Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ablepharus kitaibelii

Double
    Guest

ablepharus kitaibelii

to najlepsze fotki jakie udało mi się zrobić im z bliska - biorąc pod uwagę mój nie najlepszej jakości sprzęt oraz to, że głowy tych scynków mają 4milimetry długości i ze są pieruńsko szybkie (scynki, nie głowy ;-))

Wiadomość zmieniona (19-03-05 16:25)

Saurus
    Guest

Re: ablepharus kitaibelii

CUDNE!!! Ile mm dlugosci maja cale scynki??
    Dla mnie wygladaja troche jak miniaturowa Ostajnica, tyle ze nie sa nakrapiane

thor
    Guest

mi niedziała sam krzyżyk:/

Double
    Guest

maja 10 i 12 cm długosci (ogon to 2/3 dlugosci ciala)

Saurus
    Guest

Musza swietnie wygladac w calosci Fajnie urzadzone terrarium, mnostwo naturalnych kroyjowke, jak np suchy lisc

Double, znasz sie na scynkach wiec moze wiesz o jakim gatunku teraz mowie.
    Widzialem kiedys, bodajze na Animal Planet, program o gadach i bylo tam rowniez o pewnym gatunku scynkow (jestem na 99% pewien ze to byly scynki, tak zapamietalem), u ktorego wystepuje niezwykle jak na gady zjawisko- samce i samice dobieraja sie w pary na cale zycie, wszedzie razem chodza itp.
    Wiesz co to mogl byc za gatunek? Czy moze nie tylko u tych scynkow wystepuja takie zachowania, moze wspomneili akurat o tym jednym gatunku?

Bocieq
    Guest

super jaszczureczki takie maluśkie

Double
    Guest

Saurus, maleńkie gabaryty jaszczurek i ich terraria umożliwiły mi odtworzenie ściółki lasu ;-) naznosiłam po prostu dużo różnych słomek, trzciny, liści, gałązek, suchych kwiatów, kory, szyszek i kamyków, wrzuciłam byle jak i wyszedł śliczny mikroklimat ;-)
    co do tych scynków - nie spotkałam się jeszcze z takim zjawiskiem par na całe życie. mam 6 gatunków scynków i na pewno wyluczam mabuje. być może tilikwy potrafią tak się dobrać - moje chodzą ze sobą wszedzie i ciągle, razem śpią, jedza, uciekają i grzeją się.

RobertM
    Guest

Jednym z nielicznych gadów u których stwierdzono monogamię są scynki krótkoogonowe z Australii (Trachysaurus rugosus=Tiliqua rugosa). Ok. 60-70% osobników łączy się w pary na całe życie, wspólnie odpoczywają, posilają się , szukają pokarmu. Jeśli jednego z osobników zabrano, drugi penetrował wspólnie odwiedzane przez parę miejsca szukając drugiego osobnika. Nawet poza okresem godowym lub rozdzielone wracają do tych samych partnerów. To u gadów dość rzadka strategia związana z rozrodem, niemniej jednak, trudno powiedzieć czy jest to jedyny gatunek który ją stosuje. Takie badania wymagają dużego zaangażowania, czasu i sprzętu.

Saurus
    Guest

O, to ten gatunek- poszukalem zdjec przez Google, bylo nawet jedno z otwarta paszcza a zapamietalem, ze maja niebieski czy taki czarnawy jezyk To na pewno o te mi chodzilo
    Czy ten gatunek w ogole (nie mowie o polsce, racej o europie, blizszych sasiadach- niemcy, czechy) jest w ogole hodowany i rozmnazany w niewoli? Pytam z ciekawosci, bo nastepnymi moimi zwierzetami bedzie w wakacje para ponczosznikow, ktora zajmie chyba ostatnie miejsce na duze terrarium

Double
    Guest

we wrześniu zeszłego roku złożyłam zamówienie na parę niespokrewnionych "shinglebacków" (czyli właśnie scynków krótkoogonowych) u hodowcy w zachodnich niemieczech. bedą gotowe, po zimowaniu, w maju. oczekuję ceny około 1500złotych za parkę. w czechach nikt ich nie rozmnaża, a przynajmniej nie znalazłam żadnych informacji o tym w internecie. niestety nie znalazłam żadnych danych, żeby ktoś je rozmnażał bliżej niż w w/w niemczech:/

Wiadomość zmieniona (20-03-05 14:26)

Uprawnienia umieszczania postów