-
Re: basenik... problem
No nie myslałem że wyniknie z tego taka zajadła dyskusja... ja jestem jednak zwolennikiem terra przedstawiajacego wycinek natury i robie wszystko w tym kierunku zeby stworzyc warunki odpowiednie dla danego gatunku.
Miedzy innymi dlatego zamieściłem tego posta poniewaz zrobiłem basenik z gipsu jednak sie nie nadawał i go zburzyłem.. i szukam właśnie odpowiedniego materiału. Basenik niestety nie moze byc zrobiony z miski poniewaz jest elementem wodospadu a wodospad zrobiłem przedewszystkim dla utrzymania w miare wysokiej wilgotności oraz dla samego efektu jaki stwarza.
A w terra poza tym ze chce stworzyc wycinek naturalnego swiata dla zwierza to chce również aby miło było na nie spojrzeć i docenic trud włożony w jego wykonanie i stworzenie właśnie takiego małego świata.
Na zdjęciu wspomniany wodospadzik a niżej basen...
-
Pomimo tak wielu kontrataków pozostaje przy swoim.Podobnie jak wielu z was kiedyś robiłem wodospady cementowałem miednice zakładałem filtry w stawikach i trzymałem w jednym terra po nawet kilka gatunków jaszczurek.Po przejsciu kilku inwazji chorób, roztoczy,pasożytów wewnętrznych itp. zauważyłem iż zdezynekowanie kiczowatych cementowtch ozdubniczków graniczy z cudem a np dokładne wymycie ekstrementów z pszymocowanych na stałe w tle pięknych skamieniałych trylobitów jest wręcz upierdliwą niemożliwością.
Efektem całych tych kosmetycznych zabiegów było przez jakieś 2-3 miesiące cudowne terra które działało wręcz kojąco na umysł, lecz potem przeobrażało się w obfajdane szkaradztwo pomimo częstych i czasochłonnych porządków i czyszczeń.
-
Bez przesady z tymi atakami)) to tylko wymiana pogladów A co do terra to caly szkopuł polega na takim urządzeniu wnętrza by połaczyć przyjemne ( ładny wystrój) z pożytecznym (łatwość pielęgnacji) i wierz mi jest to możliwe przy odrobinie pomysłowości. Ale nie rozumiem jakim argumentem przemawiającym przeciw urządzaniu dekoracyjnego wnetrza jest trzymanie kilku gatunków w jednym terra? Nie widzę związku.
-
Sorka ten post miał być ogólny a nie do pppppp A skoro już czytam o zoo to skoro tak wiele ogrodów zwiedziłeś to powiedz tak z ręką na sercu -czy to są dobre warunki stworzone do życia zwierząt bo może poza przestrzenią i ogromnymi terra to te zwierzęta nic tam nie mają i cud że żyją.
-
-
Poczucie estetyki to sprawa indywidualna. To co Ty uznasz za kicz innym może się podobać i odwrotnie. A trzymanie kilku gatunków w jednym terra to nie kwestia estetyki tylko wiedzy (lub niewiedzy) hodowcy co do ich wymagań.
-
stan zwierzaków (gadów) to inna sprawa, ale przeszkodą są pieniądze (redukcja ludzi zajmującymi się ich obsługą) ale np w płockim zoo gady mają się chyba nieżle a i wystrój jest niczego sobie
sam mam "cementowe" terraria ale utrzymanie porzadku to nie taka straszna sprawa, baseny maja pozakładane syfony wszystko można łatwo umyć a i z dezynfekcją nie ma problemu, można spryskać spirytusem i naświetlac UV
-
Zgadzam się w 100% jeżeli terra jest duże z dużym basenem jak w zoo z założonym syfonem to zupełnie inna sprawa(to równierz wygoda i higiena) ale np 100L przerobione akwarium z koniecznie upiekszonym basenem i na siłę powsadzanymi korzeniami i sztucznymi roslinkami nie usprawnia obsługi i nie polepsza warunków.Kasa powiedzmy przeznaczona na wystrój, mogła by być przeznaczona na np większe terra.
-
Używając słowa kicz mam na myśli że wszystkiego jest za dużo na zbyt małym obszarze.Zbyt wiele się dzieje.Zbyt wiele gatunków w jednym terra(podczas gdy często przedstawiciel nawet tego samego gatunku jest źródłem stresu dla innego osobnika w tym samym pomieszczeniu)
-
Zmieniasz temat El Shuya... nie widze zadnego zwiazku chociasz masz w tym wypadku racje.
A co do higieny w udekorowanym terra no to napewno jest trudniej ale nie ma rzeczy niemozliwych... Mój basenik jest ze spustym takze woda w nim nie bedzie stała.
Uprawnienia umieszczania postów