Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: skandaliczny plagiat

Mieszany widok

skandaliczny plagiat

nie mozna tego w inny sposob okreslic niz wlasnie przez te dwa slowa.

Dzisiaj zajrzalem na "oferte" terrarystyka.com.pl, ku mojemu milemu rozczarowaniu, zobaczylem ze przybylo tam wiele informacji. Gdy otworzy sie dzial "gady" rozwinie sie ogromna lista roznych gatunkow zwierząt. z racji iz znam sie rpzedewszystkim na gekonach, na nich wlasnie sie skupilem.

Wscieklem sie gdy zobaczylem ze widnieje tam opis "Gekon liścioogonowy" ktory nie tak dawno opracowalem z kolega, poswiecajac na to wiele nocy, czasu, wysilku. Tabelka tego gekona jest ZERŻNIĘCIEM mojego opisu. Zreszta podobnie jest z niespotykanym w handlu gekonem, "Diplodactylus galeatus" o ktorym informacje w internecie jest bardzo trudno znalesc. Kolejnym przykladem tego jest opis AKURAT kameleona "Furcifer campani" rzadko spotykanego w obrocie (prawie nigdy) a przeciez bylo tyle roznych "furcifer" do wyboru, lateralis, pardalis... o ktorych informacje w internecie mozna łatwo znaleść. Widocznie jeszcze latwiej bylo przeczytac opis po polsku i streścic go.

Nie byloby w tym nic zlego, gdyby podano autorow tekstow macierzystych, badz zrodlo. By bylo ciekawiej, pod każda zerżnięta tabelka nie ma autora jej, by nie móc pojedynczej osoby oskrażyć o pomijanie praw autorskich. w tym wypadku Caly serwis ponosi odpowiedzialnosc, jest winien ktory na dodatek wynagradza ta kradzież roznymi nagrodami i wrecz do tego zachęca.

Jest to KARYGODNE

Re: skandaliczny plagiat

Chyba masz racje... wile tabel zawiera informacje identyczne z tymi na stronie a w opisie agamy błotnej także znalazłem wiele podobieństw (takze w liczbach) a ja ten opis robiłem na podstawie artykułu w czasopiśmie które udało mi się zdobyć w Stanaach iwec wątpie żeby ktoś także się na nim wzorował...

Nigdy ne myślałem, że stanę w obronie tej strony ale tym razem przyznam racje. To dość dziwna zbieżność. Zresztą dotyczy ona wielu rzeczy. A zreszta, kłóćcie się między sobą. Ja już mam to wszystko gdzieś...

Wiec dlaczego zamieszczasz temat tutaj, a nie na terrarystyce, skoro własnie do tego serwisu masz pretensje? Nie twierdze, ze Twoj zal jest nieuzasadniony, wrecz przeciwnie, skoro uwazasz, ze masz podstawy by tak sądzic, ale tutaj raczej nikt nie wyjaśni Ci tego preblemu. Tak mysle. Pozdrawiam.

ok. Już sie nie odzywam. Ten jeden raz chciałem stanąć w obronie. Już więcej nie będę. Przepraszam.

fryta wydaje mi sie hari pisal do mnie.

Temat zamiescilem tutaj, bo wiem na jakich zasadach dziala forum na terrarystyce, przypomne moze post "leny"ego na moj temat. Leny zamiescil post, jedna osoba cos dopisala (ktora mnie nawet nie zna) a Kober dorzucil swoje trzy grosze, i zamknal temat. Oczywiscie po zakmknieciu tematu alicja swoje 3 grosze dorzucila. i tak sprawe zalatwiono, zamiast ją wytlumaczyc.
    Predzej tutaj to wyjasnimy, gdyz wiem ze napewno "sasiedzi zagladaja do naszego ogrodka"... niedlugo po zamieszczeniu posta tutaj, dostalem grozbe podania nas do sądu przez "Jeden z redaktorów serwisu Terrarystyka.pl"

911
    Guest

za co ? pewnie ze to ty ich text bez ich zgody sobie wzioles

Nie możemy oskarżać ludzi tworzących tamten serwis. Niewiemy czyja to sprawka, a napewno nie wszyscy o tym wiedzieli. Gdyby mnie spytano o zgode wykorzystania moich opisów to pewnie bym się zgodził, ale faktem jest że nikt nie pytał... Wiele osób z tamtego serwisu znam jeszcze z terrarium.com.pl i wielu to naprawde porządni ludzie. Może lubią się przegadywać (Alicja :-D) ale nie są oszustami. Ciężko będzie sprawę wyjaśnić i pewnie to się nie uda... no ale spróbować trzeba.

na poczatku prawdopodobnie bedziecie zdziwieni ze pisze gdyz daliscie mi bana juz prawie dobry rok temu i pewnie nadal macie nadzieje ze nie zagladam do was no coz ...

nie znacie dzialania serwisu... autor jest podawany przy opisach tam gdzie nie ma szczegolowego opisu zwierzecie poprostu nie jest podawany autor

co do zarzutow do serwisu i do tabelek: dane ktore sa dostepne na stronie sa ogolne dostepne w necie
    Furcifer campani
    http://hobbiallat.freeweb.hu/c_index.htm
    http://www.herpetobuch.de/bibliothek...er_campani.htm
    http://www.paludarium-k-furt.de/halt...orderungen.htm

prosze oto 3 linki gdzie sa informacje ktore zostaly uzyte do tabelki ...

uroplatus phantasticus
    proponuje wpisac w google.pl lacine i otworzyc pierwsza strone (http://www.geocities.com/reptiluvr/p...scaresheet.htm) ktora sie wyswietli .... jest tam dokladny opis tego zwierzaka z ktorego byly brane dane przez osobe piszaca ...

a co do danych np. przy opisie agamy blotnej chyba dziwne by bylo gdyby byla podawana inna temperatura lub wielkosc ....

gdybysmy chcieli sie uprzec to kolejne opisy zwierzat robione na terrarium a ktore maja swoje tabelki na terrarystyce powinny miec adres naszej strony jako zrodlo chyba ze bedziecie opisywac inne gatunki choc to moze byc dosc trudne gdyz w tej chwili w bazie jest 531 tabel zwierzat...

wiec proponuje zakonczyc ta bezsensowna klotnie i swoista wojne niech kazdy serwis rozwija sie wlasnym torem a nie bedziemy sie podawac do sadu bo jeden i drugi serwis maja taka sama wielkosc dla danego gatunku .... ludzie to jest poprostu chore !!!

no to tyle z mojej strony mam nadzieje ze zanim ktos skasuje moj post (jak zreszta wszystkie ktore pisalem tu kiedys gdy strona byla oskarzana o cos) znajda sie osoby ktore go przeczytaja ....

pozdrawiam
    kober

a co plagiatow to jakims dziwnym trafem wszystkie nowe dzialy ktore pojawiaja sie na terrarystyce za pewien czas pojawiaja sie na tcp... z ostatnich takich to forum o gekonie lampracim i dzial faq z najczesciej zadawanymi pytaniami....

Uprawnienia umieszczania postów