-
Re: skandaliczny plagiat
mysle ze mowiac ze to terrarium.com.pl sciaga cos od terrarystyka.com.pl jest nie na miejscu, to tak jakby zarzucic gazecie wyborczej ze podobnie jak np. rzeczpospolita zamiszcza dzial ekonomiczny, z notowaniami gieldy...
Uzytkownicy forum sami sie do nas zwrocili o to by powstal jakis sensowny faq bo nie ma takowych w sieci, a dzial gekon lamparci byl koniecznoscia, tez wynikajaca z prosby uzytkownikow forum...
tak to sobie można gadać, a spis terrarystów sam oczywiście wymyśliłeś?
-
O ile dobrze się orientuję to idea faq najpierw rozwinęła się na terrarium. Fakt, że na terrarystyka faq powstało jako pierwsze, ale najczęście pojawiające się pytania żywcem zostały zerżnięte z forum terrarium (wiem, bo sam byłem "twórcą" części tych pytań - w sensie dosłownego ich sformułowania).
A co do tabelek, to faktycznia dziwna sprawa, chociażby ze straszykiem indonezyjskim PSG44, który wcale taki popularny nie jest, a jedyny jego opis widniejący na coponiektórych stronkach, jest mojego autorstwa... Nikt z terrarystyki natomiast nawet nie zapytał się mnie, czy może wykorzystać mój opis do stworzenia tabelki. Zawsze na takie coś się godzę, w końcu chodzi o popularyzację wiedzy o hodowli poszczególnych gatunków, ale nikt nie był łaskaw nawet mnie o tym zawiadomić.
-
widze nook ze podales bardzo dobry przyklad notowania gieldowe ... nie moga byc rozne w roznych gazetach tak samo wielkosc czy temperatura dla danego zwierzaka nie moga byc rozne w roznych serwisach gdyz byloby to chore .... a co do spisu to go wywaliliscie i na dzien dzisiejszy nie ma go u was ... zreszta proponuje przejzec np tabele gekona liscioogonowego jedyne dane ktore sie pokrywaja to jest wlasciwie wilgotnosc no pokarm (zwierzecy) i aktywnosc (nocna)...
jaca co do tabelki straszyka jest ona dostepna w wielu ksiazkach... oraz jest wiele stron gdzie jest dany opis i chyba nie bedziemy sie klocili oto ze temperatura, wielkosc, czy wilgotnosc dla danego gatunku sa takie same w kilku miejscach ... a co do tabelek niestety nie jestem w stanie znac wszystkich serwisow ksiazek, czasopism itd z ktorych ludzie tworza tabelki... zreszta z tego co pamietam tabelke do tego gatunku robil chyba Jasiu_ wiec z nim proponowalbym porozmawiac na ten temat
wiec proponuje skonczyc watek na tym bo to i tak nie ma sensu chyba nie bedziemy sie klocic o temperature czy pokarm dla danego zwierzaka co? skonczmy ta glupia klotnie bo saraz dojdzie do paronoi ze nowo powstale opisy na tcp lub u nas beda musialy miec podane w zrodle drugi serwis gdyz tam jest podana np. temperatura taka sama albo wielkosc....
zreszta takie klotnie nigdy nikomu nie wychodza na dobre wiec niech oba serwisy zyja wlasnym zyciem niech sie rozwijaja i maja jak najwiecej uzytkownikow a wtedy beda zadowolone przede wszystkim zwierzaki dla ktorych tak naprawde robione sa oba vortale....
-
Co do Jasia to wydaje mi się, że opierał się przy opisywaniu gatunków (krótkich notek w tabelce) głównie na stronce Łukasza Czoka z PSG (www.phasmids.prv.pl). Są setki gatunków straszyków. Skąd zadziwiająca zbieżność opsywanych gatunków na stronie Łukasza i tych opracowywanych przez Jasia, które pojawiły się na terrarystyce? Zapewne przypadek...
adampl
-
Były próby plagiatu z terrarium.com.pl Wszystko się pokręciło. Idea programu partnerskiego na terrarystyce nie miała na celu "zerżnięcia" czegokolwiek. Ale niestety, ludzie są różni... Ja nie przyjmuję do publikacji na terrarystyce opisów i artykułów, które nie mają podanych żródeł, z których się korzystało. Niestety, mam pod swoim nadzorem tylko ptaszniki - zapewniam, że prawie wszystkie (oprócz dwóch czy trzech) tabelek robiłam osobiście, a pod każdym opisem podana jest literatura. Próby plagiatu były od razu wyławiane, a do autorów tegoż plagiatu wysłane zostały wysłane ostrzeżenia. Wracając do tabelek - nie trzeba zrzynać z tpc danych, aby zrobić prostą tabelkę. Wystarczy wpisać na jakiejkolwiek wyszukiwarce nazwę zwierzęcia. Jeżeli zostanie zauważony jakiś plagiat, mam nadzieję, że zostanę o tym powiadomiona i sprawdzę to. Myślę, że straszenie sądami to dziecinada, a wątek nie powinien powstać. Niech taki post powstanie, jeżeli naprawdę zostanie popełniony plagiat.
Pozdrawiam
-
"Nie przysyłajcie opisów żywcem zerżniętych z terrarium.com.pl W dodatku co niektórzy podpisują się pod tym swoim nickiem. To łamanie praw autorskich! Program partnerski został wprowadzony po to, abyście sami szukali danych w literaturze, necie itd. Jeżeli korzystacie z czegokolwiek (czasopismo, książka, internet), podajcie swoje źródła, żeby wszystko było w porządku. Nie chcemy chyba, aby znowu były kłótnie i oskarżenia ze strony obu portali?
Informuję, że opisy przepisane z wyżej wymienionej strony nie będą ani wykorzystywane, ani punktowane." - Awi http://www.terrarystyka.com.pl/forum...pic.php?t=2213
-
"widze nook ze podales bardzo dobry przyklad notowania gieldowe ... nie moga byc rozne w roznych gazetach tak samo wielkosc czy temperatura dla danego zwierzaka nie moga byc rozne w roznych serwisach gdyz byloby to chore .... [...]"
zgodze sie z toba kober, devil, notowania fakt, nie moga sie roznic, jednak ZAWSZE gazeta podaje zrodlo swoich informacji (pap, gpw) i wypadaloby, chociazby etyka nakazuje, podac zrodlo zaczerpnietych informacji. Rzeczywiscie podejrzany jest zbieg okolicznosci opisanych gatunkow, ze akurat pada na jeden z dziesiatek, moze setek gatunkow diplodactylus, albo furcifer campani, ktory akurat jest na 1 zalaczniku cites. co z reszta sie powtarza rowniez przy owadach i plazach.
"[...]zreszta takie klotnie nigdy nikomu nie wychodza na dobre wiec niech oba serwisy zyja wlasnym zyciem niech sie rozwijaja i [...]"
to tak jakby machnac reka i powiedziec ze "pana TOKE jest zdrowy, a ten pasożyt przez ktorego chudnie przeciez tez musi sie czyms żywic."
ave
-
Chciałem napisać małe sprostowanie.
Kober pisze spod mojego nicka (czyli spod Devila) tylko dlatego, że jego nick został usunięty już dawno z tego forum. Piszę tak ponieważ co niektórzy myślą, że Kober używa tutaj nicka Devil_, ale to nie jego nick tylko mój, czyli Devila. Użyczyłem go tylko i wyłącznie w tym poście więc proszę już nie mylić mojego nicka z osobą Kobera Dziękuję i pozdrawiam: Devil_
-
Sprawa jest pogmatwana... Z tego co pamiętam Firia - autor opisu agamy błotnej na terrarystyce korzystała z moich rad na temat tej jaszczurki i z moich opisów (jeżeli źle pamiętam to przepraszam, ale tak mi się kojarzy). Nie chodzi mi tu o dane typu wilgotność bo wiadomo że sa podobne, ale o np. wymiary terra czy ilość podawanego pokarmu jaszczurkom w różnym wieku. Troche mi to wygląda na zerżnięcie, ale z drugiej strony sam udostępniałem te informacje i nie moge mieć pretensji że ktoś je sobie zachował i wykorzystał. Zresztą można by też powiedzieć że my zrzynamy ze stron zagranicznych. Problem w tym że na terrarystyce w niewielu opisach jest źródłopis. Myślę że wystarczy go stworzyć i sprawa zostanie załatwiona. Przyznam też ze staram się o utworzenie na tej stronce działu o ssakach w terrariach, ale absolutnie nie kierowałem się tym iż jest on terrarytyce, a jedynie chciałem wprowadzić coś nowego, na czym do tego troche się znam. Stworzyłem już dwa dosyć obzerne opisy i od razu zapowiedziałem że jeśli tu się nie przyjmą wyśle je na terrarystyke. Nie widze w tym nic złego, gdyż jak wspomniał kober obie stronki są po to by pomóc terrarystą i ich podopiecznym a nie po to aby ze sobą konkurować.
-
Sprostowanie - Pomysl faq, powstal na tcp juz dosyc dawno, wiec nie ma mowy o zadnym kserowaniu z innych vortali.
Uprawnienia umieszczania postów