-
ogolne wskazowki przy robieniu zdjec...
nie... nie zebym ja kogos na tym forum pouczal jak robic zdjecia...:P chodzi o to ze dorwalem wlasnie cyfrowke i zanim zrobie jakies zdjecia i je tu na fora wsadze to chcialbym kilka wskazowek od was uslyszec....czyli w skrocie: kilka ogolnych porad jak zrobic dobre, wyrazne zdjecie pajakowi (szczegolnie oswietlenie mnie interesuje). Myśle ze te wskazowki nie tylko mnie sie przydadzą:P
-
Re: ogolne wskazowki przy robieniu zdjec...
podaj mi swoj email to pokaze ci cos z pajakow na zdjeciach i jak to ujac trzeba.pozdrawiam
-
to ja tez poprosze rafnoe jak bys mógł kubaurban@wp.pl
-
w moim profilu jest moj e-mail (tk555@wp.pl)... ale poza tym chcialbym aby te wskazowki tez zostaly umieszzone tutaj zeby wiecej osob moglo skorzystac...
-
Ja tez chetnie zobacze te wskazowki, bo do perfekcji w robieniu fotek mi jeszcze daleko
Pozdrawiam, Firia
-
moi drodzy zaden ze mnie fachowiec ale mysle ze sprawa swiatla ,tla i odpowiedniego kata robienia fotek ma tutaj duze znaczenie.ja robie fotki lustrzanka olympus is-200 i efekty widzicie sami.a do cyfrowki nie doroslem chyba i nie podobaja mi sie one.jedna dobra zaleta cyfrowki ktora by mi sie nadala to mozliwosc wyboru zdjecia i usuniecie nieodpowiedniego,co w lustrzance nie ma miejsca i trzeba wywolac caly film.powodzenia w pstrykaniu.pozdrawiam
-
A moze ktos sie wypowie jak zrobic dobre zdjecia cyfrowka canona .Osobiscie mam model s 35 ale powiem ze nie ma tego efektu co bym chcial moze ktos ma taki aparat lub kilka modeli wiecej czy mniej i by powiedzial dokladnie co i jak :P
-
fajny temat :-) No wiec teoria to jedno a drugie to mozliwosci... co z tego ze wiem jak sie zabrac do robienia fotek jesli nie mam odpowiedniego sprzetu lub nie moge np. w malym terrarium wymanewrowac tak jakbym chcial zeby kadr byl dobry ...
No wiec teoria:
http://www.fotografia-przyrodnicza.a...rady/index.php
http://republika.pl/mjw55/porady.htm
....
Pozdrowionka i udanych fotek :-)
moje fotki
-
Witam!
Główny problem polega na tym że ciężko jest zrobić naprawde dobre zdjecie cyfrówką ( pomijam lustrzanki cyfrowe - które w niczym nie ustępoją tradycyjnym lustrzanką). długo by pisać na temat poprawnej ekspozycji ale należy przestrzegać kilku elemntarnych zasad:
- Początkujacy fotograf powinien unikać świtała kontrowego
- Dla poruszajacych sie zwierząt należy kozystać z dość krótkich czasów naświetlania
- Co do oświetlenia to zdjeć " portretowych" najleprze jest chyba ( moim skrmnym zdaniem :-) górne - przednie - skosnie.
- no i fajnie wyglądaja tzw " żabie kadry" - czyli z perspektywy fotografowanego zwierzaka ale to wszystko kwestia włąsnej inwencji
Mimo tego uważam ze tylko wytrwałe próby i upór przyczynią sie do doskonalenia soich umiejętność i fotograficznych:-) Tak więc aparaty w dłoń i do dzieła!
-
Uprawnienia umieszczania postów