Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: dlaczego waz nie chcial liniec??

Łuki
    Guest

dlaczego waz nie chcial liniec??

Mam ponad tydzien swojego boa constrictora. Kiedy go kupowalem mial matowe oczy wiec wiedzialem ze szykuje sie do wylinki. Skora odchodzila mu od kilku dni. Nie wiedzialem co sie dzieje wiec zadzwonilem do kolegi furusa i postanowilismy to sprawdzic. Kiedy furus do mnie przyszedl zdarl z weza kawalek odchodzacej skory i zobaczylem ze miejscami zaczela juz gnic (co swiadczy o tym ze mial odpowiednia wilgotnosc). Po niedlugiej naradzie z kolega postanowilismy obedrzec weza z odchodzacej skory. Z obdzieraniem nie bylo zadnych problemow.Hmmm......jestem ciekaw dlaczego boa constrictor nie chcial sam zrzucic wylinki. Waz byl zdrowy i nigdy nie mial podobnych problemow.

Prosze was koledzy terrarysci o podanie mi przyczyn z jakich nie moglo dojc do zrzucenia skory. Dodam ze nie byl stresowany i pierwszy raz sie spotkalem z takim zjawiskiem u weza. Nigdy wczesniej nic takiego mi sie nie przydarzylo.

Re: dlaczego waz nie chcial liniec??

jeżeli wcześniej miał słabą wilgotność mógł nie zrzucić poprzedniej skóry. Dochodzi do sytuacji że ma na sobie dwie stare skóry. Stosuje się wtedy kąpiele w letniej wodzie. Tyle wiem. Nasz boa constrictor nigdy nie miał takich problemów.

Łuki
    Guest

ja go mam dopiero jakies 2 tygodnie ale wczesniejszych warunkow nie widzialem

mialem poloza amurskiego ok 2 lat wilinki zawsze "schodzily" mu bez problemu jednak przyczyna nie zejscia wilinki moze byc brak przedmiotow o ktore waz mogl by sie ocierac i zaczepiac stara skora. kompiele zeczywiscie pomagaja a wrecz sa wskazane moj poloz mial w terarium akwarium ok 30 litrow i bardzo czesto w nim siedzial.
    Wiec upewnij sie czy Twoj boa ma o co sie pookrecac (mysle ze ma ale czesto roznie bywa).

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów