-
Re: Zajadła dyskusja i morał...
Mi chodzi tylko o bezsensownosc twej wypowiedzi bo negujesz jadowite weze a nie masz nic do ptasznikow (niektore) maja jad duzo bardziej niebezpieczny niz trimka. Wiec jesli negujesz jadowite i niebezpieczne zwierzeta to neguj wszystkie a nie tylko trimeresurusy albo inne weze, fajnie by bylo jakbys takze przestrzegal ludzi w trzymaniu agresywnych i niebezpiecznych ptasznikow, a nie tylko czepial sie wezy.
Pozdrawiam Nazer.
-
-
nie napisałem że nie mam nic do ptaszników, wiem że niektóre są bardziej jadowite niz trimki, sens tego jest taki - ptaszniki są wszystkie jadowite a weże nie !!! i można wybrać gatunek niejadowiy (a do pajaków to trudno zabraniać hodowli np. Ptasznika kędzierzawego)
węży sie nie czepiam bo sam je uwielbiam (mam swoich kilka sztuk a niedługo będzie więcej), ptaszników nie mam i nigdy nie miałem, a czepiam się trzymania jadowitych weży w domciu w tym i trimków, pewien hodowca na dolnym sląsku ma trzy sztuki dwie samice i samca,
węże trzymane razem wydało na świat piekne małe trimki w sumie ponad 40szt (chyba?) dlaczego bo ponad połowa małych wężyków uciekła z terrarium i nie ma pewności czy wszystkie udało się znaleźć, 20 jadowitych wężyków pełzających po mieszkaniu to powód dla których jestem przeciwny ich trzymania
te maluchy same nie jadły trzeba było je karmić przymusowo co też nie jest bezpieczne i bardzo stresowało opiekuna a można takich sytuacji uniknać decydując się na inne węże
przeczytaj dokładnie co napisał Tribel i pozdrów swoja mame odemnie )
-
-
i jeszcze parę słow odnosnie surowic:
jej zadaniem jest neutralizacja jadu (co się udaje w wiekszym lub mniejszym stopniu) a nie regeneracja zniszczonych przez jad po ukaszeniu tkanek, uratuje ona życie ukaszonego ale nie zwróci mu np. bezwładności kończyny, dlatego tak ważne jest jej natychmiastowe podanie
Jadowite na forum napisal wiele dobrego ku przestrodze i nic z tego nie wynikło, jestem przeciwny hodowli jadowitych węży ponieważ kiedyś na studiach jako zaliczenie z chemi organicznej pisałem pracę na temat skladu i działania jadu węży róznych gatunków i wytwarzaniu odpowiednich surowic
Głownym argumentem w dyskusji na forum za trzymaniem jadowitych węży był rozwój terrarystyki w Polsce no i ten 17 latek z Kluczborka faktycznie się do jej rozwoju (niechcący oczywiście) przyczynił wzbudzając strach i niechęć w społeczeństwie do węży, wyrabiajac opinie o terrarystach jako o osobnikach dziwnych a czasem przez hodowlę weży w domach dla nich grożnych
ufff na tym kończę obiecuje że wiecej nie będzie
-
POD MUR Z PSZCZELARZAMI - ALE TYLKO TAKIMI, KTÓRZY USTAWIAJĄ PASIEKĘ W OSIEDLOWYCH MIESZKANIACH, W CENTRUM MIASTA I INNYCH ZATŁOCZONYCH MIEJSCACH. CURTUSIE - ZNASZ TAKICH? (bad argument - tnz. słabiutki)
Co do tzw. "słabo jadowitych" - nie ma - (bo nie może być) kontrargumentów. Cisza nastąpiła w szeragach zwolenników...
Co z pająkami itp. Czy trzeba czekać na kolejny wypadek aby rozpoczął się proces racjonalnego myślenia (nie tylko u mamy i taty?)
-
co do zwolenników to pewnie wiedzą że ta beznadziejna dyskusja nic nie da trzeba zacząć coś robić nie tylko gadać i posty pisać niby z morałem którego i tak niewidać w niektórych postach zresztą morał może być ale czy zostanie przemyślany i bedzie sie postępować tak jak mówi morał to już inna sprawa.......
Pozdrawiam
-
-
Re: Zajadła dyskusja i morał... - CURTUS
Witam
Kolego CURTUS jak widze nie zabardzo w temacie jesteś , a ja się z Tobą kłucić nie będę o to czy wtrącasz się z brakiem wiedzy na dany temat czy też nie, ale do Twojej wiadomości:
Rodzina:VIPERIDAE
podrodzina:Crotalinae
Rodzaj: Trimeresurus
Gatunek:Albolabris
Podgatunek:Albolabris
Są małe rozbieżności co do podrodzin Crotalinae i Crotalidae, ja zaliczam Crotalidae do grzechotników właściwych a Crotalinae do grzechotników niewłaściwych - ale to moja sugestia i nie wiem czy jest poprawna naukowo
Obecnie podaje się crotalidae jako grzechotnikowate - ogólny rodzaj
Natomista Ty chyba trimeresurus zaliczyłbyś do zdradnicowatych )elapidae) skoro uważasz, iż nie jest to rodzina Viperidae czyli żmijowatych - a to wielki błąd jeżeli już wdajesz sie w dyskusje
PS. Dziś w nocy dostane odpowiedź od znajomego herpetologa z australi aby raz a dobrze sklasyfikować crotalinae i crotalidae.
Ja poprosiłbym dr. Roberta o komentarz w tej sprawie - z góry dziękuję.
-
Jestem z Opola.
U nas roznasza taka darmowa gazetke po domach (nie zdradze tytulu) no i byl ten przypadek opisany na pierwszej stronie no wszystko byloby spoko, gdyby nie fakt, ze wstawili tam zdjecie Elaphe Taeniura
Jak dla mnie to smieszne ale jak ktos sie nie zna na wezach to pozniej przyjdzie z policja do sklepu zoologicznego i kaze zamknac sklep bo zobaczy Teaniura i myslal ze to grzechotnik...
Uprawnienia umieszczania postów