Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Cóż za oszałamiająco wystrojone terra!

dr Robert
    Guest

Re: Cóż za oszałamiająco wystrojone terra!

Do takich plastikowych misek to wsadzałem tylko świerszcze, chociaż terrariów mam ponad 20. Jakoś bardziej odpowiada mi zachodnioeuropejska estetyka terrarystyczna (i nie tylko terrarystyczna) niż amerykańska. Ale to kwestia gustu. Natomiast te sterylne terraria mają w mojej ocenie jedną poważną wadę, a mianowicie nie zapewniają zwierzętom właściwie wzbogaconego środowiska. Kiedyś niedźwiedzie trzymano w małych, pustych klatkach do których wstawiano wiadro z jedzeniem, dzisiaj buduje im się duże wybiegi pełne kryjówek i zabawek (konarów etc.), a pokarm chowa w zakamarkach aby musiały go wyszukiwać. Dlaczego tak zmieniają się warunki hodowli, pomimo, że niedźwiedzie rozmnażały się także w tych małych, pustych klatkach ? Ano dlatego, ze coraz więcej wiemy o potrzebach zwierząt, ze powstały pojęcia dobrostanu i wzbogacenia (enrichment) środowiskowego. O gadach i ich psychice wiemy mniej niż o ssakach czy ptakach, ale to co wiadomo wystarczy, aby uznać, że mają podobne potrzeby związane ze środowiskiem w którym żyją. Nie chodzi tutaj o to, ze wąż czy jaszczurka koniecznie musi mieć żółtą skałę bo taką ma w naturze (to kwestia estetyki), chodzi o to aby w ogóle miała jakąkolwiek skałę. Skojarzenie z masową hodowlą świń czy kur nie jest tutaj żadnym nadużyciem. Duże zwierzęta trzymane w ciasnych plastikowych pojemnikach z jedną gałęzią i papierem toaletowym bez możliwości kryjówki sprawiają smutny widok i na pewno nie powinny być wzorem. Te węże całą noc łażą wzdłuż tych ciasnych pojemników w tą i z powrotem. Żadnej szansy na poszukiwanie ofiary, wyboru kryjówki itp. W hodowlach fermowych też powstają różne atrakcyjne rasy świń, ale czy ktoś może powiedzieć, że warunki nich panujące odpowiadają potrzebom tych zwierząt, a nie są dla nich cierpieniem.

Robson
    Guest

przylaczam sie do postu dr Roberta...
    ...naprawde napisales cos madrego
    Double sluchaj pamietaj ze zwierzeta czuja, jezeli chcesz trzymac zwierzaka w plastikowym pudelku po Barbie i kawalkiem papieru to gratuluje pomyslu i szczerze wspolczuje zwierzeciu...
    hoduje tylko ptaszniki, i staram sie zeby mialy przystosowane terraria do ich potrzeb i mniej wiecej do klimatu panujacym w ich naturalnym srodowisku...
    wiem Double ze zwierzeta nie rozrozniaja tego co maja w terra, ale wierze w to ze wolaloby chodzic po skalkach itp. niz po glupim kawalku srajtasmy
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pepre
    Guest

tak, ja oczywiscie tez jestem Za robieniem ładnych, duzych terra (albo przynajmniej starac sie takie robic) o czym moze swiadczyc moj post o agamkach... jednak wciaz uwazam, pomijajac oczywiscie aspekty etyczne, że chów w pojemnikach, pomieszczeniach, terrariach sterylnych znacznie ułatwia dbanie o higiene, oraz zdrowie zwierząt... (nie mowie o psychice bo chyba nikt nie badal psychiki np. gekonow)

Robson
    Guest

no wreszcie i tutaj sie z Toba zgodze, ale tak czy siak raczej zwierzaki i tak nie czuja sie tam najlepiej tzn. maja dobra wilgotnosc temperature itp. ale wez siebie na ich miejsce, co z tego ze nierozuzniaja ale szkoda ich naprawde szkoda(((((

rdza
    Guest

Dokladnie tak jak pisze dr Robert. Zgadzam sie.

Uprawnienia umieszczania postów