Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: uważajcie z tymi piekarnikami...

uważajcie z tymi piekarnikami...

gdzieś czytałem, ze dobrze jest wytłaczanki po jajkach "wypiec" w nie za wysokiej temperaturce w piekarniku przed wsadzeniem do terra.
    postanowiłem i ja to zrobić.
    jako, ze papier zapala się samoczynnie w temperaturze ok 250st.C ustawiłem piekarnik na jakieś 160-180, wsadziłem wytłacznki, chwile przy nich powiedziałem i poszedłem do zwierzaczków.
    kiedy wróciłem po 5 minutach w całej kuchni smierdziało palonym drewnem, a wytłaczanki zrumieniły się na złocisty kolor
    pilnujcie kiedy cos "wypiekacie" nawet jeśli wudaje się, ze nic złego się nie stanie!!

Re: uważajcie z tymi piekarnikami...

noo ja to wiem bo kiedys mi sie prawie spaliła cała kuchnia jak podgrzewałem wosk zeby zamoczyc kokosa zeby potem nie plesniał
    gdy przyszedł kolega i rozamwiałem sobie znim on powiedział ze mi sie z lekka z domu dymi a ja poleciałem a to sie wosk zapalił i płomien bym za metr cała kuchnia była czran od bymu i wszystko było czarne i sie troche szafki spaliły a potem sciemniłem straszym ze smazyłem i olej sie zapalił to stwierdzili ze kazdemu sie moze zdazyc i nic mi nie mówili hehe miałem szczescie ze mie ie opier***** i ze sie dom nie spalił

sory ale pogratulowac wam obu pomysłów to mało ( a do mnie się czepiają za ja jestem nie powazny jak zostawiam żarówki w terra powłańczane jak nikogo w domu niema)

Dark Raptor
    Guest

Dobre, dobre ;-)
    Ja na szczęście tylko "postawiłem zasłonę dymną" w kuchni, gdy okazało się, że gałęzie w piekarniku są za blisko źródła ciepła :-)

dominik1 ==> Kto się ciebie o coś takiego czepia? Przecież chyba wszyscy (albo prawie wszyscy) terraryści mają ciekawsze (albo raczej ważniejsze) zajęcia niż siedzenie na przysłowiowej dupie i pilnowanie żeby terra nie poszło z dymem. Ja na przykład mam sterowanie czasowe oświetleniem i nie obawiam się że jak wyjdę na parę godzin czy nawet na cały dzień to może się coś stać - bo niby co? Gdyby się miało coś nieszczęśliwego wydarzyć to choćbyś stał z wiadrem wody koło terra i tak się to stanie - wypadki chodzą po terrariach :]

dexiu moja matka się mnie czepia bo ma fobie ze jak coś się zostawi w domu wlączonego to całą okolice zjaram

ja tez mam takie cos co ma DEXiu czyli takie cos czasowe ale tego nie uzywam bo zawsze jak ktos jest w domu to zostawiam właczone zarówki a jak nikogo nie ma lub wiem ze niebedzie to wole wyłaczyc

może lepiej w temp 100C i będzie oki

Foxtrott jeśli chodzi o dezynfekcję wytłaczanek to może bezpieczniej byłoby to nie do piekarnika a na chwilę do mikrofalówki włożyć ( chyba będzie skuteczniejsze). Może się mylę.

Też się może zapalić.

Uprawnienia umieszczania postów