Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Modliszka - ale jaka?

elcamino
    Guest

Modliszka - ale jaka?

Witam!

Jestem początkującym hodowcą modliszek - chociaż moja fascynacja tymi owadami trwa znacznie dłużej. Pod koniec listopada 2004 kupiłem sobie jednego owada, niestety nikt nie wie jak się on nazywa , dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w określeniu nazwy tego gatunku, jak również płci o ile to możliwe. Owada pieczołowicie karmiłem, dbałem i troszczyłem się o niego i proszę zobaczyć jakie są tego efekty

Wysyłam zdjęcia larwy sub imago oraz owada dorosłego, jako ciekawostkę zamieszczam również zdjęcia z wylinki imaginalnej, która odbyła się wczoraj tj. 08.12.2004 około 23:00

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

P.S. Owad na zdjęciach jest świeżo po wylince, praktycznie naczczo, nie ma więc mowy aby odwłok był napuchnięty z najedzenia, nie wiem czy to samiec czy samica. Odwłok pasuje mi do samicy ale przeczytałem gdzieś że te dwa haczyki na końcu odwłoka wystepują u samców dlatego zwracam się o pomoc. Zdjęcia są w minimalnym rozniarze aby nie zapychać łączy, ale jeżeli ktoś ma ochotę to podeślę na maila w pełnym rozmiarze, - tzn. każde zajmuje około 1 Mb.

JeRy
    Guest

Re: Modliszka - ale jaka?

Krztżyki widać...

Wyślij mi JPG na maila karaluchh4@tlen.pl spróbuje Ci pomóc.

Napisz mi w tytule "Rozpoznanie - modliszka" zebym wiedział o co chodzi

kaczi
    Guest

Pseudocreobotra ocellata

JeRy
    Guest

Teraz widać, nie musisz wysyłać fotek, tak to occelata i niestety raczej samica :P (szukam samca).
    Policz ile ma sygmentów na odwłoku jesli 6 to samica.

redknee
    Guest

pseudocreobroter ocellata )

spoko modlisia ))

lomax
    Guest

Super fajna, ciekawy jestem gdziekupiłeś i ile to cudo kosztowało.

JeRy
    Guest

cena nie jest wysoka jak na jej wygląd, mantid sprzedawał w lato L5 za 30 zł o ile się nie myle

sqqter
    Guest

Sorka jerry ale widziales kiedys zeby samica miala skrzydelka wystajace ponad odwłok(nie mowie o minimalnych ilosciach ale tu widac znaczna odleglosc) zreszta cvzulki sa inne niz u samicy. Wydaje mi sie że to samiec ocelaty.

Pozdrawiam
    Sqqter

JeRy
    Guest

Moja samiczka też ma dosyć mocno wystające skrzydełka, ale jest samicą
    Niech właściciel sprawdzi ile ma sygmentów dokładnie, wziąlbym go (jesli jest samcem)

Demon
    Guest

kozacka ta modlicha!!:] chciałbym taką:]
    Chyba sobie kupię

Wiadomość zmieniona (10-12-04 18:32)

Uprawnienia umieszczania postów