-
Re: mrówki
szkoda tylko ze "griszka" nie odpowiada na e-mail'e
Zawsze fascynowała mnie hodowla mrówek ale z tego co pamiętam na polskim necie nic ciekawego o nich nie znalazłem... może wreszcie powstanie jakaś porządna informacja, tylko ponoć te kolonie są strasznie drogie!
-
na www przeczytałem ze najłatwiej pozyskać królową z mrowiska więc poszłem z łopatą na pola i kopałem, a kopałem 3 godziny a było tylko jedno małe wejście do mrowiska takie tycie rozkopałem jakieś 2 metry kwadratowe dziura do pasa i ciongle widze jakieś nowe tuneliki w których są mrówki poddałem się zostałem pogryziony brudny wyzwany od debila i bez królowej,
pisze to by inni nie popełniali tego samego błędu
-
hehe fajna historia...
Ja zrobiłem pikne terrarium i jutro ide na zdobwanie kólowej chociaż wątpie zeby mi sie udało, może hcociaż popatrze sobie na mrówki
wie ktoś jak taka królowa wygląda?
-
Nie powinno sie niszczyć mrowisk. Najlepszym sposobem bedzie poczekać. Jest taki okres w roku (przełom maja i czerwca) kiedy wykluwają sie z jajek i wtedy całe trawniki sa pokryte uskrzydlonymi mrówkami. Duzo łatwiej wtedy pozyskać królowa i (nawet kilka) i nie niszczy sie mrowisk.
-
-
ja z leśnymi sie nie bawiłem ;] tylko z takimi normalnymi czarnymi tymi najpospolitszymi, one bardziej uciekały, do piero po jakimś czasie tak pol godziny sie "przegrópowały" i w tedy bylo ciężko ;p.
-
jezu ale macie zabawy z tymi mrowkami! nie wolno nisczyc mrowisk!!! ale wiem co nie co o krolowej - jest ukryta gleboko pod ziemia z sercu mrowiska gdzie jest b.dobrze strzezona przez wojownikow i robotnice. jest bardzo duza - do 10 cm wielkosci - wyglada jak wielki tlusty pedrak z mala glowka i lapkami zwyklej mrowki (w skrocie, jest oblesna ), zyje kilka lat (do 7, o ile pamietam)
-
Nie pomyliłeś może przypadkiem mrówczej królowej z królową termitów? :/
-
nie, nie pomylilam, serio sprawdzilam nawet w takiej specjalnej ksiazeczce
-
sorka za formę rodzajową czasownika, ale po nicku dość trudno rozpoznaje się płeć
Uprawnienia umieszczania postów