-
rasizm
witam, czy nikomu nie przeszadzaja rasistowskie wypowiedzi, niektorych uzytkownikow forum, gdzie sa mderatorzy .... ? !!
-
Re: rasizm
mi zbytnio nie przeszkadzaja bo mnie to nie dotyka ale wspolczuje osobom ktore czytaja np. o murzynkach - niewolnicach.
Dziwie się że moderatorzy jeszcze nie usuneli pewnego wątku
-
Brawo
Brawo moderatorzy.
Czy mi się wydaje czy w tym wątku udzielał się moderator ??
-
Ej ludzie dajcie se siana. Przecież to są kawały. Coś wam się pomyliło.
-
Daf dla Ciebie to kawał lecz dla osoby którą to rani to wielki ból. Postaw się na miejscu tych ludzi których takie żarty bolą. Jak byś się czuł ?? Odpowiedz sam sobie
-
O jaki watek chodzilo, cos chyba na biezaco nie jestem.
No dobra... przypuscmy, ze poszlo o kawaly, bo chyba watku nie widzialem...
Kawaly o blondynkach niczym sie nie roznia w swoim zalozeniu od kawalow o powiedzmy Rumunach, czy murzynach :].
Jedne i drugie osmieszaja pewne grupy ludnosci lub samych ludzi imiennie lub tez nie.
W sumie nie powinnismy sie wypowiadac za te osoby.... chyba, ze ktorys z dowcipow dotknal nas osobiscie... no wtedy rozumiem.
Niby powinno sie tepic rasism i ja sie z tym bynajmniej zgadzam... jezeli osadzamy, to osadzajmy obiektywnie, a nie na podstawie stereotypow lub koloru skory. Ale paradoksalnie, najwiecej dowcipow antysemickich i rasistowskich uslyszalem od ludzi, ktorzy okreslaja siebie mianem zagorzalych przeciwnikow rasizmu itp.
Zreszta nie chce poruszac tej sfery, bo kazdy ma na ten temat na pewno inne odczucia i to, co bawi mnie, obraza Ciebie i odwrotnie. Pozdrawiam!
-
Atrax mi chodzi o wątek w dziale sprzedam, nazwyał się "Motor Crazy Froga" i ktoś już nie pamiętam dokładnie kto oferował (raczej dla żartu) na zamianę murzynki i murzynów niewolników. To było raczej poniżenie godności osobistej dla wszystkich osobników rasy czarnej.
My jesteśmy obojętni a nawet zadowoleni z takich tekstów i to nas śmieszy tylko do momentu kiedy to nie do tyczy nas. Czy mam rację ??
-
-
Masz masz i od poczatku probuje to powiedziec. Patrz cytat: "To, co smieszy mnie, moze ranic Ciebie i odwrotnie".... tylko skad ktos moze wiedziec, co mnie rani? Znam jednego murzynka urodzonego w Polsce i dosc czesto opowiada kawaly o swej rasie. Pomyslicie, ze to w porzadku, skoro murzyn "obraza" przedstawicieli swojej rasy, bo przeciez sam jest murzynem... a tym czasem ktos z jego rodziny moglby poczuc sie pokrzywdzony.
Zauwazylem tez, ze wsrod ludzi jest tez pojecie "poczucia dobrego tonu" lub "poczucia humoru". O ile wiekszosc ludzi zareagowalaby smiechem na ten dowcip: "przychodzi rumunek do mamusi i mowi - mamusiu, chce mi sie kupke, a mamusia - juz dobrze syneczku, zaraz ci ukroje", to na pewno autor kawalu zostalby zmieszany z blotem, gdyby napisal: "Rumuni to banda brudasow i koprofagow".
Wiesz... dlatego napisanie "rasizm" odnosnie dowcipu jest troche smieszne, dlatego, ze tekst taki zwykle jest do samego trzonu przesiakniety ironia. Problem w tym, aby umiec wylapac taka ironie :>
Jezeli bedziemy dywagowac tak dalej, to dojdziemy do wniosku, ze kazde kawaly sa w pewien sposob rasistowskie.
Kawaly o tesciowych obrazaja tesciowe, kawaly o blondynkach obrazaja blondynki.. i tak dalej. :]
Jest delikatna roznica pomiedzy jawnym atakiem na kogos, czyjas historie, czy cierpienia, a ironia, do ktorej powinno podchodzic sie indywidualnie, a nie wypowiadac sie za osoby, ktorej ona dotyczy.
Odpowiem teraz na Twoje pytanie:
Czy jestem zadowolony, gdy ktos opowiada kawaly o Polakach? Jak najbardziej
Niektore sa przednie i potrafie lac z nich godzinami. Co innego, gdyby ktos bezposrednim atakiem mieszal mnie z blotem... po prostu wyczuwam subtelna roznice pomiedzy jednym i drugim.
A zreszta... o czym tu dyskutowac.
Juz wystarczajaco dlugo smialem sie, jak smiertelnie powazna policja aresztowala autorow strony humorystycznej pt. "sieg heil szatan", za propagowanie tresci satanistycznych i faszystowskich
... troche glupi byli ci policjanci.
-
Dobrze konczmy
Tak a więc wiem ze sprawa tyczy sie moje wypowiedzi i byc moze a nie tylko.
Z mojej strony chcialbym przeprosić osoby które poczuły sie tym dotknięte.
Uważalem to za żart ale jak widac nie każdy umie ti jako żart potraktowac i tradycyjnie sie czepić.
Nara
Uprawnienia umieszczania postów