-
Re: skandaliczny plagiat
Nie ma sie co martwic takie same mamy klotnie
www.osloskop.net - www.osiolek.com
ale moze nawet bardziej ostre ;]
pozdrawiam Barber-Fryzjer
-
reveille napisał(a):
>
> "Nie przysyłajcie opisów żywcem zerżniętych z
> terrarium.com.pl W dodatku co niektórzy podpisują się pod tym
> swoim nickiem. To łamanie praw autorskich! Program partnerski
> został wprowadzony po to, abyście sami szukali danych w
> literaturze, necie itd. Jeżeli korzystacie z czegokolwiek
> (czasopismo, książka, internet), podajcie swoje źródła, żeby
> wszystko było w porządku. Nie chcemy chyba, aby znowu były
> kłótnie i oskarżenia ze strony obu portali?
>
> Informuję, że opisy przepisane z wyżej wymienionej strony nie
> będą ani wykorzystywane, ani punktowane." - Awi
> http://www.terrarystyka.com.pl/forum...pic.php?t=2213
Co do postu Awikularii to program partnerski jest w sumie od nie dawna a tamte tabelki czy inne opisy (zapewne przepisane) już od dawna siedzą na stronie (nie wszystkie)
Pozatym zgadzam się kiedyś była bardzo nie miła atmosfera po co to zaczynać, ale jednak prawa autorskie to prawa autorskie nie można tego lekceważyć.
-
911 napisał(a):
>
> za co ? pewnie ze to ty ich text bez ich zgody sobie wzioles
>
>
Forum to naprawdę nie miejsce na głupie żarty, zastanów się co robisz..
pozatym nie masz chyba z tą całą sprawą łamania praw autorskich związku, powinni tutaj się wypowiadać ludzie którzy zostali w pewien sposób oszukani i pokrzywdzeni
-
agam co do zrodlopisu przy tabelkach nie jest on podawany ale przy szczegolowych opisach fakt ze czasem ludzie proboja przeslac opisy prosto zerzniete z ksiazek ale to juz inna sprawa np. ostatnio jeden z redaktorow odrzucil 7 opisow zywcem sciagnietych z ksiazki "zwierzeta w terrarium" dosta zawsze ludzie beda chcieli isc na latwizne i poprostu spisywac ... a co do tabelek to chyba normalne ze dane liczbowe powinny byc takie same i nam nie przeszkadza ze ktos robiac opis korzysta z naszych tabel poto byly one robione wiec prosze bardzo co innego jest imho sciaganiem opisow zywcem slowo w slowo ... z mojej strony EOT gdyz poprostu niechce ciagnac klotni dalej pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia kiedys mam nadzieje przy milszej okazji
kober
-
nook co do przepisanych opisow przeslij mi ich liste na maila zobacze w jaki sposob sa one przepisane ... a co do tabelek np uroplatus phantasticus proponowalbym je przejzec gdyz ona nawet nie jest podobna do opisu robionego przez pepre wiec nie mam pojecia skad niby podejzenia to ze sie ukazaly w podobnym okresie na obu portalach? oki to by bylo na tyle dzis wyjezdzam z polski prawdopodobnie nie bedzie mnie z tydzien wiec proponuje tak jak pisalem post wyzej zakonczyc to wszystko i spokojnie rozejsc sie do domow
-
Devil_ przy opisie Uroplatusa phantasticusa nie korzystałeś z linku http://www.geocities.com/reptiluvr/p...scaresheet.htm bo dane z tabelki różniły się np. wielkość tamtego terrarium autor podaje 12.5 - 15 cm (średnia 13.75 cm) w terrarystyka.com.pl podane jest 10 cm. Wielkość terrarium podana w serwisie terrarystyka.com.pl jest podana (80x60x60 cm = 290 litrów) wlinku http://www.geocities.com/reptiluvr/p...scaresheet.htm
około 50 litrów. Więc nie wiem skąd wiziełeś te dane ale na pewno nie z:
http://www.geocities.com/reptiluvr/p...scaresheet.htm
Moze mi podasz skad wziąłeś te dane bo chętnie się dowiem (może jest ich więcej i się czegoś dowiem).
Grzegorz
-
Mysle ze cala sprawe rozwiazalby zródłospis w kazdym opisie.
Wchodzimy na TCP w dzial opisow gatunku wlaczamy pierwszy lepszy opis i zjedzamy na sam dol. Co widzimy ? zrodla z jakich autor korzystal. Mysle ze cała sprawa nie zamienila by sie w skandal gdyby np autor tabelki uroplatusa phantasticusa pod tabelka zamiescil taką o to wstawke:
"Źródło: Opis gatunku na www.terrarium.com.pl autorstwa Piotra Pręgowskiego"
Myśle ze terrarystyce by to nie zaszkodzilo a Pepre nie mialby pretensji. Mozna skopiowac wszystko słowo w słowo i zamiescic na swojej stronie lub nawet w swojej ksiazce o ile poda sie zrodlo. Nie bulwersujcie sie. A ja podrzucam pomysl redaktorom terrarystyki o umieszczenie szczegolowego zrodlopisu pod kazda tabelka oraz opisem szczegolowym.
Dziekuje i Pozdrawiam ludzi z terrarium jak i terrarystyki: CD/Tombik !
-
Trzeba podać źródło no i oczywiście mieć zgodę autora tekstu.
-
Pepre grasz nie fair.Przede wszystkim czy masz 100 % monopol na zamieszczanie jakichkolwiek opisów zwierząt.Widzę że panuje tu zasada "kto pierwszy ten lepszy".Wy zamieszczacie opis, za jakiś czas ktoś zamieści opis a tu PLAGIAT.O co tu chodzi??Przypomnę sytuację kiedy to napisałem opis dla terrarystyka.com.pl skolopendry, po jakimś czasie widzę u was artykuł o skolopendrach.I nie dziwi mnie to.Nie drę się SKANDAL.
Każdy opis dotyczący jakiegoś zwierzaka zawiera jedne właściwe dane.Ja do swoich opisów korzystam z neta.Czytam na dany temt, obserwuję swoje zwierzaki i piszę.Nie podaję autorów bo ich nie jestem w stanie podać są to wiadomości już przyswojone dlatego piszę "na podstawie wiadomości z neta"
Teraz temat straszenia sądem.Jak już poruszasz ten temat i szczujesz swoich użytkowników na stronę terrarystyka.com.pl (Czyżbyś czuł się zagrożony utratą autorytetu terrarysty) to pisz całą prawdę.Z tego co wiem ( a czytałem twój tekst) to TY pierwszy zacząłeś straszyć sądem.
Zachowujecie się jak dzieci.Jedni i drudzy.Po co???
Z poważaniem QUENTIN.- terrarysta.
-
nawiazujac do "sprostowania" i wypowiedzi quentina -
1.Przypomne ze JA tylko prosilem o podanie zrodla tabelek (przeciez chyba gdzies jakos te informacje musza miec swoje zdrodlo... jesli nie, to skad maja terrarysci wiedziec czy sa rzetelne!?) albo Autora danej tabelki. W odpowiedzi na prosbe (przyznam, prosba niczym ultimatum, ale zdaje mi sie ze mam do tego prawo bo czuje sie oszukany) z kolei mi zagrozono sądem, i niemalże od innego uzytkownika dostalem informacje ze sprawa trafi do Krakowskiej prokuratury.
2. Quentin, zgadzam sie z toba w stu procentach ze nie mam ani ja, ani zaden autor opisu, monopolu. Jednak bardzo mnie (jak i osob ktore sie w tej sprawie wypowiedzialy - Jaca, Fryta, Adampl, Agam, Uroplatus ktore rownie sa autorami tutaj zamieszczonych opisow) dziwi niesamowity zbieg okolicznosci ze akurat te wybrane gatunki (heh, uroplatusy diplodactylusy z tego co sie orientuje nigdy wczesniej nie sprzedawane w polsce) znalazly sie w tabelkach. Mam pretensje o samoksztalt tworzenia, gdzie zacheca sie osoby do pisania setek tabel na temat zwierzat ktorych czesto na oczy nie widzialy, nie podajac zdrodla.
3.Co leny ma wspolnego do tej calej sprawy, nie wiem, chyba z tym wątkiem troche nie trafione, bo on nic nie wnosi do dyskusji.
4. co do bestronnosci Atraxa, to chyba nie do konca w nia sam wierzy, pozwole sobie przytoczyc jego slowa z "Ich" forum:
" [..]ale oki na żaden temat sie nie potrafisz wypowiedzieć wiec dobrze ze chociaż na ten
ale teraz przynajmniej doskonale odzwierciedliłeś swoją inteligencję oraz strony która reprezentujesz.
A tak na marginesie to ciekaw jestem czy sam wpadłeś na tak "genialny" pomysł z tą wypowiedzią czy Nook Cię przysłał?? "
5.Piotr Pręgowski, Jest osobą fizyczna, a nie organizacja prawna (terrarium.com.pl). Wnioskujac po Waszych (devil, kober, życzliwy vel atrax) wypowiedziach, mylicie te dwa pojecia, i Moja prosbe/grozbe odczytaliscie jako żądanie Nooka - Pawla P. , wlasciciela (osoby utrzymujacej) serwis terrarium.com.pl ktory z trescia mojego artykuu nie ma nic wspolnego.
6. Uznaje temat za zamkniety, co mialem powiedziec, chyba w dosc zrozumialy sposob wyrazilem. Niestety widze ze sie chyba Tą droga nie doczekam tego o co prosilem. Na kolejne zarzuty nie bede reagowal, jedynie potwierdzilo i uwiecznilo sie moje przekonanie co do dzialania tamtego serwisu.
Uprawnienia umieszczania postów