-
ratunku dla akwa
ratunku!!!! moze juz nie spicie
dramat
moje wczoraj zaozone akwa 12litrowe/za male/? cale dzis po 12 godz
mleczna woda!! zero tlenu bo swiderki przy powierzchni, a rybki tez
przy powierzchni, sa ruchliwe jeszcze zywe, ale tak sie martwie mam
filtr may mini zwirek wyplukany z ogrodniczego dalam muszle moze to
z ich powodu?? dalam troche kostki dla zolwia ale u zolwia nic sie nie
dzialo moiwiono mi zenie potrzeba napowietrzania co mam robic
ratunku dla ryb o slmakow!!! akwa nie dojrzalo?? co moge zrobic w
tym malym akwa???
i leza platki na dnie karma dla rybek czyzby one tak narobily?
ten mleczny kolor?
-
Re: ratunku dla akwa
czlowekiu a wode to czasem wymieniasz?? po pierwsze za duzo pokarmu dajesz po drugie wywal sporupki a kostke dawaj na ladzie. A napowietrzasz?? przez 24 na dobe?? i za maly filtr. podaj obsade pelna.
-
czemu krzyczysz?
akwa zalozylam dopiero wczoraj
ma 12 litrow nie chcialam zaczynac z 40litrowym choc mam tez takie puste miala to byc hodowla dla zolwia swiderkow ale postanowilam kupic rybki
mialam 3 gupiki teraz mam parke
ok 3-4 cm samica samiec 3 cm oczywiscie mniejszy
poczatek moczarki tzn od wczoraj kawalek wlozylam zwirek ponad 2 kg wyplukany woda ok 11 l uzdatniona uzdatniaczem sery
co tu wynmieniac woda byla krystaliczna przez ok 6 ,7 godz
zalozylam akwa wczoraj ok 16-17, bylo kilka muszli pustych juz uzywanaych przez zolwia kiedys wygotowanych jedna tylko duza i ok 30 malych swiderkow
kostki nie bede dawac zolw zyje w duzym akwa a rybki 2 i slimaki w innym wode sie podmienia co poltora tygodnia tak czytalam byla swieza nie wiem czy mam ja wylac i usunac te resztki a jesc juz im niue bede tak duzo dawac ale jadly bardzo chetnie po przywiezieniu wiec widac ze sa w dobrym stanie i nic nie wskazuje ich wyglad na chorobe czemu ta woda jest metna?
mam oczywiscie napowietrzenie od rana i jest lepiej ale woda metna
u zolwia nie byla metne mimo muszli czy to po prostu nie dojrzaly jeszcze bakterie filtr jest mini wiec i mala powierzchnia dla nich mize kepiej dac do duzego akwa ale jak znowu mis ie woda zmetni to znowu wszystko wylewac
czy poczekac?
czy lkepiej zmienic w malym choc zdaje sobie sprawe ze w takim malym trudno utrzymac rownowage
-
filtr Fan-Mikro 250l/h 2,2W
-
Heheh !2 Litruw to stanowczo zamałe akwarium! Miałemakwarium przd tym jak zaczełem pająki chodować to uważałem że 40 litrowy baniak to zamało!
-
kochany sorry ale nie umiesz czytac??
12 litrow na pozcatek nie 2
pozdrawiam Renata
-
po 1 nie krzycze bo nie uzywam duzych liter( sprawdz regulamin)
po 2 dam CI sposob na dobra hodowle bo ta twoja jest zrobiona raczej na meczenie glupikow a nie hodowle:
12L to za malo ta 40 byla by w sam raz i do tego daejsz pare par rozplodowycha a najlepiej wiecej samic, woda powinna odsac swoje przed wlaniem jej, jak juz ja wlajesz to ryby powinnas wpuscic kilka dni po wlaniu wody i nie uzywac uzdatniaczy. wywal jakies skorupki i w ogole bo mozesz przez to miec za twarda wode, wymiana wody okolo 20-25% wody na tydzien, mlode dawaj to odzielnego zbiornika, syfy na powierzchni to moga byc sinice lub pierwotniaki i znikna jak bedizesz normlanie wymienala wode i czyscila filtr( czysc go w wodzie z akwarium ktora wymieniasz ), dawaj pokarmu tyle zeby zdarzyly go zjescw minute inaczej bedize CI sie woda psula, wlacz w filtrze napowietrzanie a tym bardziej w miejscu gdzie beda mlode. Jak masz jakies pytania jeszcze to pisz.
-
jeżeli masz żwirek z ogrodniczego to może taki biały jak sie sypie do ozdoby. taki sie nie nadaje. być miże to od niego taka woda. muszle też radziłbym wyjąć
-
Biała woda od żwirku była by w momencie jego włożenia a nie na drugi dzień. To jest rozkwit pierwotniaków. Muszle nic nie szkodzą.
-
muszle zatwardzaja wode a przy tych rybkach nie jest to wskazane
Uprawnienia umieszczania postów