale tylko samce w szacie godowej przybieraja takowe zabarwienie, natomiast jaszczurka zamieszczona na fotosie jak dla nie nie uwidacznia ani troszke zielonego koloru(chyba ze coś zle widze), natomiast bedzie zrzucać linke w krotkim czasie, widac charakterystyczne napompowanie limfą oraz zmarszczenia strego naskorka a w tym stadium nie da rady poznac rysunku ktory odroznia żyworodke od zwinki-morfologicznie idzie jedynie poznac po dlugosci ogona oraz po ciazy ktora w wypadku zyworodki przejawia sie wrazeniem otyłosći, tak wiec wedlug mnie jest 50%-50%
-
Wydaje mi sieże nawet tuż przed linieniem zwinka nie jest tak zupełnie jednolita. Wg mnie jest to żyworodna. Jak ktoś sie zna lepiej to oceni po tarczkach na głowie. Ja moge powiedzieć jeszcze że wydaje mi sięu zwinek łuski na ogonie śa nieco szersze.
Uprawnienia umieszczania postów