Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: O wystawie w Krakowie raz jeszcze

O wystawie w Krakowie raz jeszcze

Wreszcie znalazłem trochę czasu i zebrałem siły (wybacz NOOK że dopiero teraz),
    więc spieszę z wiadomościami. Zacznę od podziekowań.

Dziękuję Kubie (Mr.Q) za zebranie swietnej ekipy, wypozyczenie kolekcji kameleonów oraz czs spędzony przy komputerze. Monice (Mka) i jej siostrze Basi za całokształt przygotowań oraz dodawanie mi otuchy w ciężkich chwilach. Danielowi (elfur, REGIUS) za wiele godzin spedzonych ze mną (czesto do wczesnych godzin rannch) i za całokształt przygotowań. Krzysiowi (Dek) za cierpliwość i staranność. Rafałowi (Sebae) i Wieskowi (Web) za uratowanie mojego steranego kręgosłupa i transportowanie zbiorników. Mojemu synowi Sławkowi za jedną z "perełek" wystawy - terrarium z agamami brodatymi oraz piekną aranzację paru innych zbiorników. Mojej żonie za dokarmianie nas i pojenie oraz sprawy organizacyjne. Łukaszowi (Redknee) za pomoc w końcówce. I wszystkim im razem za miłą atmosferę w czasie przygotowań.
    Osobno dziękuję Dominikowi (Mael) za ogromnie istotne prace szklarskie i elektryczne oraz wszeką inną pomoc, a Pawłowi za szybkie prace stolarskie, naprawcze i wiele innych. Sławkowi Mrozkiewiczowi za wykonanie w całości zbiornika dla kumaków, wykończenie wiwarium dla drzewołazów i umozliwienie mi zakupu mchu jawajskiego, który nadał ostatecznego "szlifu".
    I wreszcie Marcinowi (hasta) i Dawidowi - przyjaciołom wystawy - za pomoc już w trakcie jej trwania.
    Dziekuję również wszystkim tym, którzy dali na wystawę swoje zwierzaki, szczególnie, jeżeli było to całkowicie bezinteresowne. Np. Radek przywiózł zaby rogate i kolkcje węży zbożowych aż z Bielska - chylę czoła Radek!
    Dziękuję równiż za bardzo wysoką ocenę naszej pracy Voraxowi, Sułkowi i Wiciowi Borkowskiemu, oraz za wszystkie wspaniałe maile na temat wystawy.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam.

Teraz trochę o wystawie. Na 120 m.kw., w trzech pomieszczeniach zgromadziliśmy kilkadziesiąt gatunków. Terrariów jest ponad czterdzieści podzielone na tropik, pustynie i ...no powiedzmu zbieranine. Na kazdej sali jest coś ciekawego - "dla kazdego coś miłego". Na szczególną uwagę zasługuje legwanik malachitowy, kilka gat drzewołazów, pyton albinos (kawał zwiarza), chwytnice czerwonookie, rózne odmiany węży królewskich, kilkanascie gat. gekonów ( w tym felsumy) kilka gat. kameleonów, dusiciele nadrzewne ...włsciwie nie wiem co jeszcze, bo mnie sie wszystko podoba.
    Zbiorniki przygotowane są z dużą starannością, choć są i najzwyklejsze standardy zaadaptowane w miarę rozsadny sposób. Chodziło mi o pokazanie mozliwości zrobienia zbiornika na poczatek, dla początkującego terrarysty. Ale jest też zbiornik dla wymagających (i niebiednych) z szafką, pokrywą, filtrem kubełkowym, solidnym spektrum swiatła itd.
    Wszystko na ładnych stołach zrobionych w tym celu (poszło kilkadziesiąt metrów kwadratowych płyty), troche kwiatów z odpowiednich klimatów a fajna muzyczka z odgłosami dżungli wprowadza odpowiedni nastrój. Ludziska są szczęśliwi, a my jesteśmy szczęśliwi, że oni sa szczęśliwi. I wszyscy są szczęśliwi. No może jednak nie wszyscy, ale o tym za chwilę.
    Na wystawie nie ma "jadusów", a zwierzaki CITES-owe mają papiery. Kilkakrotnie odmówiłem wsadzenia zwierza na wystawe (mimo nalegań hodowcy) ze względu na brak CITES.
    Ale jest troche niefajnych spraw równiez - widac nie może być pełnia szczęścia.
    Jeden wykonczył zbiornik, a twierdzi, że jest autorem. Inny (nie wiem kto) sieje plotę, że wystawę zrobił Biofil. A ja wiem, że Sułek ma na głowie sklep i rodzinę i nie ma czasu na wystawy. Chłop jest zagoniony jak cholera, no więc niby kiedy? A może chodzi "jedynie" o namieszanie w srodowisku. Ja już miałem "schody"
    w trakcie organizowania wystawy, mam dość zazdrosnych i "zyczliwych" i wiem, że wystawa sama sie obroni. Sądząc po mailach jest świetna. No cóż, nam tez sie podoba.
    Więc jeszcze raz powtarzam. Krzyś (Dek) jest autorem małej "perełki", Sławek Mrożkiewicz kumaków, Kuba (Mr.Q) 4-ech swoich terrariów. I do nich nie przyłozyliśmy ręki. Wszystkie pozostałe zbiorniki są zaaranżowane przez Monikę, Basię, Daniela, Krzysia i mojego syna lub są moją własnościa ewentualnie zostały wykończone według moich zaleceń. I tylko my ponosimy odpowiedzialność za ich wygląd, jak i za całość wystawy. Jeżeli ktoś sie nie zgadza - mozemy sobie wyjasnić.

Jeżeli o kimś zapomniałem - przepraszam i natychmast naprawie błąd.
    Odpowiem równiez na pytania lub zrobi to Mka bądz REGIUS.
    Zdjęcia prześle do NOOKA - on bedzie wiedział, co z nimi zrobić.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Wiesiek.

PS.

Rad - masz rację, to nie jest największa wystawa. Tamte były na większej powierzchni ;-) Ale cieszę sie, że Ci sie podobała.

Gerald - mieliśmy żółwie, ale byliśmy tak zmęczeni, że nam uciekły ;-) Pozdrawiam.

Re: O wystawie w Krakowie raz jeszcze

hehe, pewnie poszły do kina PARADOX na przeciwko, albo pojechały tramwajem nad Wisłę

ale wystawa ładna muszę przyznać, najładniejsze były pytony tygrysie, oby takich wystaw jeszcze więcej (naturalnie w Krakowie).

ciesze sie że mogłem sie na coś przydać i w jakis minimalny sposób pomóc i jeżeli jeszcze w jakikolwiek sposób bede jeszcze potrafił przynieść wsparcie swoja osoba to zrobie to z wielką checią.....

Panie Wieśku chciałbym jeszcze w swoim imieniu podziekować za zorganizowanie tak wspaniałego dzieła jakim jest ta wystawa i nie przebierając w słowach powiem, że odwalił Pan kawał dobrej roboty.... i nie pomyliłem sie piszac na poczatku posta na forum "Veni, vidi...... i zmażdżło mnie to co zobaczyłem"

Dzieki srdeczne! Właśnie Twój post i jemu podobne sprawiły nam wszystkim
    ogromną radochę i były wspaniałą rekompensatą za zarwane noce i ogromny wysiłek. Pozdrawiam!

Nie ma za co dziekowac Panie Wiesku to byla i jest dla nas ogromna przyjemnosc, zajmowanie sie ukochanymi zwierzaczkami i wprowadzanie nie tylko dzieci, w ten przecudny temat- jakim jest nasze wspolne hobby- terrarystyka
    Pozdrawiamy:
    Monika&Daniel

Niestety nie widziałem wysatwy osobiście. "Widziałem ją" tylko na zdjęciach i z relacji kolegi który miał okazję zobaczyć wystawę. Jestem pełen podziwu dla całej Waszej Ekipy. Kawał dobrej roboty )

Wczoraj wkoncu udalo mi sie odwiedzic wystawe, i powiem ze jestem pod naprwde duzym wrazeniem, na kolana powalily mnie nie prezentowane gatunki, ale niesamowite terraria, w malych "pudeleczach" autorzy poszczegolnych zbiornikow zamkneli wycinek swiata i to zarono pustynnego jak i tropikalnego. terrarium agam brodatych (wykonane jak sie dowiedzialem od Wieska przez jego syna w wieku 12 lat) oraz terra chyba ze smugowym (nie pamietam bo skupilem sie na wygladzie terra a nie tym co jest w srodku) sa tak zajebiste ze ciezko to opisac slowami trzeba je zobaczyc zeby zrozumiec o czym mowie. Gratuluje pomyslu i pomimo ze musialem kawalek sie przejechac zeby je zobaczyc to naprawde bylo warto, takie ladne terraria widzialem jeszcze tylko w pewnej malej miejscowosci we Francji.

Pozdrawiam LK

Witam! Loktok bardzo sie cieszymy, ze to, w co wlozylismy duzo serca i czasu jest docenione
    Ps.W terrarium, o ktore Ci zapewne chodzi jest waz amurski

pozdrawiamy

Też byłem uczestnikiem wystawy .. wystawa piękna, zajawiłem się na Bazyliszka płatkogłowego .. cudo ... tylko legwan, brakowało mu ogonka ... mój jest troszke młodszy , ale cały Wystawa wyśmienita .. byłem na niej z tego względu że była pod nosem ... No nic, tylko pogratulować ) CZekam na następną, też w tym samym miejscu .. bo bliżej to się nie dało )

Brak mi słów ....... bo tak mi sie podobało!!!!!!
    Zajebiście tam jest!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów