Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Zajadła dyskusja i morał...

Re: Zajadła dyskusja i morał... - CURTUS

Jadowite
    Czy brak mi wiedzy w danym temacie , czy tez nie - pozostawiam bez komentarza .
    Natomiast - czytasz Wasc nieuwaznie - wyraznie zaliczam w swoim poprzednim poscie Trimeresurus do Crotalidae a nie jak bzdurnie sugerujesz do Elapidae.
    Gdzies juz slyszalem podobna bzdure aby ze zmij i grzechotnikow uczynic podrodziny dla pojedynczej rodziny "zmijowate" - sorx ale to bezsens.
    Do Twojej wiadomosci:
    Rodzina - Crotalidae
    Rodzaj - Trimeresurus
    Gatunek - albolabris
    Podgatunek - albolabris

Grzechotnikowate nie maja podrodzin
    w przeciwienstwie do zmijowatych

Rodzina - Viperidae
    podrodzina - Viperinae
    Rodzaj - Vipera
    Gatunek - berus
    Podgatunek - berus

Tak jak mowilem - o toksykologi piszesz ciekawie - trzymaj sie tego))

jadowite
    Guest

Witam ponownie .

Nie mam na celu Cie obrażac ani nic podobnego.
    Nie wiem dokładnie jak rozpisują systematyki polskie instytucje się tym zajmujące ponieważ posługuję się australijskimi i amerykańskimi źródłami informacji - być może jest jakś różnica pomędzy Twoimi faktami a moimi.
    Nie mam zamiaru nikomu narzucać swojej wiedzy i przy niej pozostane ponieważ konsultuje materiały z jednymi z najlepszych instytutów oraz osób sie tym zajmującymi na świecie dlatego przedstawić owe aspekty jako jak najbardziej wierzytelne,a polskie źródła informacji pozostawie bez komentarza i nie będę ich próbował podważać - to nie mi jest dane .

Ale dla przykładu - ostatnio leciał program na National Geographic , gdzie nazwali sprawe po imieniu - grzechotnikowate należa do rodziny żmijowatych i to ta rodzina ma w sobie podrodziny - program nazywal sie "pogrąmcy węży" (chyba tak) - główny temat - mokasyny i grzechotnik diamentowy.

Z materiałów jakie posiadam od zagranicznych instytutów systematyka wygląda następująco:

I viperidae (żmijowate)

1.żmije (viperinae)
    2.grzechotnikowate (crotalidae, crotalinae)

I elapidae (zdradnicowate)

tutaj w zasadzie zalicza sie rodzine Hydrophidae(węże morskie)

Bardziej szczegółowa systematyka znajduje się na mojej stronie www.

pozdrawiam.

PS. Nie wiem jaka jest dokładna różnica pomiędzy crotalidae i crotalinae - być może jest to jedno i to samo , ja musze podkreślić własną pomyłke - grzechotniki właściwe fachowo określa się węże z rodzaju Crotalus

dr Robert
    Guest

Gdy chodzi o systematykę polecam www.reptiliaweb.org
    Nowoczesna systematyka opracowywana przez specjalistów z poszczególnych działów herpetologii. Bez przesady, nie są to aż tak odkrywcze rzeczy, żeby trzeba było kontaktować się ze specjalistami badajacymi węże jadowite ))
    Jadowite niestety ze sporą nonszalancją posługujesz się terminologią typu rodzina, rodzaj itp., nieźle namieszałeś )), cytuję:

"Są małe rozbieżności co do podrodzin Crotalinae i Crotalidae, ja zaliczam Crotalidae do grzechotników właściwych a Crotalinae do grzechotników niewłaściwych - ale to moja sugestia i nie wiem czy jest poprawna naukowo
    Obecnie podaje się crotalidae jako grzechotnikowate - ogólny rodzaj"

W końcówce nazwy mieści się informacja czy mówimy o rodzinie, podrodzinie czy innej jednostce. Crotalinae (końcówka -inae) mówi, że to podrodzina, ale Crotalidae (końcówka -idae) oznacza, że to rodzina. Natomiast ostatnie Twoje zdanie o Crotalidae czyli grzechotnikowate to nie ogólny rodzaj tylko rodzina (rodzaj to Crotalus, Trimeresurus).

I cytat następny:
    "I elapidae (zdradnicowate)
    tutaj w zasadzie zalicza sie rodzine Hydrophidae(węże morskie)"

Nie można do rodziny (Elapidae) zaliczać innych rodzin (Hydrophidae) bo to równorzędne jednostki (obie to rodziny - końcówka -idae). Do rodziny mogą należeć podrodziny i rodzaje.

Rodzaj Trimeresurus należy do podrodziny Crotalinae, a ta podrodzina do rodziny Viperidae. Rodzina Viperidae ma jeszcze podrodziny Viperinae (m.in. tu jest nasza żmija) i Azemiopinae (z jednym gatunkiem z Chin).
    Elapidae to całkiem inna rodzina.

Mam nadzieję, że wszystko wyjaśnione ))
    A jeżeli nie, zapraszam do www.reptiliaweb.org

Jadowite
    Zgadzam sie ze polskojezyczna literatura(herpetologiczna) pozostawia wiele do zyczenia.
    Nie wykluczam izby obowiazywal obecnie przytaczany przez Ciebie model systematyczny - od czasow gdy czynnie zajmowalem sie terrarystyka(wlasnie jadusami) moglo sie cosik pozmieniac.
    Jednak nadal uwazam ze podzial na osobne rodziny zmij i grzechotnikow jest zdecydowanie bardziej przejzysty i czytelny.
    Podzial taki w naszej literaturze proponuje np.W.Jaroniewski czy tez W.Juszczyk z zagranicznej(tlumaczonej)przytocze np.J.Coborn.
    Aczkolwiek zetknalom sie rowniez z "Twoim sposobem".
    Co do roznicy miedzy Crotaildae a Crotalinae - podejzewam iz zeczywiscie moze chodzic o podzial (zakladajac ze masz zeczywiscie bardziej aktualne dane) na G.wlasciwe(Crotalus,Sistrurus czyli posiadaczy "grzechotki") i na Grzechotnikowate (Trimeresurus,Akgistrodon,Bothrops,Lachesis).
    Spytam jeszcze tylko(bo mnie to zastanowilo) dlaczego do Elapidae chcesz zaliczyc jedynie weze morskie(znane mi zreszta jako rodzina Hydrophiidae) - a gdzie kobry,koralowki,mamby,bungarusy itd.???

jadowite
    Guest

cześć

teraz chyba będzie już wiadome o co chodzi , z końcówkami - to bardzo istotne i przydatne w orientacji w tych wszystkich systematykach.
    Najważniejsze że każdy z nas coś dodał i możemy wszyscy z tego cokolwiek wynieść a nie kłucić się o to kto ma racje , dziękuję za komentarze i poprawki.

pozdrawiam

jadowite
    Guest

Re: Zajadła dyskusja i morał...

Acha jeszcze jedno

Odnoścnie hydrophidae - czesto spotykałem się z zaliczeniem ich do Elapiadae , choć dobrze wiem że w większości jest to sklasyfikowane jako odrębna rodzina i tak też u siebie na stronie to przedstawilem.
    Oczywiście że tu należa kobry, mamby itd ale z tego co mi wiadomo nie maja swoich podrodzin .

Raz jeszcze dziękuję za dyskusje i pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów