-
-
Re: werni na grzybach.. :>
Ja jestem ciekawy co to jest na trzecim zdjęciu, bo znalazłem cos takiego na wakacjach i za ch** nie wiedzialem jaki to pająk
-
To na trzecim wyglada mi na Tegenaria atrica (kątnik domowy), lecz moge sie mylić. Na zdjęciu pierwszym moze byc krzyżak łąkowy (Araneus quadratus). Trzeciego (środkowego) pajaka nie jestem pewien
-
W ramach uściślenia - pająki na dwóch ostatnich zdięciach to parka tego samego gatunku. Była tego cała masa w lesie (iglasty, okolice Zielonej Góry).
Diabolo - zdięcia podanych przez Ciebie gatunków posiadam i nijak nie pasują do przedstawionych powyżej.
-
troche szpiczaty odwłok jak na kątnika ale pewny nie jestem bo sie na pająkach nieznam
-
-
Jeśli chodzi o pająki to nie za bardzo, ale to co było w sieci to najprawdopodobniej Serica brunnea z rodziny Scarabaeidae.
Świetne fotki. Zwłaszcza dobranie głębi ostrości na zdjęciach z pajęczyną.
-
pytanie z troche innej bajki, jakim aparatem robisz zdjcia tym malenstwom ?
-
-
no wiec... tak popatrzalem po fotkach... i to pierwsze to nic innego jak nasz zwykly Araneus diadematus (krzyzak ogrodowy). To drugie to zapewne musi byc ta Tegenaria atrica, luc jakis inny gatunek z rodziny Tegenaria.
Uprawnienia umieszczania postów