Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Opis Stromatopelma calceatum (ptaszniki)

Awikularia
    Guest

Opis Stromatopelma calceatum (ptaszniki)

Od razu zastrzegam, ze opis jest calkiem w porzadku, dokladny i napisany zrozumiale. Dostrzeglam jednak dwa male bledy:

1. obecna nazwa, ktora obowiazuje od bodajze 3 lat, to Stromatopelma calceatum, a nie S. calceata.
    2. co do ubarwienia - czy ja wiem, czy jest to szary? Moje Stromatopelmy sa jasno brązowe, zreszta te na zdjeciach w opisie rowniez. Sugerowalabym malutkie zmiany.

Pozdrawiam.

robert.p.
    Guest

Re: Opis Stromatopelma calceatum (ptaszniki)

Avi ,wiesz jak to jest z kolorami.Tak jest w E.terrarystyki a jesli chodzi o mnie to trudno mi te barwy opisac.Zdjęcie i tak oddaje wszystko.Jesli chodzi o nazwe-to tylko kwestia odmiany koncówki-to tak jak b.albopilosum a b.albopilosa.W kazdym opisie mozna znalezc cos co mozna by było poprawic.Sugestie są zawsze poządane
    ale z ich realizacją róznie bywa.Opis to opis i nie ma sensu zbyt głęboko drązyc.Bo zawsze da sie cos znalesc takiego co mozna poprawic.W kazdym opisie.
    Mnie osobiscie nie chce sie takich drobiazgów wypatrywac.Ale jesli oczywiscie bede miał czas to tez krytycznie na to i owo spojrze
    Pozdrawiam Robert

Serpent
    Guest

Robercie w punkcie co do nazwy to Awikularia ma 100% rację zresztą jej spostrzezenie możesz potwierdzić w systematyce ptaszników jak piszesz to albopilosum jest nazwą wzietą z systematyki a ta ''albopilosa'' to jedynie spolszczenie tej nazwy, zreszta niewiem czy wiesz ale w książkach i opisach itp. nazw łacińskich sie nie odmienia więc jesli w systematyce widnieje nazwa S. calceatum to powinna byc calceatum a nie calceata-takowa w ogole nie istnieje w zapisach systematycznych.

Pozdrawiam
    Serpent

robert.p.
    Guest

Skoro tak piszesz to pewnie masz racje.Prosba do Nooka- niech poprawi nazwe i bedzie ok.Czytając oo polsku-kalkata brzmi znacznie milej niz kalkatum i lepiej sie odmienia
    Pozatym systematyka nie jest moją mocną stroną,szczerze mówiąc raczej jest to szczegół jesli cos sie rozmnaza i dobrze mu sie zyje w terrarium to nazwa jest drugorzędna-popatrzmy na setki "kędziorków"-zyją i za przeproszeniem-"wali" je to czy ktos mówi na nie albopilosa czy albopilosum.Nie jestesmy naukowcami i nie musimy balastu prac naukowych na sobie dzwigac.Jak wiadomo o co chodzi to jest ok i juz.Nie mam ambicji naukowych-co najwyzej hodowlane
    Pozdrawiam Robert

Uprawnienia umieszczania postów