Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Do wszystkich tych co mają problem z roślinami

bonnie_ma
    Guest

Re: Do wszystkich tych co mają problem z roślinami

no witaj!!!
    a co jest dobre dla młodego węża machoniowego,zbożowego itp. z gory dzięki !!! pozdrawiam marcin

Anolis1987
    Guest

Do jego terra trzeba wsadzić dość masywne i wytrzymałe rośliny stepowe a takich niestety jest niewiele... Najlepsze będą: Jukka (Yucca), Nolina, Krasnokwiat (Heamanthus), Drzewko szczęścia (Crasula) szczególnie odmiana "Hobbit", Sansawieria (Wężownica). Możesz też spróbować posadzić tam rośliny niestepowe tylko pamiętaj że one będą potrzebowały częstszego podlewania, do takich roślin zalicza sie: Dracena (Dracanea), Scindapsus, Hoja (Hoya), Kroton (Codaieum)-tylko pamiętaj ze jest on trujący, Pandan (Pandan), Reo (Rhoeo), Szeflera (Schefflera), Paiatka (Zebrina) i Trzykrotka. Pamiętaj tylko aby wszystkie te rośliny zrosic przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Daj im pałeczki nawozowe, i podlewaj tak ażeby gleba była zawsze lekko wilgotna ale nie mokra ani sucha! I najważniejsze W TERRARIUM STEPOWYM WSZYSTKIE ROŚLINY MUSZĄ BYĆ W DONICZKACH, niezależnie czy to roślina stepowe czy nie.

sułek_
    Guest

śledząc posty anolisa o roślinach coraz bardziej nabieram przekonania że gość nie ma bladego pojęcia o tym jakie rośliny nadają się dla zwierząt...
    przykro mi że piszę te słowa bo krytykuję a sam nie mam czasu napisać poprawek...
    moja rada anolisku : jak nie wiesz nie wymądrzaj się i nie bredź bez sensu - zamknij atlas roślin z którego przepisujesz , doczytaj , potrzymaj trochę zwierzątek i powypieprzaj do kosza zmarnione roślinki, które sam polecasz ludziom!

Mich@l
    Guest

dobra Sułek dobra. Anolisie jak sadzisz jakie roslinki moga sie nadawac dla zolwi greckich??

Anolis1987
    Guest

Niestety ale tylko sztuczne gdyż żółwie wszystkie zjedzą.

Anolis1987
    Guest

Dobra, Jak takiś mądry to napisz te poprawki, Bo narazie to wnioskuję że jesteś tylko pieniaczem, mówisz że jesteś taki mądry a wyręcasz sie że nie masz czasu pisać. Oznacza to że pisanie stanowi dla ciebie nielada wyzwanie. I nie przepraszaj dopuki nie podasz konkretów a nie tylko puste słowa.

Czesc Sułek
    Spoko Stary - nie tak ostro
    Chlopak moze i podpiera sie literatura ale nie pisze znowu az takich herezji
    Wazne jest ze sie stara i tam gdzie zeczywiscie niewie o czym mowa - potrafi milczec.Wez pod uwage roznice wieku i doswiadczenia pomiedzy Wami - a az takich strasznych glupot nie opowiada

sułek_
    Guest

sorki ale drzaźni mnie (ale na wesoło spoko...:
    Boa na drzewku szczęścia (i guttata na hobbicie)
    taeniura tratująca i obłamująca 90% podanych gatunków
    ptasznik w ciemnotce )))
    na wasze pytania : co dać do terra dla zwierzaka
    pada kontrpytanie:
    - a co to jest albo : jak to siętrzyma...
    potem jużtylko wypisane z podręcznika gatunki (super że geograficznie dopasowane do zasięgów zwierząt) a w praktyce zupełnie nie nadające się do terra
    proszę - weżcie z półki jakąkolwiek książkę o roślinach pokojowych i jeśli nie kojarzycie po nazwach roślin zobaczcie na opisy i wygląd tych gatunków o których piszemy

trza ciut ruszyć tyłek sprzed monitorów (ale i tak za parę lat wzrośnie w Polsce sprzedaż leków na hemoroidy..)) pogrzebać w literaturze, pooglądać obrazki, wypisać sobie _+ o! to i to mi się podoba...a następnie zadać włąściwie skonstruowane pytanie na forum:
    "czy dana roślinka pasuje bądź nie do takiego a takiego zwierza"
    wtedy szpece odpisują:
    nie, to jest za delikatne.albo : owiń doniczkę siatką aby wąż ci nie podkopał rośliny..itd itp
    polecanie kruchych roślin do terra z wężami jest dla mnie narażaniem kogoś na wyrzucenie w błoto pieniędzy
    i tyle
    nie wściekam się- kto mnie zna bliżej, wie że nie gryzę )) a cieszę się okrutnie, że anolis gdzieś napisał zdanie : w swobodnym tłumaczeniu:
    terrarium bez żywych roślin jest bez duszy...czy coś w tym stylu)
    hehe jesteśmy w tym samym obozie
    muszę zjeźdźać do domu
    na ra

Anolis1987
    Guest

Sorry że tak cię opie...łem. Ale w tym pierwszym poście wydawało mi sie że mnie atakujesz.
    1-Kto powiedział że boa ma łazić po drzewku!! Ono będzie tam rosło a boa to raczej nie jest wąż drzewny...
    2-Ptasznik i ciemnotka pasują do siebie.
    3-Dla tych którzy nie chcą się ruszyć od monitora www.ogrodnik.pl tam jest duży opis roślin i ich zdięcia.
    Aha ja podaję tylko rodzaje i/lub konkretne gatunki a ich dokładniejszy opis + zdiecia znajdziecie w internecie lub ksiażce...

sułek_
    Guest

??!!skoro boa nie jest ...... bez komentarza ((((((((((((((((((

Uprawnienia umieszczania postów