-
Wyjaśnienie co do podpisów.
Ponieważ jest kilka osób którym nie podoba się to: że istnieje w regulaminie zapis dotyczący podpisów, że zostali przywołani do porządku, i że moderatorzy wykonują swoje zadania - wyjaśniam.
Podpisy są ograniczane na prośbę czytelników. Bardzo często zdarza się że piszący ma do powiedzenia jedną linijkę tekstu za to jego podpis zajmuje dużo większą powierzchnię. Wchodzi się na forum po to aby poczytać porady i podyskutować o terrarystyce a nie oglądać galerię podpisów, a obrazek na tym serwerze czy na innym i tak trzeba zassać.
To Forum jest lubiane za swoją prostotę, szybkość działania i wygodę. Jak czyta się, w postaci (wyświetlaj płasko), wymianę zdań osób z wielkimi podpisami to można szału dostać, bo jest więcej podpisów niż treści. Dlatego pomysł ograniczenia podpisów został przyjęty i wprowadzony do regulaminu ponad dwa miesiące temu. Przez ten czas można się było dostosować. Po tym okresie wszystkie podpisy z obrazkami zostały usunięte.
Miejsce na linki do gadu-gadu, strony www, zdjęcie lub grafikę jest w profilu i jak chcesz zabłysnąć to je wypełnij a nie zmuszaj innych do oglądania ciągle tego samego. Nie bój się, każdy inteligentny potrafi kliknąć w profil i odnaleźć do Ciebie kontakt.
Jeśli jedno miejsce na stronę www to mało to proszę umieścić na swojej stronie www spis wielu stron i podać link do tego spisu.
Mam nadzieję że teraz część osób poprawi swoje podpisy i ułatwi innym korzystanie z forum. Chyba nie wymagamy zbyt wiele. ;-)
-
Re: Wyjaśnienie co do podpisów.
a jak zmienic swoj podpis??
-
zgadzam sie.. chociaz jak ktos ma malego gifa to mi to nie przeszkadza..
-
Jako osoba postronna w "obrazkowym sporze" też dorzucę swoje dwa słowa.
W 100% zgadam się z tym, że obrazki rzędu 400x400 (a bywały i większe) są nieestetyczne, uciążliwe i niepraktyczne. Takie cuda powinny być kasowane bez dwóch zdań.
Jeśli jednak ktoś zechce mieć w podpisie małą grafikę (np. 50-80x30-35) umieszczoną na zewnętrznym serwerze, to nie widzę w tym nic złego.
Taka grafika nie dość, że nie obciąża serwera TCP, to przyczynia się do łatwiejszego skojarzenia wypowiedzi z daną osobą. Bądź co bądź większość z nas jest wzrokowcami.
Co do płaskiego wyświetlania, to wystarczyłoby w tym przypadku dodatkowo ze dwa razy zakręcić rolką na myszce w celu przewinięcia wypowiedzi. To chyba nie jest tragedia. No nie?
Uważam, że najlepszym kompromisem byłaby taka zmiana regulaminu, która dopuszczałaby niewielkie grafiki, a jednocześnie żeby admini kasowali podpisy nie spełniające tego punktu.
-
Zgadzam się w100% z Mefistem. Chyba małe grafiki nikomu nie wadzą...
-
ja też jestem za tym żeby można było miec w podpisie małego gifa. Większym rzeczywiście nie ma sensu zamieszczać bo zajmują dużo miejsca (wizualnie) czasem koleś pisze kilka wyrazów a podpis ma z dużym gifem jaimiś pozdrowieniami i nnymi dupstwami. Ale na małego gifa można pozwolić.
-
Generalnie te obrazki niczemu nie sluza. Nigdy nie mialem i nie bede mial raczej. Trzeba pomyslec o modemowcach, ktorych nawet te 5 kb pomnozonych przez 5 daje juz sporo.
-
ogólnie to czy są duże czy małe te gify to mi to wisi. A w tym że one niczemu nie służą to masz razie Zibi. nie wiem po co to komu ale spoks. ja raczej też nigdy nie bede miał takiego gifa, wystarczy mi zwykły tekst :]
-
modemowców może i jest mało ale są ludzi na forum co siedzą na GPRSie :-)
-
Jeśli już się wdajemy w szczegóły, to przegladarki mają coś takiego jak cache dzięki czemu raz pobrane obrazki zostają zapisane na dysku i nie ma konieczności ponownego ich pobierania. 
Uprawnienia umieszczania postów