Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: GDAŃSK - WYSTAWA PAJĄCZKÓW I INNYCH

Mieszany widok

dario_terrarysta
    Guest

GDAŃSK - WYSTAWA PAJĄCZKÓW I INNYCH

Byłem tam dzisiaj , jest to w Centrum na Starym Mieście . ul. Długa . Powiem szczerze Kicha !!! , wstęp 3,50 zł ulgowy , 5,50 normalny . Z Pająków to jest tylko Rosea , Kędzior , Boehmei , Smithi oraz Mała Chromka . , 3 terraria ze świerszczami , dużo modliszek i dużo patyczaków . Pozdrawiam . Nie mam fotek bo nie miałem aparatu :/ , nie byłem na to przygotowany , że tam pojade .

Re: GDAŃSK - WYSTAWA PAJĄCZKÓW I INNYCH

Ja byłem tam na wystawie w zewszłym roku i szczerze się zawiodłem więcej gatunków to ja mam w domku bez wystawy przynajmniej jeśli chodzi o pajeczaki.

A moze spojrzec tez na to z innej strony - wystawa jest dla ludzi.

Dla nich te kilka pajakow modliszek patyczkow to tyle ze az za duzo... Na hodowcach moze to nie robi zbyt wielkiego wrazenia bo wiecej moze maja w domu lub widzieli na gieldzie - ale to nie opwod chyba zeby tak degradowac czyjas inicjatywe kto sie postaral zorganizowal itp... Dla kogos kto nie ma stycznosci z tymi sprawami na pewno bedzie to ciekawe doswiadczenie za przystepna kwote i o to chodzi raczej. Ja nie powzialbym sie zorganizowaniu wystawy a ilosc pajeczakow tylko powiekszalaby trudnosc przedsiewziecia... wiec podziwiam kogos kto to zorganizowal i nie zdziera tyle jak to jest w zwyczaju polaczkow robic... Nie bylem nie wiem ale chyba sa pewne koszty takiej wystawy zupelnie inne niz zwykle trzymanie w domu - a na pewno jak to w naszym fantastycznym kraju - pozwolenia rejestracje i inne formalnosci jakie zapewne trzeba oplacac sporo zżeraja jak zawsze.

Rozumiem ze hodowca tych wlasnie zwierzat nie wpadl moze w ekstaze ale mozna to chyba okreslic jakos inaczej np: "nie bylo tam zbyt wielu okazow pajeczakow jakie chcialem zobaczyc" a nie tak dosc brutalnie ujmujac...
    Jednak nie mowie jak ktos ma sie wypowiadac!!! Kazdy ma prawo tak jak sam zdecyduje... ja tylko chcialem sprobowac uwidocznic inne aspekty zaslugujace na uznanie.

dario_terrarysta
    Guest

No tak , ale jesli jest wystawa zwierząt tropikalnych , to mogli by dać wiecej gatunków i to jakiś ciekawych kolorowych albo coś takiego . Po co 3 terraria ze świerszczami domowymi , po co 3 terraria z patyczakami i po co tyle terrari z modliszkami i to tego samego gatunku (mogli dać inne gatunki) .

ty sluchaj jak tam dojechac - tzn jest jakis pociag/trajtek/autobus ktory odjezdza np z dworca w gdyni ??

jedziesz kolejką d Gdyni w stroę Gdańska.Wysiadasz w gdańsku i idziesz piechotka albo podjeżdzasz tramwajem pod LOT i to jest obok ul. Długiej

No ja bym z chceia stuknal taka wystawe skorpionow i umowil sie jeszcze z paroma hodowcami - to by bylo troche tego ALE
    TO NIEMOZLIWE w praktyce poniewaz na takiej publicznej wystawie musialbym spelnic pewne warunki - czyli przede wszystkim i między wieloma innymi!!! zaplecze surowicowe gdy wg prawa trzeba miec 6 jednostek antidotum na okaz a JEDNO antidotum srednio kosztuje (raczej niezaleznie juz od gatunku dla Imperartora i androctonusa tak samo m wiecej) 19'000zl za 500mg i 25'000zl za 1000mg.
    Znam rozne powazne przeszkody wiec naprawde fascynuje mnie to ze ktos w ogole sie postaral o wystawe... U pajakow to oczywiscie prosciej wyglada ale nie wiem ile i tak trzeba bylo pozalatwiac roznych spraw a ilosc okazow na pewno tylko zwieksza trudnosc... Wg mnie dla zwyklych ludzi ktorzy w zyciu nie widzieli pajaka czy modliszki na zywo to bardzo dobra wystawa, choc zaznaczam sam nie bylem wiec nie wiem wszystkiego...

Sculptor napisał(a):

zaplecze surowicowe gdy wg prawa
    > trzeba miec 6 jednostek antidotum na okaz a JEDNO antidotum
    > srednio kosztuje (raczej niezaleznie juz od gatunku dla
    > Imperartora i androctonusa tak samo m wiecej) 19'000zl za 500mg
    > i 25'000zl za 1000mg.

Dobre skad takie informacje masz??

Ceny za antidotum masz chocby tu:

http://www.aurga.com/scorpion.html

co do ustalen prawnych sugeruje spytac odpowiednie instytucje ( tu akurat nie wiem moze cos sie pozmienialo...)

powinien trafic nawet ten co w gdansku jeszcze nigdy nie byl....Wystawa jest obok neptuna :] W dodatku pewien nasz kolega stoi na srodku ul. dlugiej z wielkim szyldem

Uprawnienia umieszczania postów