Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: POMOCY! co mam zrobić z TAKIMI rodzicami?

Mieszany widok

Madzial
    Guest

POMOCY! co mam zrobić z TAKIMI rodzicami?

Mam poważny problem: moi starzy nie zgadzają się na kupno gada.
    nie rozumieją że je kocham! interesuję się jaszczurkami od 2 lat.
    naprawdę chcę je hodować. już wypatrzyłam sobie już tego "mojego"
    gekona ale oni tylko mówią "nie". Wszyscy mają mnie za wariatkę i totalną maniaczkę, nie rozumieją mojej pasji i każą rezygnować z marzeń.
    ja cały czas marzę o tym wspaniałym zwierzęciu i nikt mnie nie rozumie!
    ściany w moim pokoju są oblepione plakatami i zdjęciami jaszczurek, ale rodzice powtarzają że mi to przejdzie i znudzę się terrarystyką.
    gdy straszę ich że pójdę na herpetologię oni tylko stwierdzają że to nieopłacalne i że marzenia z reguły się nie spełniają. jak mogę ich przekonać do zmiany decyzji??? Pomóżcie!

madzial@op.pl

Looo
    Guest

Re: POMOCY! co mam zrobić z TAKIMI rodzicami?

A to niestety raczej zalezy ile masz lat i czy jestes uzalezniona od ich pieniedzy;( Ja przynosze co raz to nowe bezkregowce, a on juz nawet nie wiedza ile tego mam, bo juz caly pokoj zajely Umowa jest jedna (akt ich bezsilnosci)- z pokoju ma nie smierdziec.... Nie rezygnuj- pomysl, ze kiedys sie od nich wyprowadzisz i we wlasnym domu bedziesz miec co zechcesz....bo niestety bez wlasnej hodowli pokarmowej gekony bywaja kosztowne....a poki co ucz sie o nich! wyjdz poza ramki terrarystyki!!!
    Pozdrawiam i zycze powodzenia....i wytrwalosci z takimi starymi

Trunks
    Guest

Tez miałem taki problem, za pierwszy razem podszedlem do mamy i zapytałem "Moge sobie kupic gekona" a moja mama na to "wykluczone" po 2 tygodniach miałem pierwszego gekona lamparciego, jeździłem z nimi pod sklepach, szukalem w necie, pokazywałem im zdięcia, jak sie wykluwa jak mnie pytali o coś, chorobe albo o cos to wiedziłem i odpowiadałem, pomyśleli że moga mi zaufać, wiem dostatecnie dużo i kupiłem go sobie...niestety kupiłem chorego, był zapchany, nie mógł wydalać i nie chciał jeść, zdechł mi tydzie temu, teraz szukam hodowcy który by mi takowego sprzedał, razem z tata szukam, wierć dziure w brzuchu aż Ci pozwolą

Trunks
    Guest

ups...tak jest error
    "...jeździłem za nim po sklepach..."

Dziewczyno niepoddawaj sie ja z moimi rodzicami walczyłem tylko 1 tydzień a raczej z matką reszcie to wisiało!!!W końcu powiedziałem że to będzie tylko okres próbny i gekon został!!Po paru komplikacjach gekona musiałem oddać ,bo był agresywny ,ale mama bez niczego pozwoliła mi kupić drugiego nawet zasponsorowała:]Teraz puł dnia potrafi siedzieć przy terra i oglądac malucha!

...:James:...
    Guest

Ja walczyłęm z mamą 5 miesięcy :/ mama mówiła "nie...nie...nie...", a tacie to "zwisało" więc ja zaczołem zbierać pieniądze, a mama dalej mówiła "nie" ale na moje szczęście gdy już myślałem że to koniec i nie kupie agamki to do pobliskiego sklepu zoologicznego sprowadzono takową i powiedziałem mamie żeby sie przeszłą do tego sklepu i zobaczyła no i po 2 miesiącach ta agamka (bo mama nie chciała żadnej innej) znalazła się w moim terra. I dzięki zbiegowi okoliczności jestem HAPPY.

pozdrofka i powodzenia może tobie też się uda

<anolis>
    Guest

NO ja z 1,5 miesiaca walczyłem,łaziłęm do szkoły z ksiazkami terrarystacznymi ,nie wychodzięłm z netu szukając info ,łaziłem za rodzicami ,przesladowałem ich a jak widziałem ze sie łamią to powiedziałem ze mam kase i jade z kolegą po jaszczurke do sklepu !!!

Jarek Zajączkowski
    Guest

Odezwę się jako rodzic - Co trzeba zrobić? Zrozumieć rodziców, a wtedy rodzice łatwiej zrozumieją dzieci (tak myślę)

widzę że bardzo wiele osób miało z tym problem ale mój zdaniem powinnaś zacząc od kupienia terrarium i przyzwyczaić rodziców że gadzinka będzie tylko tam a pozniej to już jakoś będzie, przynajmniej w moim przypadku tak było.Najlepiej pokaż rodzicom co ludzie ci tu napisali i może zmiękną i zobaczą że to nie jest nic strasznego jak sądziła moja mama która sama bardzo często wchodzi do pokoju siada na wersalce i wpatruje się w stefcia
    pozdrawiam

Anolis1987
    Guest

Daj im jakieś porównanie np. jeśli twoji rodzice maja kota, psa lub innego ssaka to daj im bilans kosztów utrzymania. Utrzymanie psa lub kota jest wiele razy wyrzsze a poza tym wymagają więcej opieki. Moja matka zobaczywszy to zgodziła sie na mojego geczka. A jeśli to nieskutkuje to mędź ile wlezie i ciągle porównuj koszty utrzymania.

Uprawnienia umieszczania postów