-
-
Re: ablepharus kitaibelii
CUDNE!!! Ile mm dlugosci maja cale scynki??
Dla mnie wygladaja troche jak miniaturowa Ostajnica, tyle ze nie sa nakrapiane
-
mi niedziała sam krzyżyk:/
-
maja 10 i 12 cm długosci (ogon to 2/3 dlugosci ciala)
-
-
super jaszczureczki takie maluśkie
-
Saurus, maleńkie gabaryty jaszczurek i ich terraria umożliwiły mi odtworzenie ściółki lasu ;-) naznosiłam po prostu dużo różnych słomek, trzciny, liści, gałązek, suchych kwiatów, kory, szyszek i kamyków, wrzuciłam byle jak i wyszedł śliczny mikroklimat ;-)
co do tych scynków - nie spotkałam się jeszcze z takim zjawiskiem par na całe życie. mam 6 gatunków scynków i na pewno wyluczam mabuje. być może tilikwy potrafią tak się dobrać - moje chodzą ze sobą wszedzie i ciągle, razem śpią, jedza, uciekają i grzeją się.
-
Jednym z nielicznych gadów u których stwierdzono monogamię są scynki krótkoogonowe z Australii (Trachysaurus rugosus=Tiliqua rugosa). Ok. 60-70% osobników łączy się w pary na całe życie, wspólnie odpoczywają, posilają się , szukają pokarmu. Jeśli jednego z osobników zabrano, drugi penetrował wspólnie odwiedzane przez parę miejsca szukając drugiego osobnika. Nawet poza okresem godowym lub rozdzielone wracają do tych samych partnerów. To u gadów dość rzadka strategia związana z rozrodem, niemniej jednak, trudno powiedzieć czy jest to jedyny gatunek który ją stosuje. Takie badania wymagają dużego zaangażowania, czasu i sprzętu.
-
-
we wrześniu zeszłego roku złożyłam zamówienie na parę niespokrewnionych "shinglebacków" (czyli właśnie scynków krótkoogonowych) u hodowcy w zachodnich niemieczech. bedą gotowe, po zimowaniu, w maju. oczekuję ceny około 1500złotych za parkę. w czechach nikt ich nie rozmnaża, a przynajmniej nie znalazłam żadnych informacji o tym w internecie. niestety nie znalazłam żadnych danych, żeby ktoś je rozmnażał bliżej niż w w/w niemczech:/
Wiadomość zmieniona (20-03-05 14:26)
Uprawnienia umieszczania postów