-
Re: Scolopendra gigantea
Popieram Nazara... Ble....... No ale fotki profesjonalne PEEEEEEEEŁNA GĘBĄ
-
fotki spoko
zwierze fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj :]
-
-
Owszem, skolopendry maja silny jad. Niektóre ptaszniki też... Nie jest to jednak jad zdolny zagrozić zdrowiu doroslego i nieuczulonego czlowieka. Owszem byly przypadki smierci ludzi po ukaszeniu skolopendry, dotyczyly one jednak dzieci. W miejscach gdzie skolopendry wystepuja dosyc licznie a do ukaszen dochodzi nader czesto nie notuje sie jednak wypadkow smiertelnych. Dlatego sytuacja nie wyglada az tak jak niektore zrodla ja pokazuja. Dla przykladu tutaj link do strony z opisem przypadku ukaszenia przez parecznika po angielsku.
Po takim ukaszeniu wystepuje ogromny bol, prawdopodobnie nie ustepujacy po podaniu normalnej terapeutyczniej dawki morfiny. Potem moze dojsc do wstrzasu anafilaktycznego, ktory jest zagrozeniem zycia. Zalezy to od ilosci wstrzyknietego jadu oraz od wrazliwosci organizmu. No ale raczej kazdy kto decyduje sie na hodowle jakichkolwiek zwierzat jadowitych: ptasznikow, skorpionow, pszczol i skolopendr powinien wczesniej czy pozniej zaopatrzyc sie w zestaw przciw wstrzasowy.
No i juz na samym koncu skolopendry nie sa zwierzakami przy ktorych sie gmera lapami Jest masa sposobow na to zeby uniknąć bezpośredniego kontaktu.
Wiadomość zmieniona (09-05-04 09:56)
-
-
sorry, link juz jest
-
Świetne kolorki ma i blyszczacy pancerzyk =] Mi tam sie podoba ja nielubie tylko jak cos ocieka śluzem ;D
-
Nie będe się wyróżniał... Zdjęcia KOZACKIE!!! Ale ja jakoś do tych stworzonek nie czuję za wiele sympatii! :/
-
e tam. zdjecfia są boskie i zwierzak też. tylko strach, jak ucieknie (-:
-
mi podoba się to, że na zdjęciach szymona niektóre zwierzaki są ładniejsze niż w rzeczywistości. przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie.
Uprawnienia umieszczania postów