Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: mrówki

Nook
    Guest

Re: mrówki

szkoda tylko ze "griszka" nie odpowiada na e-mail'e
    Zawsze fascynowała mnie hodowla mrówek ale z tego co pamiętam na polskim necie nic ciekawego o nich nie znalazłem... może wreszcie powstanie jakaś porządna informacja, tylko ponoć te kolonie są strasznie drogie!

JoooN
    Guest

na www przeczytałem ze najłatwiej pozyskać królową z mrowiska więc poszłem z łopatą na pola i kopałem, a kopałem 3 godziny a było tylko jedno małe wejście do mrowiska takie tycie rozkopałem jakieś 2 metry kwadratowe dziura do pasa i ciongle widze jakieś nowe tuneliki w których są mrówki poddałem się zostałem pogryziony brudny wyzwany od debila i bez królowej,

pisze to by inni nie popełniali tego samego błędu

Korgan
    Guest

hehe fajna historia...
    Ja zrobiłem pikne terrarium i jutro ide na zdobwanie kólowej chociaż wątpie zeby mi sie udało, może hcociaż popatrze sobie na mrówki
    wie ktoś jak taka królowa wygląda?

AgnieszkaM
    Guest

Nie powinno sie niszczyć mrowisk. Najlepszym sposobem bedzie poczekać. Jest taki okres w roku (przełom maja i czerwca) kiedy wykluwają sie z jajek i wtedy całe trawniki sa pokryte uskrzydlonymi mrówkami. Duzo łatwiej wtedy pozyskać królowa i (nawet kilka) i nie niszczy sie mrowisk.

dogo argentino
    Guest

Polecam poczekać faktycznie aż zaczną wylatywać "księżniczki" bo jest ich pełno , ale pomysł z rozkopaniem podobał mi się a nie oblazły Cie całego na maksa. Jakbyś taki numer zastosował np w Poznanskim ZOO gdzie są kopce mrówek wysokości 50-60cm z igliwia i włożyłbyś tam cokolwiek to ... współczuję ( mrówki mają około 1cm i są bardzo agresywne) takie z czerwonymi odwłokami. Kolega raz chciał mieć szkielet karpia do gabloty . Więc położył go przy mrowisku, mrówki go idealnie obgryzły, nic nie zostało (no szkielet został) i to w 2 dni .
    A jaki gatunek mrówek chcesz mieć. Polecam Faraona są miłe i nie gryzą i nie trzeba terra Ja wolę nie myśleć co by sie stało z domę gdy zbiłoby sie terra z tymi czerwonymi mrówkami.
    Pozdrawiam

JoooN
    Guest

ja z leśnymi sie nie bawiłem ;] tylko z takimi normalnymi czarnymi tymi najpospolitszymi, one bardziej uciekały, do piero po jakimś czasie tak pol godziny sie "przegrópowały" i w tedy bylo ciężko ;p.

jezu ale macie zabawy z tymi mrowkami! nie wolno nisczyc mrowisk!!! ale wiem co nie co o krolowej - jest ukryta gleboko pod ziemia z sercu mrowiska gdzie jest b.dobrze strzezona przez wojownikow i robotnice. jest bardzo duza - do 10 cm wielkosci - wyglada jak wielki tlusty pedrak z mala glowka i lapkami zwyklej mrowki (w skrocie, jest oblesna ), zyje kilka lat (do 7, o ile pamietam)

Nie pomyliłeś może przypadkiem mrówczej królowej z królową termitów? :/

nie, nie pomylilam, serio sprawdzilam nawet w takiej specjalnej ksiazeczce

sorka za formę rodzajową czasownika, ale po nicku dość trudno rozpoznaje się płeć

Uprawnienia umieszczania postów