-
uważajcie z tymi piekarnikami...
gdzieś czytałem, ze dobrze jest wytłaczanki po jajkach "wypiec" w nie za wysokiej temperaturce w piekarniku przed wsadzeniem do terra.
postanowiłem i ja to zrobić.
jako, ze papier zapala się samoczynnie w temperaturze ok 250st.C ustawiłem piekarnik na jakieś 160-180, wsadziłem wytłacznki, chwile przy nich powiedziałem i poszedłem do zwierzaczków.
kiedy wróciłem po 5 minutach w całej kuchni smierdziało palonym drewnem, a wytłaczanki zrumieniły się na złocisty kolor
pilnujcie kiedy cos "wypiekacie" nawet jeśli wudaje się, ze nic złego się nie stanie!!
-
Re: uważajcie z tymi piekarnikami...
noo ja to wiem bo kiedys mi sie prawie spaliła cała kuchnia jak podgrzewałem wosk zeby zamoczyc kokosa zeby potem nie plesniał
gdy przyszedł kolega i rozamwiałem sobie znim on powiedział ze mi sie z lekka z domu dymi a ja poleciałem a to sie wosk zapalił i płomien bym za metr cała kuchnia była czran od bymu i wszystko było czarne i sie troche szafki spaliły a potem sciemniłem straszym ze smazyłem i olej sie zapalił to stwierdzili ze kazdemu sie moze zdazyc i nic mi nie mówili hehe miałem szczescie ze mie ie opier***** i ze sie dom nie spalił
-
sory ale pogratulowac wam obu pomysłów to mało ( a do mnie się czepiają za ja jestem nie powazny jak zostawiam żarówki w terra powłańczane jak nikogo w domu niema)
-
Dobre, dobre ;-)
Ja na szczęście tylko "postawiłem zasłonę dymną" w kuchni, gdy okazało się, że gałęzie w piekarniku są za blisko źródła ciepła :-)
-
dominik1 ==> Kto się ciebie o coś takiego czepia? Przecież chyba wszyscy (albo prawie wszyscy) terraryści mają ciekawsze (albo raczej ważniejsze) zajęcia niż siedzenie na przysłowiowej dupie i pilnowanie żeby terra nie poszło z dymem. Ja na przykład mam sterowanie czasowe oświetleniem i nie obawiam się że jak wyjdę na parę godzin czy nawet na cały dzień to może się coś stać - bo niby co? Gdyby się miało coś nieszczęśliwego wydarzyć to choćbyś stał z wiadrem wody koło terra i tak się to stanie - wypadki chodzą po terrariach :]
-
dexiu moja matka się mnie czepia bo ma fobie ze jak coś się zostawi w domu wlączonego to całą okolice zjaram
-
ja tez mam takie cos co ma DEXiu czyli takie cos czasowe ale tego nie uzywam bo zawsze jak ktos jest w domu to zostawiam właczone zarówki a jak nikogo nie ma lub wiem ze niebedzie to wole wyłaczyc
-
może lepiej w temp 100C i będzie oki
-
Foxtrott jeśli chodzi o dezynfekcję wytłaczanek to może bezpieczniej byłoby to nie do piekarnika a na chwilę do mikrofalówki włożyć ( chyba będzie skuteczniejsze). Może się mylę.
-
Uprawnienia umieszczania postów