Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Scolopendra gigantea

black_jack
    Guest

Re: Scolopendra gigantea

Popieram Nazara... Ble....... No ale fotki profesjonalne PEEEEEEEEŁNA GĘBĄ

Marx
    Guest

fotki spoko
    zwierze fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj :]

afrox
    Guest

witam... jakby co to nie znam sie na robalach więc sie nie dziwcie że głupio gadam
    z tego co przeczytałem gdzieś na forum to wiem że te robale mają jakiś jad...i to na tyle mocny że mogą uśmiercić nawet człowieka...toteż czy Wy -chodowcy tych potworów nie boicie sie że Was uje... (w tym miejscu przeprosiny dla Meg11) ukąszą...?
    a co do fotek to full wypas....serio...
    a obiekt zdjęć... hm...jest piękny w swojej brzydocie ...

P.S. niedawno widziałem fotki jak taki robal wsówał mysze... biedna myszka...

Szymon_czarodziej
    Guest

Owszem, skolopendry maja silny jad. Niektóre ptaszniki też... Nie jest to jednak jad zdolny zagrozić zdrowiu doroslego i nieuczulonego czlowieka. Owszem byly przypadki smierci ludzi po ukaszeniu skolopendry, dotyczyly one jednak dzieci. W miejscach gdzie skolopendry wystepuja dosyc licznie a do ukaszen dochodzi nader czesto nie notuje sie jednak wypadkow smiertelnych. Dlatego sytuacja nie wyglada az tak jak niektore zrodla ja pokazuja. Dla przykladu tutaj link do strony z opisem przypadku ukaszenia przez parecznika po angielsku.

Po takim ukaszeniu wystepuje ogromny bol, prawdopodobnie nie ustepujacy po podaniu normalnej terapeutyczniej dawki morfiny. Potem moze dojsc do wstrzasu anafilaktycznego, ktory jest zagrozeniem zycia. Zalezy to od ilosci wstrzyknietego jadu oraz od wrazliwosci organizmu. No ale raczej kazdy kto decyduje sie na hodowle jakichkolwiek zwierzat jadowitych: ptasznikow, skorpionow, pszczol i skolopendr powinien wczesniej czy pozniej zaopatrzyc sie w zestaw przciw wstrzasowy.
    No i juz na samym koncu skolopendry nie sa zwierzakami przy ktorych sie gmera lapami Jest masa sposobow na to zeby uniknąć bezpośredniego kontaktu.

Wiadomość zmieniona (09-05-04 09:56)

Goblin
    Guest

Szymon gdzie ten link ??

Szymon_czarodziej
    Guest

sorry, link juz jest

Sm0k3D
    Guest

Świetne kolorki ma i blyszczacy pancerzyk =] Mi tam sie podoba ja nielubie tylko jak cos ocieka śluzem ;D

ponczos
    Guest

Nie będe się wyróżniał... Zdjęcia KOZACKIE!!! Ale ja jakoś do tych stworzonek nie czuję za wiele sympatii! :/

Grochu
    Guest

e tam. zdjecfia są boskie i zwierzak też. tylko strach, jak ucieknie (-:

k_u_b_a
    Guest

mi podoba się to, że na zdjęciach szymona niektóre zwierzaki są ładniejsze niż w rzeczywistości. przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie.

Uprawnienia umieszczania postów