-
Sklepy Zoologiczne poraz enty
Ostatnio byłem przejazdem we Wrocławiu w zoologicznym to chyba centrum bielany w kazdym razie wchodze patrze a tam siedzi smithi w akwarium podłoze moim zdaniem ziemia ogrodnicza. Pytam babki w jakiej cenie pajączek i która wylinka...kiedy powiedziałem wylinka zrobiła wielkie oczy nie wiedzac o co chodzi poszła do drugiej babki która oznajmiła mi że to 6 wylinka a cena 200 zł :O w dodatku kiedy zapytałem co to za pajączek to jeszcze źle odczytała nazwe na akwa juz nie pamiętam co powiedziała ...wiec :
- pająk trzymany w akwarium
- zero wystroju kryjuwek lub czegokolwiek innego
- wiedza sprzedawcy zerowa !!!!
Na początku chciuałem kupić tego pajączka myślałem ze cena max 100 zł ale gdy usłyszałem 200zł to przekraczało mój budzet więc akcja ratunkowa sie nie udała
Nie chce mi sie juz nawet pisac co o tym myśle...czekam na wasze komenty
pozdrawiam
-
Re: Sklepy Zoologiczne poraz enty
Niestety tak jest było i będzie !! Trzeba to tępić !!! A założe się.że ona tego pająka po przywozie to sklepu wzieła przesypała tylko z pudełka przez grube rękawice i tyle z nim miała kontaktu :/// A kupując tego pająka tylkoe byś dalej zachęcił te bezmózgie !$#$!!@# żeby je kupowały bo sie opłaca,trzeba z gościówką na ten temat pogadać , może jak jej przemówisz do rozumu to coś z tym zrobi,przynajmniej będziesz miał czyste sumienie że próbowałeś
-
Niestety tak ciągle się dzieje. Biedne zwierzęta!! Zatrudniaja takie babsztyle które nie mają pojęcia o terrarystyce i potem tak jest!
-
a ja jakoś nie bardzo wiem czego sieczepiać prócz ceny i braku wiedzy....
"A założe się.że ona tego pająka po przywozie to sklepu wzieła przesypała tylko z pudełka przez grube rękawice i tyle z nim miała kontaktu :/// " - a co miała go jeszcze poprzytulać???
nie skandalizujcie..... i co z tego że w akwarium i na ziemi ogrodowej??? to ejst sklep.... a co Wy myślicie że każdy trzyma pająki w super terrariach za 200zł każde??
-
Ale jakies godziwe warunki powinny być !!! jeśli pająki hoduje się na włóknie kokosowym to dlaczego ziemia ?? przecież aż tak wielkich różnic w cenach nie ma... No ale pewnie właściciel chciał zaoszczędzić i wykopał ziemie z lasu, po co kupować, tylko ze w tej ziemi moze być pełno pasożytów itd. Poza tym pająk to nie ryba i nie powinien w akwarium siedzieć, jeśli to zwierze terraryjne to niech ma terra...
A co do wiedzy sprzedawców to szkoda gadać, jakby mogli to kupowali by na kilogramy byłe by schodziło, nie mając nawet pojęcia jaki to zwierz...
-
Nie bronie sklepów ale:
Znam kilka osób które trzymaja pajaki w akwariach i nawet udało im się rozmnożyć je. To po pierwsze.
Po drugie, czasem ziemia ogrodowa (ale z domieszką torfu) jest lepsza od włókna kokosowego, ponieważ w ziemi pająki mogą spokojnie kopać norki, czego nie mogą robić we włóknie :]
No i po ostatnie -sklepy nie są do tego aby oglądać zwierzaki ale po to żeby je sprzedawać. Dlatego też nie ma czasem normalnego wyposażenia, ale jest przynajmniej podstawowe...a co do wiedzy sprzedawców , jeżeli nie posiadają jej to ich strata-klienci zauwazą to, nastepnie zwierzaki beda padac..
Ceny też są odpowiednie , zresztą zalezy od sklepu, czesto zdaza sie ze sprzedaje owady (czasem cos innego :P )do zoologików i widze ze jedni maja marże 200% (sprzedaje np. patyczaki po 1zl/szt a oni daja cene 3zl !, kedziora sprzedalem za 30zl , wystawili cene 90zl . A już w innym sprzedalem patyki po 1zl a wystawili po 1,5zl) Więc cene ustalają sobie indywidualnie...
Taa...a co z papugami ? Powinny miec woliery przynajmniej 1m x 0,5m x 2m
-
DOMINOS pająki to dzikie zwierzęta a nie rzadne terra- czy akwaryjne. W czym się je hoduje to jeden kij. One nawet w słoiku będa rosły i się mnożyły. A że si je hoduje na włóknie kokosowym... - kto Ci coś takiego opowiedział??? można na bądź czym hodować, co wilgoc trzyma, jedynie piasek może stanowić dla nich zagrozenie.
-
No niestety często tam bywam! Ni przyjżałem się dokładnie ziemi ale co do kryjówki sie zgodzie! I to nie tylko krytyczne warunki ma ten pają ma je wiele innych zwieżąt terrarystycznycho raz innych!
-
A może dobrze ze ceny w tak dostępnych sklepach są tak drogie!
Ponieważ jeżeli jest jakiś koleś który tylko che kupić pająka dla mody i zobaczy że ten pająk jest holernie drogi może mu sie to odwidzi! Gdyby były zbyt tanie kupywali by sie ci co chcą ich dla mody i mający kasy zaduże jak rękawiczki jednorazowe tak samo je marnowali!
-
Jedyne co jest złe u tego smithi to...cena. Trzymanie w akwarium to to samo co trzymanie w faunaboxie. Wystrój...bez tego pająk się obejdzie, a że nie ma kryjówki to ich sprawa. Sądzę, że przynajmniej połowa jak nie większość terrarystów trzyma swoje naziemne ptaszniki bez kryjówki.
Uprawnienia umieszczania postów