-
Etyka na giełdzie 2
"Nie no dajcie spokoj przeciez ten temat jest smieszny!! Czy wy jestescie nienormalni?? "
Są ludzie, w tym przypadku akurat moderator, którym mylą się funkcje cenzorskie z nadzorem nad forum, aby nie pojawiały się wypowiedzi chamskie czy kogoś obrażające. Klasyczny przykład cenzury, nikt w tych postach nikogo nie obrażał, co prawda dyskusja nie zeszła na próbę rozwiązania problemu, ale nikt nie obrzucał się inwektywami. Zamknięcie wątku z takim komentarzem modratora uważam za oburzający i niedopuszczalny !!! To raczej temat na główne forum, ze względu na jego wagę.
Nie wiem co jest śmiesznego w dyskusji o humanitarnym traktowaniu zwierząt na giełdzie i w jaki sposób ludzie ujmujacy się za ich humanitarnym traktowaniem tam zwierzat są nienormalni. Jeżeli moderator uważa, że takie przedmiotowe traktowanie zwierząt i nie liczenie się z ich stresem to może powinien zmienić forum. Rozumiem, że najlepiej, żeby było cacy i wszystko gładko.
Skąd ja znam te czasy ... Jak się milczy to problem przestaje istnieć, ludziom zaczyna się podobać, że zwierzęta są stłoczone i zestresowane.
Jestem ciekaw jak to wygląda na giełdach zagranicznych. W Czechach niestety nie jest dobrze i zwierzaki często przypominają sardynki w puszkach. Owszem, zdarzają się sprzedawcy, którzy dadzą na dno terrarium trochę podłoża, aby zwierzak mógł się choć częściowo ukryć. Trafiają się tacy co wrzucą kępkę siana czy w przypadku kameleonów wrzucą do terrarium gałąź z liśćmi. Większość jednak trzyma zwierzaki w gołych pudełkach, gdzie są w stałym długotrwałym stresie. Oczywiście zdarzają się ososbniki zupełnie oswojone, które nic sobie nie robią z trzymania ich w takich warunkach czy łażenia po rękach (szczególnie węże), ale to jednak mniejszość.
Podałem proste sposoby zmniejszenia stresu, nawet w małym pudełkui można włożyć trochę mchu, liści, aby zwierzę nie było stale w stresie. Może ktoś ma jakieś inne propozycje. Jakie macie wrażenia z zagranicznych giełd, jak jest w Hamm ?
Uprawnienia umieszczania postów