Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: ratunku dla akwa

Re: ratunku dla akwa

Nie powoduje mlecznej wody i nagłego zejścia rybek. A ślimaki potrzebują wapna.

djtommi
    Guest

ale moga byc zacieki ;P nie no fakt dla slimakow moze byc zapomnialem ze o nie tez chodzilo bo jesli chodzi o same rybki to lepiej bez nich.

djtomi nie musisz uzywac duzych liter zeby krzyczec sama wymowa wypowiedzi swiadczy o tym dzieki
    jesli chodzi o twardosc czytalam ze gupiki lubia twarde i w dodatku z sola 1 lyzeczka na 10 lub 20 litrow wody ronie podawane tez u Jojka
    nie mam zadnych tzw syfow na powierzchni o czyszczeniu filtra w wodzie tez wiem i o odstaniu mam zolwia od 3 lat ja przeczytalam ze wymagaja twardej wody ze to im nie szkodzi i lepsza twarda niz miekka widzisz roznie pisza dziekuje Ci za rady
    pozdrawiam

mistersuperstar tu juz lepiej lepszym tonem dziekuje za info
    pozdrawiam

dzieki Jojku czytalam jak juz pisalam ze gupiki lubia twarda wode a muszle wczesniej byly u zolwia i nie "mlecznily wody"
    woda byla byla krystalicznie czysta ok 6 lub 7 godzin
    rybki nie zeszly tylko jedna zaczela sie przewracac reszta czyli parka ma sie dobrze
    musialam przekarmic coz robilam to pierwszy raz w zyciu

djtommi
    Guest

wiesz o tym ze nie mozna wruzcac ryb od razu do zbiornika bo musi dojrzec?? to czemu tego nei zrobilas??

Dziekuje za info.
    Jak narazie rybki maja sie dobrze.
    Pozdrawiam Ren

:->

Nefra
    Guest

piszę, jeszcze tak na wszelki wypadek... żwirki i wszelkie kamyki wkładane do akwa dobrze jest przegotować w mocno osolonej wodzie i drugi raz w normalnej. Samo płukanie niewiele daje . Więc gdyby, odpukać, cos nie tak - wymień wodę i wygotuj podłoże.

Wszystko robisz zle, dlatego masz kłopoty. Poczytaj sobie jakąkolwiek stronę o akwarystyce i trzymaj się zasad jakie tam przeczytasz. Jak pisze, ze zbironik ma dojrzewać, aż wytworzy się w nim flora bakteryjna to tak rób. Kup większe akwarium, łatwiej będzie Ci utrzymac "podobne" parametry wody, w małym kazda niezjedzona ilośc pokarmu wpływa toksycznie na wodę itp itd. nie zamierzam tu rpzepisywać poradnika akwarysty. Przy 12 litrach ciagle będziesz musiała podmieniać wodę, pilnować temp, a jej skoki przy takim zbironiku na 100% będą duze, o utrzymaniu pH i innych odczynów na odpowiednim poziomie nie wspomnę

dziekuje bardzo
    jak narazie sytuacja opanowana woda krystaliczna wyplukalam zwirek podmienilam czesc wody dalam za duzo karmy to byl powod rybki plyweaja jak szakone szukaja papu temperatura jest ustabilizowana miedzy 25-26 i wbrew pozorom jest stabilna, choc tez podejrzewalam ze bedzie klopot ale nawet bez grzalki nie ma, jak bedzie problem mam gzranie z termor. nie syp[ie karmy duzo filtr dojrzewa zero nieprzyjemnego zapachu i natleniam obficie to poprawilo sparawe znazcnie mam nadzieje ze bedzie dobrze a zpodmiana wody to zaden klopot co tydzien kilka litrow mam odstanej sporo
    poza tym nie bede zkladac 40 czy wiecej litrowego akwa dla 2 gupikow i 30 swiderkow jak sie namnoza to pomysle pozdrawiam Ren

Uprawnienia umieszczania postów