Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: CITES - co z tego wyniko

dr Robert
    Guest

Re: CITES - co z tego wyniko

Pod adresem podanym przez Frytę jest procedura przyjmowania nowych członków do PST. Czy jest tak skomplikowana, że ma przerazić urzędników ? )) Mniemam, że to pomyłka.
    O Konwencji Waszyngtońskiej wraz ze spisem gatunków jest sporo na stronie Ministerstwa Środowiska (www.mos.gov.pl trzeba wejśc na "strony tematyczne", natomiast Ustawa o ochronie przyrody, gdzie są warunki rejestracji zwierząt z list CITES (art. 27) jest na stronie: http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/ustawy/op_n.html
    To jest wszystko. Nie ma w tej sprawie żadnych rozporządzeń bo ustawa takowych nie przewiduje. Przepisy ustawy stosuje się wprost.
    Ja bym nie zgodził się na żadną rejestrację zwierząt spoza listy CITES. Tego nie przewidują żadne przepisy.
    A co do wizyty delegacji to nie dziwiłbym się gdyby urzednicy wzięli ze soba np. specjalistę od oznaczania gatunków, ale policja czy straż miejsca ? Po co ? Byli tam jako ochrona urzedników ?
    Chyba zainteresowałbym sprawą mass media.

Na marginesie Doro nie zarejestruje Ctenosaura similis bo Ctenosaura nie jest na listach CITES.

Przepraszam za błąd. Widzę, ze mój link nie działa jak należy. Na stronie PST (www.terrarium.org.pl) trzeba wejść w dział Rejestracja. Tam są proponowane wzory dokumentów. Przepraszam za zamieszanie.

Polecam tez adres: http://www.mos.gov.pl/cites-ma/index.html Tam można trafić m. in na pełną listę gat. CITES.

W dniu dzisiejszym po 6 tygodniach oczekiwania otrzymałem Decyzje o Wpisie do Rejestru Zwierzęt Egzotycznych Przetrzymywanych w Niewoli o nr 001 wydany przez Urząd Miasta Opola, Wydział ble ble ble.
    Łącznie wniosek o wpis+oświadczenie woli = 5,50zł. Za Wpis = 11zł.
    Całość opłat wniesiona w znaczkach skarbowych. Opłacało się czekać i skorzystać z informacji i wzorów z www.snakes.pl ! Polecam!

Uprawnienia umieszczania postów