-
Re: Etyka na giełdzie 2
Ja nie jestem takim pesymistą i wierzę, że niektórzy coś pokombinują i na następnej giełdzie więcej będzie zwierzaków z jakimis mikrokryjówkami. A jak nie, to ich skrytykujemy .
-
Może nich każdy na soje gady wezmie małe terraria albo, faunbox.z odpowiednim wyposarzeniem niechoci mi żarówki, czy ogrzewanie, ale gałezie dla kamyków żeby niechocił po sobie lub dla anolisów itp..Niewiem jaki można jeszcze gady przechowywać na giełdzie??? tylko tyle z moich pomysłów
-
Na pewno da sie zapewnic minimum komfortu dla zwierzakow podczas gieldy umozliwiajac im choc jak najmniejsze schronienie(jak napisal RobertM-mozliwosc zakopania glowy w podlozu) pod tym wzgeldem bardzo mi sie podoba stoisko Piotra Crutusa, no i wielu innych hodowcow handlarzy. Na tej gieldzie najbardziej mnie chyba zrazilo "stoisko" w malej sali z gadami gdzie w jednym terrarium bez zadnego podloza jeden na drugim siedzialo kilkadziesiat jaszczurek(poczawszy od legwnaow skonczywszy na toke;/). A co do pajakow... hmm no coz, im naprawde nic sie nie stanie jesli beda przebywac w ciasnych pudelkach przez kilka godzin- wydaje mi sie, ze najbardziej tu sie rozchodzi o jaszczurki i weze. Pomysly tworzenia komisji sa smieszne... Warunki w jakich trzymane sa zwierzaki na gieldzie zmienia sie dopiero wtedy kiedy zmieni sie podjescie coponiektorych handlarzy...
-
Już to widzę, te "mikro kryjówki" i wrzucanie do pudełek takiej ilości podłoża, żeby zwierzak mógł się zakopać. Tym zwierzakom naprawdę nie dzieje się krzywda, jeżeli nie maja przez parę godzin podłoża ani "mikro kryjówki".
Ktoś wcześniej wspomniał, że mniejszy stres będzie dla zwierzaka wyciągnięcie go z pudełka zakopanego w torfie i pokazania, że przez tą chwilkę nic mu się nie dzieje, ale pomyślcie sobie czy będzie to tylko jedna osoba czy więcej. Jak nietrudno zauważyć, na giełdę do Świętochłowic zjeżdża coraz więcej osób i takie wyciąganie zwierzaka z pudełka i pokazywanie każdemu klientowi, który i tak niewiadomo czy go kupi, bardziej by stresowało zwierze i męczyło. Waszym zdaniem najlepiej żeby go ciągle wyciągać z pudełka i pokazywać?
Tak czy inaczej większość wystawców na giełdzie stara się dbać o swoich podopiecznych mają w pudełkach ze zwierzętami torf, piasek, chipsy kokosowe, gałązki, ale również utrzymując odpowiednią temperaturę stosując kable grzewcze i lampy.
Niech niektóre osoby z tego forum, które wyrażały opinię w tym poście, najpierw głęboko przemyślą to, co chcą napisać, następnie skonsultują się z kilkoma niezależnymi od siebie, mądrymi*osobami i jedynie, jeśli 85% zaakceptuje wasz tok myślenie, możecie uzewnętrznić się na forum terrarystyki ze swoimi dojrzałymi przemyśleniami.
*Mądry- przym., świadczący o czyjejś mądrości, erudycji, oczytaniu, zdolności do logicznego myślenia; dobrze przemyślany, sensowny, posiadający sporą wiedzę, doświadczenie oraz inteligencję
-
stecu napisał(a):
> Niech niektóre osoby z tego forum, które wyrażały opinię w tym
> poście, najpierw głęboko przemyślą to, co chcą napisać,
> następnie skonsultują się z kilkoma niezależnymi od siebie,
> mądrymi*osobami i jedynie, jeśli 85% zaakceptuje wasz tok
> myślenie, możecie uzewnętrznić się na forum terrarystyki ze
> swoimi dojrzałymi przemyśleniami.
Podziwiam znajomość etologii gadów !!! Jak mniemam popartą zarówno szeroką literaturą jak i akceptacją 85% mądrych* osób. Może ja bym skorzystał z tak dogłębnej wiedzy na temat przebiegu i podłoża stresu u gadów , bo jak widzę, niedokształcony jestem.
Matematyczna metoda obliczania co można uzewnętrznić na forum jest godna uwagi. Tylko czy aby na pewno autor sam ją zastosował w tym poście .
-
Witam
Giełda w świętochłowicach okazała się sukcesem, osiąga coraz wyższy stopień popularyzacji, stała się także ważnym wydarzeniem w naszym małym terrarystycznym światku, nie tylko jako miejsce gdzie można kupić zwierzaka, ale jako swego rodzaju ogólnokroajowe święto miłośników terrarystyki. Więc skoro sukcesy są tak wielkie i tak zaskakujące biorąc pod uwagę poziom terrarystyki w naszym kraju, czemu nie pujść dalej i nie starać się wciąż umacniać wizerunku giełdy.
Wizerunek ten kreuje nie tylko ilość i zróżnicowanie dostępnych gatunków, ale głównie osobiste odczucia osób uczestniczących w tym wydarzeniu, które chcąc nie chcąc nie trafiają do tego miasteczka przez przypadek.
Rozwój giełdy jest bardzo wyraźny, jednak nie możemy stwierdzić czy podąży w kierunku prawdziwie fascynującego wydarzenia, czy też zwykłego krótkotrwałego bazaru. Opinie, że zależy to tylko i wyłącznie od podejścia wystawców są jak najbardziej prawdziwe, jednak podążając dalej tym tropem, im z kolei zależy na nas, naszej aprobacie i zaufaniu. Więc możemy coś zmienić i nawet nie wiedząc o tym, te kilka postów osób faktycznie dostrzegających oriblem i poszukujących rozwiązania może dać trochę do myślenia tym, którzy faktycznie mają na to wpływ.
Ze względu na odległość nie mogę niestety pojawiać się na każdej giełdzie i ostatni raz byłem w październiku na IV edycji. Moje odczucia były naprawdę zróżnicowane tak jak i poziom prezentacji oferty poszczególnych sprzedawców.
Przy części stoisk czułem się autentycznie jak w sklepie zoologicznym z koszmarnych opowieści, tam zwierzaki były poupychane warstwowo w ustawionych jeden na drugim faunaboxach, którymi sprzedawca w kółko manewrował. Zwierzaki były ciemne, miały pozamykane oczka po prostu tragedia.
Przy innym stoisku natomiast stałem dość długo przyglądając się dość ładnie zaprezentowanej ofercie, zwierzaki tam były w osobnych pojemnikach, miały odpowiednią temperaturę przez co prezentowały się dużo bardziej zachęcająco. Pozatym pojemniki były tak rozplanowane, że cała oferta była dobrze widoczna i nie trzeba było ich w kółko przerzucać, zwierzaki miały także ściółkę, w którą mogły wtulić pyszczki.
Osobiście kupiłem agamkę brodatą od osoby, która miała wyłącznie brodacze, za to naprawde śliczne i niezbyt problematycznie zaprezentowane. Choć zapłaciłem trochę więcej niż na pobliskim- koszmarnym stoisku zdecydowałem się natychmiast. Ale przecież i tak prezentacja nie wpływa na cenę zwierzaka, a dodatkowo podnosi jego atrakcyjność.
Ogólnie z powodu tak wielkiego zróżnicowania nie mogę napisać tego co bym w przyszłości naprawdę chciał powiedzieć, że giełda była miłym i sympatycznym przeżyciem.
pozdrawiam Rewja
-
te małep udełka nie są jeszcze takie złe. Mnie bardziej przeraża to, że niektórym się nie chce w tych pudełkach zrobić dziurek :/ Na którejś z poprzednich giełd kupywałem Calotes versicolor i jedne z nich był bardzo niemrawy. Dopiero w samochodzie spostrzegłem, że nie ma żadnej wentylacji... całą drogę musiałem mu uchylać wieczko.
-
a 'propos traktowania zwierzat i ciasnych pojemnikow bez podloza na naszej rodzimej gieldzie, to proponuje panu dOktorowi zobaczyc zdjecia z Utrechtu-Snake Day oraz zdjecia z Hamm, to sa chyba najlepsze i najbardziej prestizowe gieldy w Europie,wiec tam proponuje rzucic okiem, a potem straszliwie sie oburzac na sytuacje u nas.
-
Ale ja nigdzie nie twierdzę, że giełdy na Zachodzie są lepsze ! Rzuciłem raczej pytanie do osób, które tam bywają, aby napisały coś o tym, ale póki co bez odzewu.
Zdjęcia to jednak nie wszystko, zawsze relacja jest źródłem pewniejszym. Pisałem już kiedyś o koszmarnym sposobie sprzedaży zwierzat w Hiszpanii, znane są fatalne warunki w sklepach zoo w USA. Ja nie mam "kompleksu Polaczka" i bardzo tego nie lubię. Jeśli tam jest tak źle to czy należy się na tym wzorować. To co cechuje giełde w Hamm to na pewno fakt, że zdecydowanie dominują tam zwierzęta z hodowli ( w porównaniu z giełdą w Polsce czy Czechach), a nie z odłowu, ale jak są sprzedawane i trzymane, nie wiem.
Tak jak pisałem pudełko nie musi być wielkie (ale takie aby zwierzę mogło się ruszyć !), bo trudno oczekiwać, aby było to najlepsze miejsce do odbywania wędrówek, ale powina być możliwość schowania choćby części ciała. O dostępie powietrza nawet nie wspominam, bo to szczyt barbarzyństwa.
-
Relacje z giełdy w Hamm mozesz przeczytac tu:
http://www.boa-constrictors.com/com/com.html w dziale REPTILESHOWS.
Uprawnienia umieszczania postów